Novosti

Izađi na protest!

Izađi na protest!

U ovom trenutku, ono što je od presudne važnosti jeste upravo to: stisnuti pesnice i suočiti se sa svojim strahovima – sa strahovima, za mnoge naše sugrađane, otelovljenim u društvenoj i političkoj stvarnosti u kojoj živimo. Želeli to da priznamo sebi ili ne, stvarnost onima koji nisu priklonjeni vladajućoj koaliciji, a ni ljudima koji sa njima sarađuju, izgleda nemilosrdno. Nepodnošljivo. Nečovečno.

Situacije u kojima se, u Srbiji, svakodnevno zatičemo samo pokušajući da preživimo – od situacija sa državnom administracijom, preko situacija sa smanjenim platama i penzijama, do situacija u kojima porodice moraju dvaput da razmisle pre nego što požele da dobiju potomstvo – iz dana u dan od 2012. godine postaju sve stravičnije, sve neverovatnije. To se, odlično, odražava i u Narodnoj skupštini, u kojoj narodni poslanici vladajuće većine, doslovno, guše sednice podnošenjem stotina praznoslovnih amandmana, ne bi li, time, stali na put i najmanjem pokušaju partija i pokreta u opoziciji da dođu na red da drže slovo.


Slovo, danas, u Srbiji, ali ne i samo slovo (o kojem možemo misliti kao medijima, zakonima, diskursu u državnim institucijama i sl.) već i sve što iz njega proističe (ponašanje aktivista i saradnika vladajućih partija) može da se stavi u istu ravan sa strahotom koja poriče građanska prava, svakim danom sve više. Naročito građanska prava politički nepodobnih – što se, aktivno, činilo i u režimu iz kojeg su potekle pesme pomenute na početku. Inače, i taj režim je – iako su ljudi verovali da će biti večan – ipak pao.


Svaki politički režim će, kad-tad, pasti. Palo je i Rimsko carstvo. Pao je i Berlinski zid. A svakom slavnom padu prethodi povećano nezadovoljstvo naroda, koje dovodi do opšte destabilizacije iznutra – bilo protestom, bilo bojkotom ili drugim vidovima građanske neposlušnosti. Danas je, pak, reč o protestu – o opštenarodnom protestu protiv Vlasti, protiv bahatosti i bezobrazluka, protiv bestijalosti i besomučnosti, protiv svega što građani Srbije podnose od 2012. godine – a taj će se protest održati u subotu, 15. decembra 2018. godine, na Studentskom trgu, u 18 časova.


Upamtimo taj datum; upamtimo 16. decembar, jer njega ćemo, poput praznika, slaviti u godinama koje dolaze. Zato, izađi na protest!Boban Trifunović,

Omladina Dveri


Podeli vest:

Napomena:

Коментари који у свом садржају буду имали говор мржње, вређање, непристојне речи, клевету, као и расну, националну или верску мржњу и нетрпељивост неће бити објављени на нашем сајту.
Уредник сајта има право избора коментара који ће бити објављени.

Ostavite komentar

Vaš komentar je uspešno poslat. Nakon pregleda administratora vaš komentar će biti odobren ukoliko je u skladu sa pravilnikom.