Novosti

Janjušević: Nikome ne pretimo batinama, ali nećemo ni dozvoliti dalje laži

Janjušević: Nikome ne pretimo batinama, ali nećemo ni dozvoliti dalje laži

Srpski pokret Dveri je jedini imao hrabrosti da pozove građane Srbije na proteste, kako bi na miran i dostojanstven način, konkretno i argumentovano ukazali na najveće probleme u Srbiji i predložili hitna rešenja.


Učinili smo to bez straha i bez kalkulacija koliki će broj građana javno podržati proteste. Imajući u vidu pritisak režima na građane i pretnju oduzimanjem radnih mesta i progonom, preuzeli smo odgovornost da budemo jedini javni glas naroda.


Kao organizatori celodnevnih protesta imali smo nameru da preuzmemo i odgovornost za svaki incident, za koji se nedvosmisleno utvrdi da je izazvan našim propustom.


Istina je da je jedno lice, vidno uznemireno i isprovocirano od strane batinaša koje je Željko Mitrović angažovao za vreme trajanja protesta ispred zgrade TV Pink, nasrnulo na jednog od čuvara i u tom komešanju dodirnulo kosu jedne od novinarki.


Ona je prisutnima odmah potvrdila da je dobro i da nije bilo fizičkog kontakta. Ponašanje ovog lica svakako je za osudu, ali je neophodno naglasiti da su redari pokreta Dveri neuspešno tražili od pripadnika policije da problematičnog privedu. Kao da se čekao i priželjkivao incident.


Veliki broj građana koji su revoltirani zbog neosnovane hajke na Dveri je medijskoj službi Dveri dostavio tokom noći pregršt video materijala, koji jasno ukazuje na to šta se zapravo dogodilo na licu mesta i da novinarke nisu bile ugrožene ni jednog trenutka. Uostalom, da postoje dokazi protiv Dveri, već bi preplavili srpsku javnost.


Celokupan državni aparat, vladajuće stranke ali i dobar deo opozicionih, medijska udruženja, kvazi-analitičari i većina medija, stavljeni su neshvatljivom brzinom u službu hajke na Dveri. Činjenica da je Goran Vesić istog dana tražio hapšenje Boška Obradovića i Milana Stamatovića, a bez utvrđivanja činjenica i samo na osnovu izveštavanja Pinka, jasno govori o nasilju, progonu i totalitarizmu koje sprovodi Vučićev režim. Čitava njegova vlast se zasniva na lažnim konstrukcijama, koje njegovi mediji temeljno i podmuklo plasiraju građanima Srbije.


Svako ko je imao strpljenja da pažljivo isprati tok izveštavanja tokom protestnog dana, moći će da uvidi kojom brzinom i sa kojom beskrupuloznošću su nadograđivane laži o incidentu, a sve kako se ne bi govorilo o porukama sa samog protesta i odvratili građani Beograda da se priključe protestu. Vrhunac je udarna vest da je Vučić posetio dve novinarke Pinka u bolnici i u tome se oslikava sva višeslojna beda srpskog društva i države u celini. 


Srpski pokret Dveri neće žuriti sa temeljnim i konačnim rasvetljavanjem ovog slučaja, sa utvrđivanjem činjenica - ko je i u čiju korist račun lagao, ko simulirao i spinovao događaje, zloupotrebljavajući novinarke, medije, zdravstvene organizacije, policiju, sudstvo. Prekršajni i krivični zakonik nam ostavlja sasvim dovoljno vremena da pokrenemo tužbe i utvrdimo pojedinačnu odgovornost svakog od aktera u ovoj hajci na Dveri.


Nama je ovim ponašanjem Vučića i njegove bulumente odato priznanje da smo jedina istinska opasnost po režim, jer jedini imamo hrabrost, volju,  ideju i rešenje za najveće probleme sa kojima se Srbija u ovom trenutku suočava.


Ne želimo da ishitrenim zaključcima i izjavama oštetimo ma i jednog građanina Srbije, ali izražavamo osnovanu sumnju da su novinarke zloupotrebljene na isti način kako je ranije bila zloupotrebljena Maja Pejčić iz RIK-a, koja je navodno doživela nasilje. Snimci su nedvosmisleno pokazali da je čak bilo suprotno.


Napominjemo da su Dveri tražile do sada deset puta formiranje anketnog odbora da bi se utvrdila istina i dokazalo da Dveri i Boško Obradović nemaju nikakve veze sa nasiljem i da su oklevetani u dnevnopolitičke svrhe.


 


 


Marija Janjušević


Narodni poslanik Dveri i član Odbora za ljudska prava


 


Podeli vest: