Autorski tekstovi

Jelena Ružić: Reforma poreskog sistema na SNS način

Jelena Ružić: Reforma poreskog sistema na SNS način

Pre tri dana je moja porodica poslala mejl potpredsedniku Gradske opštine Lazarevac u kojem tražimo sastanak da bismo mogli da mu vratimo nagradu koju je ovog meseca dodelio našem detetu na ime dosadašnjih rezultata u školovanju. Razlog takvog našeg postupka je to što nagradu smatramo licemerjem i čvrsto verujemo da njima nije stalo do lazarevačkih najboljih učenika u šta smo se uverili u prethodnih nekoliko dana.

Naime, naše dete je završilo osnovnu školu sa svim peticama i konkurisalo po svom izboru u srednju tehničku školu u Novom Sadu. Na svom smeru je primljen sa najvećim brojem bodova ali da bi i krenuo u tu školu mi bismo morali da konkurišemo za mesto u učeničkom domu. I tu dolazi do problema zbog toga što deo dokumentacije za dom čini i uverenje iz poreske uprave. Ono što većina roditelja nije znala, a nismo znali ni mi, je da od prvog jula ove godine Gradska opština Lazarevac gubi nadležnost i da mi i dalje zahteve za uverenja predajemo u Lazarevcu koje onda Lazarevac prosleđuje nadležnoj Poreskoj upravi Čukarica. To možda i ne bi bio problem da je organizacija njihovog rada uređena pre prvog jula, međutim nije, i tokom predaje zahteva dobili smo savet da dođemo za 7-8 dana „da se raspitamo dokle je stiglo“ ili da možda odemo direktno na Čukaricu da pitamo njih kad će biti gotovo, dok na Čukarici opet kažu da prva četiri dana nisu imali ni pečat, da su prezatrpani poslom i da im zahtevi iz gradskih opština u početku nisu uopšte ni stizali. Za to vreme nama rok za konkurisanje za mesto u domu ističe, a da ne govorim o dodatnim troškovima koje imamo vozeći se nekoliko puta od Lazarevca do Beograda i nazad ne bismo li na taj način došli do odgovora kada ćemo dobiti uverenje ili o svim frustracijama koje dete i mi prolazimo jer ne znamo da li ćemo uspeti u predviđenom roku da dođemo do njega. Zbog svega toga odlučili smo da Opštini vratimo nagradu. Smatramo da nije na mestu pro-forme dodeljivati nagrade i pričati deci kako su najbolje što Lazarevac ima, a u isto vreme ne voditi računa o interesima te iste dece. Interes mog deteta nije nagrada, a nije ni putovanje po Beogradu radi jednog papira. Njegov interes je da čelnici opštine ustanu i pobune se kad se donose odluke koje će opštini oduzeti nadležnosti jer će te odluke direktno negativno uticati na celokupno stanovništvo Lazarevca.
I dok smo tako tragali za jednim papirom shvatili smo da je ceo ovaj proces u stvari reforma poreskog sistema koji je Srbija morala da uradi pod izgovorom da time smanjuje troškove. Ok, razumljivo. Međutim, u praksi ta reforma izgleda ovako: Filijale u gradskim opštinama nisu ugašene, u njima i dalje predajete zahteve koji se dalje prosleđuju u Beograd, a zaposleni u toj filijali nisu prestali sa radom zbog smanjenog obima posla nego sada iz Lazarevca putuju u Beograd u Poresku upravu Čukarica. Dakle, realno smanjenje troškova ne postoji. Troškovi su, naprotiv, uvećani jer sada opštine moraju obezbediti i prevoz zaposlenima na relaciji Lazarevac-Beograd, kao i pokriti troškove slanja svih tih zahteva, pa stoga i ne čudi da nam je danas rečeno da uverenja šalju autobusom, u eri Brnabićkine digitalizacije. U međuvremenu javljali su nam se i ljudi iz drugih gradova i opština sa istim problemom, pa tako oni iz Trstenika sada po potvrde moraju u Kruševac, oni iz Soko Banje će morati u Niš, iz Topole u Kragujevac, iz Ljiga u


Valjevo, iz Šida u Mitrovicu, i jedina reforma će se svesti na povećan prihod autobuskih prevoznika jer ćemo se naputovati i naplaćati zbog njihovih reformi.


E, pa srećne reforme svima koji slave, a posebno roditeljima koji se pitaju da li imati novac za iznajmljivanje soba i stanova ako ne uspeju da upišu decu u dom zahvaljujući tim i takvim reformama!Jelena Ružić

OO Dveri Lazarevac


Podeli vest:

Napomena:

Коментари који у свом садржају буду имали говор мржње, вређање, непристојне речи, клевету, као и расну, националну или верску мржњу и нетрпељивост неће бити објављени на нашем сајту.
Уредник сајта има право избора коментара који ће бити објављени.

Ostavite komentar

Vaš komentar je uspešno poslat. Nakon pregleda administratora vaš komentar će biti odobren ukoliko je u skladu sa pravilnikom.

Biografija : Jelena Ružić

OO Dveri Lazarevac