Novosti

Kad ne znaš kako da zaradiš pare ti digni naplatnu garažu

Tanjug / Tanja Valić

Kad ne znaš kako da zaradiš pare ti digni naplatnu garažu

Srpski Pokret Dveri u Novom Sadu podržava inicijativu građana i udruženja za prikupljanje potpisa protiv dizanja višespratnih-platnih garaža na Limanima – jednom od najlepših delova grada.

Kako se naša kancelarija upravo nalazi u jednoj od zona gde će se graditi garaže – brojni nezadovoljni građani su nam se javljali i iskazivali svoje nezadovoljstvo tim povodom. Naime ukazuje se da će izgradnjom garaža, pored toga što će biti platne – doći do smanjenja: dnevne svetlosti u zgradama, zelenih površina , ugroziće se pristup kolima vatrogasne i hitne pomoći, a samim tim doći će i do smanjenja cena stanova u tim zonama .


Po novom Planu generalne regulacije Limana sa Univerzitetskim centrom predviđa se smanjenje zelenila na Limanima  i izgradnja nekoliko spratnih garaža na mestima postojećih, besplatnih javnih parkinga  u ulicama:


Veljka Petrovića; Milice Stojadinović Srpkinje; na uglu Bulevara Despota Stefana i Šekspirove ; ugao Narodnog fronta i Balzakove; između Ive Andrića i Heroja Pinkija  i Univerzitetskom kampusu.


Srpski Pokret Dveri ukazuje na činjenicu  da je Novi Sad jedan od retkih gradova koji permanentno smanjuje zelene površine i da je u Novom Sadu najveća koncentracije betona i asfalta u Vojvodini(ovo mogu potvrditi stručnjaci inženjerske komore Srbije, Društva arhitekata Novog Sada i društva inženjera i tehničara Srbije), i postavlja pitanje nadležnima :


Da li je urađena strateška procena  uticaja  višespratnih garaža na životnu sredinu i kvalitet zdravlja građana u okolnim blokovima ?


Posebno je pitanje –zašto se naplatne garaže dižu u stambenim blokovima gde je do sad postojao besplatan javni parking i time udara novi namet na džepove i onako osiromašenog stanovništva ?


Apelujemo na nadležne da se nađe drugo rešenje za naplatne garaže a koje neće kako ugrožavati zdravlje građana, eko sredinu a tako i neće direktno udarati po džepovima građana koji tu stanuju.


 

GO Dveri Novi SadPodeli vest:

Napomena:

Коментари који у свом садржају буду имали говор мржње, вређање, непристојне речи, клевету, као и расну, националну или верску мржњу и нетрпељивост неће бити објављени на нашем сајту.
Уредник сајта има право избора коментара који ће бити објављени.

Ostavite komentar

Vaš komentar je uspešno poslat. Nakon pregleda administratora vaš komentar će biti odobren ukoliko je u skladu sa pravilnikom.