Novosti

Kadar SNS Zukorlić nije podoban za predsednika odbora

Kadar SNS Zukorlić nije podoban za predsednika odbora

Kakav je odnos Srpske napredne stranke prema obrazovanju i nauci, a time indirektno i prema mladim ljudima koji tek treba da steknu obrazovanje u Republici Srbiji, najbolje pokazuje izbor dojučerašnjeg muftije, a sada političara, Muamera Zukorlića za predsednika skupštinskog Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo.

Očigledno je da SNS i Aleksandar Vučić, misle da obrazovanje, nauka i tehnološki razvoj i nisu potrebni ovoj državi, jer šta će im obrazovani kadrovi, kada njima ne može da se manipuliše jeftinom demagogijom Informera i Pinka. Njima su potrebni poluintelektualci koji su svoje visoko obrazovanje stekli na sumnjivo akreditovanim privatnim fakultetima, koji zahtevaju ozbiljne provere i analize. Izborom osnivača, vlasnika i predsednika Internacionalnog univerziteta iz Novog Pazara za predsednika ovog Odbora jasna je poruka koju SNS upućuje mladim ljudima. Javna je tajna da ovaj univerzitet nije završio samo onaj ko ga nije upisao. Mnogi profesori koji su izvodili nastavu na ovom univerzitetu u Novom Pazaru, Pančevu, Subotici ili u Brčkom svedoče o tome da im je jasno bilo rečeno da student ne sme da padne jer to je automatski gubitak planiranog profita.

Nažalost, slična je praksa i na nekim drugim privatnim univerzitetima. Kako je onda moguće očekivati podizanje našeg naučnog i obrazovnog sistema. Na ovaj način upućena je i poruka i Akredacionoj komisiji (s obzirom da je on sada i neposredno viši rukovodilac koji o tome odlučuje) da pazi šta radi, jer dozvolu koju preko deset godina nije dobio Internacionalni univerzitet iz Novog Pazara, mora dobiti ekspresno. Za očekivati je da će sada uvaženi bivši muftija, ucenjujući SNS davanjem raznih saglasnosti njegovih poslanika, napokon dobiti dugo očekivanu akreditaciju. Vreme će ubrzo sve pokazati.

Očigledan sukob interesa u kome se Zukorlić nalazi, nije jedini razlog za protivljenje njegovom izboru. Njegovi postupci iz prethodnih godina ga čine apsolutno neprihvatljivim za taj položaj. Dok je obavljao funkciju muftije, Zukorlić je imao niz izjava, postupaka i ispada koja ga čine nepodobnim. Podsetimo samo javnost na činjenicu da je 2012. godine muftija u centru Novog Pazara postavio spomen tablu kasapinu Srba Aćif efendiji, i da je tom prilikom izjavio da je ovaj zločinac za njega heroj koji je „organizovao odbranu grada od četnika“. Pamtimo i da je 2013. poručio predsedniku Srbije da neće rušiti Srbiju osim ako ne bude nateran na to. Pamtimo i da su centrom Novog Pazara 2014. šetali muškarci obučeni u zelene uniforme koje podsećaju na uniforme milicije Aćifa efendije, i koje građani zovu „Zukorlićeva vojska“. Zukorlić 2015. godine traži da se novopazarska škola „Rastko Nemanjić Sava“ nazove po imenu šeika Muhameda Bin Zajeda al Najhana. Nije sporno što je Muamer Zukorlić muslimanske veroispovesti, i što je bivši muftija, sporni su njegovi lik i delo. I to što je Zukorlić musliman, ne sme biti razlog da bude zabranjeno govoriti o njegovom liku i delu. Upravo zbog značaja školskog sistema u Srbiji, dužnost narodnih poslanika je da se usprotive ovakvim odlukama.

Jasno je da Muamer Zukorlić nije prava ličnost da bude predsednik skupštinskog Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo, i da je to pogubno za dalji razvoj nauke i obrazovnog sistema u Republici Srbiji. Mandatar za sastav Vlade i poslanici SNS očigledno ne znaju, za razliku od bivšeg muftije, da je obrazovanje najmoćnije oružje koje možete da upotrebite da promenite svet.  

Srđan Nogo Autor je narodni poslanik i član Predsedništva Dveri   zukorlic-nije-za-predsednika-skupstinskog-odbora-za-nauku-2016-FB

Podeli vest:

Napomena:

Коментари који у свом садржају буду имали говор мржње, вређање, непристојне речи, клевету, као и расну, националну или верску мржњу и нетрпељивост неће бити објављени на нашем сајту.
Уредник сајта има право избора коментара који ће бити објављени.

Ostavite komentar

Vaš komentar je uspešno poslat. Nakon pregleda administratora vaš komentar će biti odobren ukoliko je u skladu sa pravilnikom.