Autorski tekstovi

Kako vratiti nekadašnji sjaj domaćem stočarstvu?

Kako vratiti nekadašnji sjaj domaćem stočarstvu?

Savet za selo i poljoprivredu Srpskog pokreta Dveri je u više navrata ukazivalo na to da stočarstvo kroz politiku cena i investicionu politiku, mora zauzeti mesto koje mu pripada.

Naši stari su umeli da kažu: „dobar domaćin se prepoznaje po broju stoke koju ima u štalama“. Nekada ih je bilo itekako dobrih. Dobrih domaćina koji su umeli da proizvedu domaću svinju koja je kroz stišnjenu šunku završavala čak na američkom tlu. Umeli su da idu u korak sa evropskim farmerima, shvatajući da se stoka ne može hraniti iz džaka, odlazili kod njih zarad donošenja pozitivnih iskustva, sve u cilju primene i postizanja bolje produktivnosti u tovu. Zatim je usledilo doba hiperinflacije, tranzicije, privatizacije, a sa njima i doba „savremenih stručnjaka“. Te nestade dobrih domaćina, i utihnu muzika koja je dopirala iz seoskih tovilišta. Pitanje koje se postavlja je: Može li se i na koji način vratiti sjaj domaćem stočarstvu?


Odgovor je, razume se, potvrdan. Savet za selo i poljoprivredu  Srpskog pokreta Dveri je u više navrata ukazivalo na to da stočarstvo kroz politiku cena i investicionu politiku, mora zauzeti mesto koje mu pripada. Zatim, pariteti, prelevmani, školovanje mladih ljudi u oblasti poljoprivrede, a kroz agrarni budžet i povoljne kreditne linije potrebno je obnoviti i razvijati objekte za tov svinja, junadi, ovaca i živine, kod stočara.


Međutim, primarni uslov jeste da se sa političke scene sklone korumpirani političari kojim je lični interes i bogaćenje iznad strateškog interesa države od kojih je proizvodnja hrane na prvom mestu. Aktuelni ministar poljoprivrede i njegovo ministarstvo, moraju da rade u interesu države, a ne u interesu pojedinaca, i da račune polažu isključivo Narodnoj skupštini republike Srbije. Kada utihne šund sa nacionalne frekvencije, i ponovo se začuje groktanje, mukanje, blejanje i kokodakanje znaćemo da smo uspeli i da je Srbija na dobrom putu.

 


Dragana Milićević

Član Saveta za poljoprivredu Srpskog pokreta Dveri


Podeli vest:

Napomena:

Коментари који у свом садржају буду имали говор мржње, вређање, непристојне речи, клевету, као и расну, националну или верску мржњу и нетрпељивост неће бити објављени на нашем сајту.
Уредник сајта има право избора коментара који ће бити објављени.

Ostavite komentar

Vaš komentar je uspešno poslat. Nakon pregleda administratora vaš komentar će biti odobren ukoliko je u skladu sa pravilnikom.

Biografija : Dragana Milićević