Autorski tekstovi

Kiprijanović: Ekonomska veleizdaja Srbije

Kiprijanović: Ekonomska veleizdaja Srbije

Koliko jadno živi Srbija. Za prvih 6 meseci 2018. ispisali smo 3,9 miliona čekova. Miliona čekova! Uglavnom za hranu. Uvek nekako „prođu“ kad nam najmanje odgovara. Hoće li ikada doći na naplatu kad nam odgovara? Neće, jer tada ne bismo ni pisali čekove.

I ovih 6 godina vlasti kolonijalnog režima i sprovođenja politike siromaštva Aleksandra Vučića odložili su normalan život građana Srbije za neko drugo vreme. I ovo vreme živimo na odloženo. Sve teže. Neprestane laži i manipulacija zavedenim narodom dobile su gebelsovske razmere, ovih dana na uvek vreloj temi Kosova i Metohije. Onaj koji brani Ustav Srbije je izdajnik, fašista i poziva na puč, a onaj koji zagovara odricanje od sopstvene teritorije i razgraničenje je vizionar i državnik. Stvar je, u suštini, prosta i povezana. Živimo ekonomsku i teritorijalnu veleizdaju Srbije.


Ekonomska veleizdaja je dobro zavezana u čvor kroz mantre o budžetskom suficitu, stabilnom kursu dinara i padu nezaposlenosti. O tome lažu Predsednik i Vlada. Nezaposlenih je manje, jer nas je radno sposobnih realno manje u Srbiji. Iseljavanje je uveliko u toku.


Druga mantra nazire se kroz skrivanje javnog duga Srbije koji je sve građane Srbije opteretio za dodatnih 10 milijardi evra za 6 godina ove vlasti i iznosi rekordnih 24 milijarde evra.  Sve prethodne vlasti od 2000. do 2012. zadužile su Srbiju  ukupno za 14 milijardi evra, dok je na kraju 2008.  javni dug Srbije spušten u odnosu na 2000. za 6 milijardi i iznosio za današnje vreme „fantastičnih“ 8 milijardi evra.


Treća mantra prisutna je kroz prikrivanje uvozno-orjentisane privrede, gde nema nikakvih promena za sve ove godine. I dalje više uvozimo nego što izvozimo. Pri tom se vešto krije koji su to proizvodi koje najviše uvozimo iz zemalja Evropske unije, jer su klasifikovani kao „nerazvrstana roba - na skladištenju“. Istina je da uvozimo najskuplju gotovu robu, koju i sami možemo da proizvedemo, a izvozimo sirovinu i poluproizvode koje ne možemo da naplatimo skupo, jer nisu gotov proizvod. Ilustracije radi, Srbija je samo za prvih šest meseci prošle godine uvezla paradajza, krastavaca, kupusa, paprika, jagoda i lubenica iz Albanije u vrednosti od 10 miliona evra! Dok lična primanja građana Srbije odavno više ne mogu da podmire osnovne životne potrebe i dok seljak iz revolta kosi malinjake, prosipa kante paradajza, višanja i mleka svinjama, neka mala i dobro fortifikovana ekipica u ovoj napaćenoj zemlji godinama dobro zarađuje na ekonomskoj veleizdaji. Naravno, u talu sa korumpiranim strancima, jer ovo bez njih ne može, a i u njihovim zemljama nije dozvoljeno. Robijali bi odmah!


Četvrta mantra veleizdaje spakovana je u prosečnoj plati i prosečnoj potrošačkoj korpi. Da bi se dobila realna slika o standardu i kupovnoj moći stanovnika, prosečna plata od 50.000 dinara nije relevantna, jer izrazito visoke plate malog broja ljudi znatno podižu vrednost proseka. Čak ni takva, statistički nerelevantna prosečna plata, nije dovoljna da podmiri potrebe tročlanog domaćinstva.


Relevantno je da 25% svih zaposlenih u Srbiji prima oko 25.000 dinara mesečno, a potrošačka korpa za tročlano domaćinstvo u aprilu 2018. iznosila je 70.688,55 dinara.


Kako preživljavamo ovu veleizdaju, znamo mi sami, svaka porodica za sebe. A kada će nam biti bolje? Samo kad prekinemo spiralu destruktivne vlasti režima Aleksandra Vučića i time prekinemo ekonomsku i teritorijalnu veleizdaju Srbije i uspostavimo nov ekonomski i politički sistem na realnim i zdravim osnovama, oslobođen od neoliberalnog ekonomskog koncepta i utvrđen na vladavini Međunarodnog prava i na poštovanju Ustava Republike Srbije. Kad ojačamo ekonomiju države, ojačaćemo i njenu infrastrukturu i institucije. Tada ćemo lakše braniti naše državne, kulturne, nacionalne i teritorijalne interese svuda, a naročito na Kosovu i Metohiji. U suprotnom, uskoro nezaposlenih u Srbiji neće ni biti, jer više neće ni biti Srbije.


 

Autor je viši savetnik Poslaničke grupe Dveri

u Narodnoj skupštini i član Predsedništva Dveri


Podeli vest:

Napomena:

Коментари који у свом садржају буду имали говор мржње, вређање, непристојне речи, клевету, као и расну, националну или верску мржњу и нетрпељивост неће бити објављени на нашем сајту.
Уредник сајта има право избора коментара који ће бити објављени.

Ostavite komentar

Vaš komentar je uspešno poslat. Nakon pregleda administratora vaš komentar će biti odobren ukoliko je u skladu sa pravilnikom.

Biografija : Jugoslav Kiprijanović

Jugoslav Kiprijanović rođen je maja 1976. godine u Beogradu. Posle završene Pete beogradske gimnazije, studirao je Fakultet organizacionih nauka Univerziteta u Beogradu, gde je diplomirao 2002. godine na temu „Marketing u neprofitnom sektoru“. Kao student bio je aktivan u studentskim organizacijama ekonomskih nauka, a po završenom fakultetu bavio se privatnim preduzetništvom.

Jedan je od osnivača udruženja „Prijatelji manastira Đurđevih Stupova u Rasu“, čiji je predsednik bio od 2006 – 2008. godine. U okviru rada u ovoj organizaciji koordinisao je medijskom kampanjom „Obnovimo sebe – podignimo Stupove“, koja je široko prihvaćena i zapamćena kao jedna od najuspešnijih kampanja za obnovu manastira Đurđevi Stupovi u Rasu.

Organizovao je i producirao brojne koncerte, predavanja, događaje, emisije, filmove, audio, video i štampana izdanja za decu i odrasle u Srbiji i Republici Srpskoj. Od 2008. godine radio je na poslovima marketinga za zvaničnu novinu Srpske Patrijaršije – „Pravoslavlje“. Uključen je u rad Dveri od osnivanja 1999. godine, a naročito kroz saradnju u okviru „Srpske mreže“.

Bio je kandidat za narodnog poslanika na republičkim izborima 2012. i 2014. godine na listi Dveri. Angažovan je na poslovima u Informativnoj službi Srpskog pokreta Dveri od 2012. na pozicijama glavnog producenta i sekretara Infoslužbe.

Odlukom Predsedništva Srpskog pokreta Dveri, leta 2015. imenovan je za direktora Informativne službe.

Profesionalno bio angažovan kao producent i član uredništva u izdavačkoj kući ”Catena mundi”. Od avgusta 2016. nalazi se na poziciji Višeg savetnika-konsultanta Poslaničke grupe Dveri u Narodnoj skupštini Republike Srbije.

Oženjen, otac četvoro dece. Živi u Beogradu.