Novosti

Kostić: Neophodna mnogo veća saradnja između odbora Skupštine i Dume

Info služba Dveri

Kostić: Neophodna mnogo veća saradnja između odbora Skupštine i Dume

Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu, mr Ivan Kostić, na poziv ruske Dume boravio je u trodnevnoj poseti Rusiji. Među mnogobrojnim bitnim susretima upriličen je i sastanak sa general-majorom Natalijom Poklonskajom.

Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu i narodni poslanik Dveri bio je predvodio je delegaciju NSRS Državnoj Dumi i Savetu Federacije Rusije.Slika 1. Natalija Poklonskaja


Kostić je prvog radnog dana bio gost Komiteta za nacionalnosti, Komiteta za evro-azijske integracije i pitanja ruskih državljana van Rusije i Saveta Federacije i grupe prijateljstva za saradnju sa Srbijom.


Svi sagovornici su izrazili apsolutnu spremnost za saradnju sa Odborom za dijasporu i Srbe u regionu, kao i razumevanje za problematiku u vezi sa Kosovom i Metohijom.


Delegacija Odbora je posetila je ambasadu Republike Srbije i u razgovoru sa ambasadorom Slavenkom Terzićem upoznala se sa životom i problemima srpske dijaspore u Moskvi.Slika 2. Slavenko Terzić


Predsednik Odbora Kostić je bio gost predsednika grupe prijateljstva sa Srbijom u Dumi RF Valerijem Viktorovič Ivanovim.Slika 3. Valerij Viktorovič Ivanov


Nakon toga, Kostić sa delegacijom Odbora  primljen je od predsednika Komiteta za pitanja nacionalnosti Iljdara Irekoviča Giljtmundinova i upoznao ga sa problemima sa kojima se susreću srpski državljani u Rusiji. Najveći problem sa kojim se susreću naši građani je u vezi sa maksimalnim korišćenjem radne dozvole na mesec dana, što je izuzetno kratko. Srbija se zalaže da taj period bude godinu dana.Slika 4. Iljdar Irekovič Giljtmundinov


Predsednik Komiteta za evro-azijske integracije, ZND i saradnju sa sunarodnicima van Rusije, Leonid Ivanovič Kalašnjikov nas je upoznao sa dragocenim iskustvima Rusije u saradnji sa ruskom dijasporom.Slika 5. Leonid Ivanovič Kalašnjikov


Zamenik predsednika grupe prijateljstva sa Srbijom u Savetu Federacije senator i pukovnik Aleksej Vladimirovič Kondratjev nas je upoznao o zajedničkim projektima između Saveta Federacije i Skupštine Srbije.

 


Slika 6. Aleksej Vladimirovič Kondratjev


Drugog dana predsednik Odbora Kostić je imao izuzetno važne sastanke sa predsednikom Komiteta za spoljne poslove Leonidom Eduardovičem Sluckim i zamenikom predsednika Komiteta za bezbednost general-majorom Natalijom Vladimirovnom Poklonskajom.

 


Slika 7. Leonid Slucki i Natalija Poklonskaja


Ruski zvaničnici su izrazili svoj jasan stav da će Rusija u svim međunarodnim organizacijama braniti suverenitet i teritorijalni integritet Srbije, u vezi sa problemima na Kosovu i Metohiji.


Jedna od tema sastanka je bila i mogućnost da u ruskoj Dumi bude upriličena Izložbu o Jasenovcu, koja bi mogla da se održi na jesen ove godine u Moskvi.

 


Slika 8. Sastanak u Savetu Federacije


 Opšti je utisak da je neophodna češća i intenzivnija saradnja između odbora Skupštine Srbije i ruske Dume i da je od vitalnog značaja da Srbija više iskoristi potencijale sa Rusijom u ekonomskoj, kulturnoj i političkoj saradnji, pogotovo u sferi evro-azijskih integracija, koji se nedovoljno koriste.


 

Informativna služba Srpskog pokreta Dveri


Podeli vest:

Napomena:

Коментари који у свом садржају буду имали говор мржње, вређање, непристојне речи, клевету, као и расну, националну или верску мржњу и нетрпељивост неће бити објављени на нашем сајту.
Уредник сајта има право избора коментара који ће бити објављени.

Ostavite komentar

Vaš komentar je uspešno poslat. Nakon pregleda administratora vaš komentar će biti odobren ukoliko je u skladu sa pravilnikom.