Српски Покрет Двери - Лого

Двери Београд: Место у вртићима и продуженом боравку за свако дете

Већ дужи низ година у Београду постоји проблем са недовољним капацитетима за пријем деце предшколског и млађег школског узраста у вртиће и продужене боравке у школама.

    Са друге стране, актуелна градска власт не решава овај акутни и ургентни проблем, већ се бави „стратегијама“ и „пројектима“, директно гурајући новац у руке власницима приватних вртића, било они у систему градских субвенција или мимо њега. За износе који се годишње дају у ову сврху, могло би се изградити неколико вртића који би ово питање дугорочно решили.

Такође, постоје и неискоришћени објекти и пословни простори у власништву града или републике који би могли да се искористе и адаптирају у ове сврхе. Као један од примера навешћемо ситуацију у ОШ „Уједињене нације“ на Цераку, где су потребе за продуженим боравком значајно веће од капацитета са којима располаже ова школа, те многи родитељи чекају у редовима испред школе покушавајући да своју децу упишу, јер ко не успе мораће да плаћа и више од 30.000 динара, колико коштају ове услуге у приватним установама. Истовремео, на само 40-ак метара од капије школе налазе се просторије бивше МЗ „Виногради“, које су реновиране пре неколико година, те потпуно функционалне за било коју делатност овог типа. Нажалост, ове просторије искључиво користе чланови локалних одбора СНС, иако за тај рад на Цераку постоји друга званичн месна заједница која је у функцији. Предлажемо да се нелегални корисници иселе, а да се у предметном простору отворе додтна два оделења „продуженог боравка“, чиме би се овај проблем решио.

Верујемо да у многим другим насељима постоје слични простори и позивамо актуелну градску власт да их искористи за решавање овог проблема или да одступи и да управљање градом препусти онима који желе, знају и умеју.

ГрО Двери Београд

Фото: ФБ/приватна архива

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: