Српски Покрет Двери - Лого

Миленковић Керковић: Болницу у Кнез Селу што пре оспособити за рад из већ одобреног међународног зајма за здравство

Нишу је неопходан Центар за палијативну негу

На последњој седници Народне скупштине Републике Србије, гласовима СНС већине, усвојено је 11 међународних споразума којима се Србија задужила за још 1.3 милијарде евра, а међу њима је и Споразум о зајму од 200 милиона евра са Банком Савета Европе за финансирање здравственог сектора.

Поред реконструкције нишког породилишта, које је пред народним посланицима обећала министар здравља проф. др Даница Грујичић, тражим да се у функцију стави и дуго затворена и руинирана Болница за плућне болести у Кнез Селу, у близини Ниша.

Нишки Клинички центар нема одељење за палијативну негу и велики број Нишлија мучи велику муку и има огромне трошкове за негу и лењење старих и болесних сродника, којима је потребна дуга и свакодневна нега и лечење, како због старости тако и због тешких и неизлечивих болести. Поред тога, и болесници који се опорављају након тешких саобраћајних несрећа или тешких операција у Нишу су препуштени сами себи и својим породицама.

Болница за плућне болести у Кнез Селу је у време изградње 1937. године била највећи Санаторијум за плућне болеснике у Краљевини Југославији, а изграђена је на  шумовитом брду крај Ниша, у здравом и мирном окружењу оближњег нишког  села, и то средствима предратне нишке општине.

Санаторијум је затворен још од 2008. године, а уместо да се у време пандемије ставила у функцију лечења пацијената оболелих од ковида, они су смештани у нехумане услове нишке спортске хале „Чаир“.    

Уместо да се Санаторијум у Кнез Селу прода, како је у време пандемије најавио претходни министар Лончар, и уместо намере да постане приватно власништво неких других министара, како може да се чује од упућених, од Министарства здравља и од нишке локалне власти тражим да се део средстава из зајма од 200 милиона евра усмери за обнову Санаторијума у Кнез Селу и да у њему буде смештен будући нишки Центар за палијативну негу.

Нишлијама је овакав центар неопходан и они заслужују да болница коју су својим новцем изградили њихови преци пре безмало 100 година, остане у својини града Ниша и буде обновљена за потребе палијативне неге која у Нишу не постоји.

 

*Извор фотографије: Нишки портал

Проф. др Тамара Миленковић Керковић

Народни посланик

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: