U Medveđi se troše milioni evra a nijedno radno mesto nisu otvorili, zato mladi beže

Opština Medveđa nalazi se na jugu Srbije, jedna je od najsiromašnija opština u Srbiji. Na vlast se nalazi od 2015.godine SNS sa Nebojšom Arsićem na čelu. Od tada do danas nije otvoreno nijedno radno mesto, niti se pak planira!, saopštilo je danas povereništvo Dveri iz ove opštine.

“To ne bi bilo čudo da se ne vrši priliv novca u milionima evra koji se troši u potpuno promašene i nepotrebne investicije.


Opština nema više od 4000 stanovnika dok u biračkom spisku ima više nego duplo od stvarnog stanja? navodi se u saopštenju.


“Juče je otvorena zgrada opštine koja je rekonstruisana i čija je vrednost preko 600.000 evra.


Zbog velikog smanjenja stanovnika opštine Medveđe prema Zakonu o lokalnoj samoupravi sledeći saziv lokalne skupštine smanjuje se sa 35 na 25 odbornika, od sadašnjih tri pomoćnika predsednika opštine ostaje samo jedan, ukida se kabinet predsednika opštine.


Iz istog razloga iz opštine Medveđa nestala je Poreska uprava i preseljena je u Leskovcu, Sektor za vanredne situacije je takođe preseljen u Leskovcu, služba katastra je sledeća koja nestaje.


Sve ove službe bile su u zgradi opštine. Kabinet predsednika opštine je u rekonstrukciji dobio nove prostorije od oko 100m2, povećana je sala za održavanje sednica skupštine a imaće 10 odbornika manje.


Da li je ovako nešto mogao da uradi predsednik opštine koji razmišlja o ovoj sredini ili su u pitanju potpuno drugi razlozi vezani za korupciju, kriminal, zloupotrebe?


Ovaj posao je dat direktnom pogodbom, samo sa jednim ponuđačem gde je jedan od podizvođača rodbinski vezan za funkcionere u vrhu vlasti koji je odavno prisutan kao izvođač u ovoj opštini”, dodaje se u saopštenju.


“Uveliko se sada kupuje potpuno nov nameštaj.

Sa ovim novcem mogla je da se napravi potpuno nova zgrada opštine po proceni stručnih lica.


Investicije koje se rade ne sprovode se po Zakonu o javnim nabavkama, isključivo se posao daje unapred odabranom izvođaču i to uglavnom istom licu. Isključivo se u javnim nabavkama prima jedna ponuda, DIREKTNA POGODBA, ima za svakog u lancu.


Sve poslove radi načelnik opštinske uprave koji nema statutarna ovlašćenja za vođenje investicija.


Isto lice sprovodi javnu nabavku, izdaje građevinske dozvole gde treba jer se većina provlači kroz adaptacije, imenuje nadzor od ljudi kojima je direktni pretpostavljeni, zaključuje ugovore, potpisuje situacije?


Za poslednje tri godine ovako je ugovoren posao za 206.347.786 dinara.

Uveliko se radi uređenje terena pored spomenika sa slike gde niko ne dolazi godinama.

Vrednost ovih radova je 13.891.744 dinara.


Do ovog spomenika urađeno je ulično svetlo u vrednosti od 3.491.196 dinara i skoro da nema kuća na ovom prostoru?


U blizini ovog terena nalazi se vodovod do kojeg je nemoguće prići i na njemu je urađen nekakav potporni zid od desetak metara koji košta neverovatnih 2.186.814 dinara.


Sve ove poslove radio je isti izvođač direktnom pogodbom.

U ove poslove je potrošeno oko 170.000 evra.

Sme li država, ovakva opština sebi to da dozvoli?


Očito da Arsić u ovome nije sam, nedavno je na sednici skupštine javno rekao da ima kredit u Beogradu i može da radi šta hoće pa čak i da ne saziva sednice skupštine u zakonskom roku od tri meseca, što je i učinio bez posledica.


Kako se dobija taj kredit i ko to daje iz SNS u Beogradu ovakve kredite?


Nedavno je opozicija zatražila vanrednu skupštinu sa tačkom zloupotrebe u fabrici peleta od nekoliko miliona evra i odbornici vlasti nisu došli na istoj sednici?


Odbornici opozicije ponovo su zatražili novim zahtevom novu sednicu sa dopunom dnevnog reda gde se takođe radi o velikim zloupotrebama.


Za vreme od četiri godine skoro da nije urađen nijedan putni pravac, do većine sela je nemoguće doći.


Septembra ove godine su redovni izbori u Medveđi i dr Arsić uveliko lobira u Beogradu novi mandat, narod ga ovde ne interesuje, računa na kredit.


Arsić, pored toga što je predsednik opštine, radi i u lokalnom Domu zdravlja ali vrlo ga je teško naći. Platu redovno prima iz budžeta opštine jer je Fond zdravstvenog osiguranja odbio da daje novac za njegovu platu, navodno zbog sukoba interesa. Nakon ovoga sa opštinom je zaključio ugovor i sam sebi daje dve plate. Skandal ali ovde je to normalna pojava.


Pored ovoga do nedavno radio je i u privatnom Domu za stara lica u Leskovcu,”, navodi se u saopštenju Dveri.


OO “Dveri” iz Medveđe zbog ovoga i još mnogih zloupotreba zatražiće od Državne revizorska institucije hitnu kontrolu ove opštine a gotovo sva dokumentacija nalazi se u Višem tužilaštvu u Nišu, posebnom odeljenju za korupciju.


Reakcije na ovakav kriminal za sada nema osim da se sve krivične prijave daju Arsiću koji je nedavno javno rekao da će sve biti odbačene. Verovatno kredit odrađuje svoje.


Kakva je sudbina ove opštine nije teško zaključiti jer je više nego očigledno da se ovde pere novac a po opštini se javno govori da će biti predmet trgovine Srbije i Kosova.


Arsić odlično odrađuje posao kako za sebe tako i za kreditore.


Narod ucenjen, osiromašen ćuti, omladina beži jer je nemoguće nešto uraditi u sistemu koji korupciju, lopovluk priznaje kao legitiman posao”, navodi se u saopštenju Dveri.

 


Izvor: JugPres