Novosti

Dveri: Maja Gojković – bruka i sramota srpske politike

Dveri: Maja Gojković – bruka i sramota srpske politike

Predsednik NS RS Maja Gojković na sve načine pokušava da skrene pažnju sa jedine istine: da je nezakonito zakazala jučerašnju sednicu Skupštine, ukidajući mogućnost opoziciji da predloži dopunske tačke dnevnog reda, što se nikada nije dogodilo u novom sazivu Narodne skupštine. Očito je da je u pitanju nastavak pokušaja gušenja glasa opozicije u parlamentu pred polaganje zakletve novog predsednika i izbor nove Vlade.


To nije jedino bezakonje Maje Gojković: ona već mesecima ne zakazuje niti jednu sednicu na aktuelnu temu, a po Poslovniku o radu je obavezna da to učini minimum jednom mesečno. Ona ne saziva sednice Skupštine poslednjeg četvrtka u mesecu kada bi Vlada trebalo da odgovara na pitanja narodnih poslanika. Ona izbegava da zakazuje sednice utorkom i četvrtkom jer tada takođe poslanici imaju pravo da postavljaju poslanička pitanja. Konačno, niti jedan ministar već 10 meseci nije podneo izveštaj o svom radu, a to su prema Poslovniku obavezni da čine na svaka tri meseca, kao i da dođu na sednice nadležnih skupštinskih odbora i odgovaraju na pitanja narodnih poslanika.


Ne razumemo zašto se mediji ne bave ovim direktnim kršenjem Zakona o Narodnoj skupštini i Poslovnika o radu Narodne skupštine koji vode ka ukidanju demokratije u Srbiji, već se bave veštačkim aferama koje skreću pažnju javnosti sa suštine. Zar je moguće da niko nije preneo javnosti da je Maja Gojković zakazala sednicu Skupštine, pa je otkazala samo zato što je opozicija predala predloge za dopunske tačke dnevnog reda, da bi je ponovo zakazala posle radnog vremena kada niko iz opozicije nije mogao da preda svoje predloge? Zar svima nije jasno da je ovo sprdnja sa demokratijom i parlamentarizmom i da je Maja Gojković bruka i sramota srpske politike? Zašto mediji pričaju o svemu drugom sem o ovome? Zašto niko iz medija ne pita Maju Gojković kada će posebna sednica o njenoj smeni koju je javno obećala u direktnom TV prenosu?


Dokle ćemo se svi u Srbiji praviti ludi na sva poniženja i vređanja inteligencije i zdravog razuma kojima smo izloženi od strane naprednjačkog režima? Zar je moguće da smo dozvolili da Narodnu skupštinu vodi žena koja je promenila 10 stranaka i još ima morala da se bavi politikom i drži lekcije drugima?


Nije nam jasno zašto su kolege iz SRS, DS i nezavisni poslanici Zoran Živković i Marinika Tepić juče prisustvovali sednici Narodne skupštine koja je zakazana na nezakonit način, protivno Poslovniku o radu. Maja Gojković neprestano pokušava da ukine glas opozicije u Skupštini, a jučerašnje prisustvo dela opozicije u skupštinskim klupama samo je dalo opravdanje vladajućoj većini da je sve u redu.


Umesto da su se pridružili većem delu opozicije u bojkotu sednice, poslanici SRS, DS i nezavisni poslanici Zoran Živković i Marinika Tepić praktično su dali alibi za održavanje nezakonite sednice. Da u skupštinskoj sali nije sedeo niko iz opozicije režim ne bi mogao da glumi da je sve u redu i izmišlja nebulozne optužbe da je opozicija nešto falsifikovala u pisarnici Skupštine. Zar ne bi imalo mnogo veći efekat da je čitava opozicija zajednički bojkotovala sednicu i ogolila parlamentarno nasilje vlasti?


Ili možda nismo svi u opoziciji zaista opozicija?


Informativna služba Srpskog pokreta DveriPodeli vest: