Autorski tekstovi

Marija Janjušević: Da li je jedinstvo postala najskuplja srpska reč?

Marija Janjušević: Da li je jedinstvo postala najskuplja srpska reč?

Srpski pokret Dveri kao moderna konzervativna stranka baštini sve prave vrednosti i neprestano iznalazi prave načine da tradiciju na funkcionalan način spoji sa savremenim tokovima, a da porodica i odgovoran odnos prema prirodi budu utkani u svaku našu delatnost i svaki zakonski predlog. U narednom periodu za Dveri, ali i sve ostale iskrene borce za bolju Srbiju, najvažniji ispit će biti sposobnost za jedinstvo, integrisanje i sabiranje.

Internet, smart telefoni, društvene mreže, kao najrasprostranjeniji kanali komunikacije nam neprimetno ali neumoljivo razaraju živote.  Paradoksalno je da toliko vreme  provedeno na društvenim mrežama zapravo udaljava ljude jedne od drugih. Televizijski ekrani su zamenili nekadašnje kućno ognjište oko kojeg se porodica okupljala, a  danas svako ima svoj ekran, pa kada ukućani, komšije, kumovi, prijatelji sede zajedno, svako gleda u svoj ekran ćuteći ili sa polovičnom pažnjom slušajući sagovornika. Pogled u oči, stisak ruke, osmeh, prateće grimase koje nesvesno činimo kada slušamo sagovornika, proživljavajući tako deo onoga što nam o sebi saopštava, jednostavno su iščezli. Živi, iskreni razgovori, tako lekoviti za dušu i korisni za mudro rasuđivanje, postali su retka dragocenost.


Manjak poverenja među ljudima između ostalog je i rezultat sujete, gramzivosti i oholosti. Podrazumevamo da nam sve pripada samo po sebi, da nemamo obavezu da uzvratimo, zaslužimo, opravdamo.  Najdragocenije stvari poput prijatelja, poverljivog i pouzdanog saradnika i dobronamernog kritičara iščezle su zajedno sa pravim vrednostima koje smo nekada negovali a koje pokušavamo da vratimo u društvo. Bez moralne i duhovne obnove jednostavno nije moguće ostvariti ekonomsku i demografsku obnovu.


Preplavljenost (Srbija je preplavljena u pravom smislu reči) neproverenim informacijama, spin majstorima i nebitnim „vestima“, plasiranim da odvuku pažnju sa ključnih i sudbonosnih događaja, razara javno mnjenje, zamagljuje istinu i sluđuje građane.


Samo će ljudi najjače mentalne snage, čestiti i pronicljivi moći da u budućim danima zadrže sposobnost da vide istinu, da razumeju ljude i događaje, njihove postupke. Ako su pri tom i dobronamerni, oni su nam jedina šansa da nas okupe, ujedine i usmere na aktivnosti koje Srbiju spašavaju ovog ludila, ovog nepodnošljivog osećaja dezorijentisanosti i bespomoćnosti.


Ništa se više ne računa, od ideologije, hrabrih i drskih nastupa pojedinaca u javnosti, akcionih planova, razotkrivanja spektakularnih istina, pa do pronalazaka rupa na saksiji, nevažni su. Samo jedinstvo, samo suzbijanje sujete, mudrost i pronicljivost može da nas spase.  Za mene Kosovo jeste najskuplja srpska reč, ali bez JEDINSTVA reč ostaje mrtvo slovo na papiru.  Za jedinstvo smo odgovorni svi. Oni kojima je dato da mogu da nas okupe i ujedine, a to ne učine, uzimaju na sebe užasan teret direktne krivice. Za Kosovo i Metohiju, za belu kugu, nacionalni opstanak i tako redom…


Što je do mene, do nas u Dverima, učinićemo.


Vidimo se u Gračanici za Vidovdan, kao i ranijih godina, jer to je najmanje što možemo, da joj se iznova i iznova vraćamo. Jedinstveni i odgovorni.

 


Marija Janjušević, narodni poslanik Dveri


Podeli vest:

Komentari (1)

  1. Dušan Bićanin

    Komentar vredan pažnje, taman toliko koliko je njen autor, Narodni poslanik Marija Janjušević, vredna pozicije PREDSEDNIKA REPUBLIKE SRBIJE!

Napomena:

Коментари који у свом садржају буду имали говор мржње, вређање, непристојне речи, клевету, као и расну, националну или верску мржњу и нетрпељивост неће бити објављени на нашем сајту.
Уредник сајта има право избора коментара који ће бити објављени.

Ostavite komentar

Vaš komentar je uspešno poslat. Nakon pregleda administratora vaš komentar će biti odobren ukoliko je u skladu sa pravilnikom.

Biografija : Marija Janjušević

Rođena u Sloveniji u mestu Jesenice 19.11.1971. od oca Vukašina i majke Živane.

Udata, živi u Inđiji, majka Dimitrija i Teodore (16 i 14 godina)

Osnovnu i srednju školu završila je u Aleksandrovcu i stekla zvanje „tehničar za biohemiju i molekularnu biologiju“. Diplomirala na poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu 1995. godine na smeru voćarsko-vinogradarski. Govori engleski i slovenački jezik.

Poseduje sertifikat LSPR škole za odnose s javnošću, „PRAGMA PR“, „EDGE“ PR sertifikate na temu planiranja i krizne komunikacije u odnosima s javnošću, „CMA“ akademije za društvene mreže i drugih stručnih seminara na temu konsultantskih usluga i primene Zakona o javnim nabavkama.

U toku je rad na master studijama na matičnom fakultetu, na katedri za vinogradarstvo.

Tokom radnog iskustva u trajanju od 17 godina radila je kratko kao prodavac u poljoapoteci i komercijalni referent, četiri godine bila je direktor preduzeća koje se bavilo trgovinom poljoprivrednih proizvoda, a nakon toga jedanaest godina direktor kliping agencije sa 200 zaposlenih.

Interesovanja su folklor (aktivno osam godina), odnosi s javnošću, integrisane komunikacije, stari zanati, društvene mreže.

Član je Društva Srbije za odnose s javnošću, Srpske asocijacije menadžera, Udruženja poslovnih žena (trenutno neaktivno), Udruženja e-razvoj, NVO „Moja Inđija“ (od 2008. do 2010)

Od 2000. do 2010. bila je član DSS-a i kandidat za republičkog poslanika na listi DSS-a 2007. godine.


Angažovanje u Dverima

Član Srpskog pokreta Dveri od januara 2011. godine, član tadašnjeg Rukovodstva od osnivanja, a nakon registracije Srpskog pokreta Dveri, član Predsedništva i predsednik Saveta za socijalnu politiku.