Autorski tekstovi

Venecuela je daleka sestra Srbije, ima svoje Kosovo

Venecuela je daleka sestra Srbije, ima svoje Kosovo

Nacionalni praznik Venecuele (zvaničan naziv Bolivarska Republika Venecuela) 24. jul je simbolično obeležen u Narodnoj skupštini Republike Srbije susretom ambasadorke Venecuele sa poslaničkom grupom prijateljstva u Narodnoj skupštini Republike Srbije.

Njena ekselencija, ambasadorka prof. dr Dija Nader de El Andari navela je tokom razgovora da je taj datum od izuzetne važnosti za Venecuelu, imajući u vidu da je pre 235 godina rođen Simon Bolivar, koji je pet latinoameričkih država oslobodio španskog kolonijalizma.


Zaista sam fascinirana držanjem i govorom ove divne dame, sa kojom je susret tekao na zaista profesionalnom nivou, a istovremeno i srdačno. Za sve nas iz grupe prijateljstva sa Venecuelom bila je pripremljena veoma precizna i iscrpna informacija o političkim i ekonomskim prilikama u ovoj državi, koja od strane SAD trpi veoma agresivnu i neprijateljsku politiku. Venecueli su SAD uvele unilateralne snakcije, usmerene ka narušavanju ekonomske i političke stabilnosti i rušenje demokratski izabrane vlade.
Venecueli se osporava nadležnost nad teritorijom Gvajana Esekiba a u cilju otimanja nafte, dijamanta i drugih prirodnih bogatstava ove države, SAD su skovale plan da militarizuju i susednu Kolumbiju. Zabranjen im je uvoz lekova i osnovnih životnih namirnica, stanovništvu preti humanitarna katastrofa, što će po planu SAD-u samo olakšati da u ovu zemlju dovedu strane posmatrače. Godine 2002. pokušali su da sprovedu državni udar i svrgnu sada pokojnog predsednika Uga Čaveza, ali je nakon 48 sati narod vratio svog vođu na čelo države. Godine 2015. američki predsednik Barak Obama je doneo dekret kojim Venecuelu proglašava neobičnom i izuzetnom pretnjom za SAD.


Ustav koji je narod Venecuele usvojio tokom vladavine Uga Čaveza sprečava privatizaciju nacionalnih resursa bez referenduma, a Vlada je usmerena na razvijanje domaće privrede, izgradnju stambenih jedinica, razvoj poljoprivrede.


Ambasadorka je zaključila da su države koje su privilegovane prirodnim bogatstvima zapravo nesrećne, jer velike sile žele da im preotmu nacionalno blago. Takođe je zaključila da su SAD uzurpirale Ujedinjene nacije, a da je EU samo američka marioneta.
Zajednički smo zaključili da je potrebno reafirmisati značenje ljudskih vrednosti, da je Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije i da će dve države i ubuduće nastaviti da međusobnon pružaju podršku očuvanju teritorijalnog integriteta i unutrašnjem ekonomskom osnaživanju.


Srbija nije pristala da podrži  sankcije Venecueli, a Venecuela nikada nije i neće priznati nezavisnost Kosova.  


Ambasadorka je uručila poklone poslanicima, među kojima je Bolivarovo pismo i esej koji je srpski Nobelovac Ivo Andrić pisao o Bolivaru.


Susret sa njenom ekselencijom bio je zapravo jedan svetao primer odmerene, pravilno izbalansirane diplomatske borbe za svoju državu, kakav je jedino prihvatljiv za srpske političare u ovom osetljivom trenutku.


 

Marija Janjušević, narodni poslanik DveriPodeli vest:

Napomena:

Коментари који у свом садржају буду имали говор мржње, вређање, непристојне речи, клевету, као и расну, националну или верску мржњу и нетрпељивост неће бити објављени на нашем сајту.
Уредник сајта има право избора коментара који ће бити објављени.

Ostavite komentar

Vaš komentar je uspešno poslat. Nakon pregleda administratora vaš komentar će biti odobren ukoliko je u skladu sa pravilnikom.

Biografija : Marija Janjušević

Rođena u Sloveniji u mestu Jesenice 19.11.1971. od oca Vukašina i majke Živane.

Udata, živi u Inđiji, majka Dimitrija i Teodore (16 i 14 godina)

Osnovnu i srednju školu završila je u Aleksandrovcu i stekla zvanje „tehničar za biohemiju i molekularnu biologiju“. Diplomirala na poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu 1995. godine na smeru voćarsko-vinogradarski. Govori engleski i slovenački jezik.

Poseduje sertifikat LSPR škole za odnose s javnošću, „PRAGMA PR“, „EDGE“ PR sertifikate na temu planiranja i krizne komunikacije u odnosima s javnošću, „CMA“ akademije za društvene mreže i drugih stručnih seminara na temu konsultantskih usluga i primene Zakona o javnim nabavkama.

U toku je rad na master studijama na matičnom fakultetu, na katedri za vinogradarstvo.

Tokom radnog iskustva u trajanju od 17 godina radila je kratko kao prodavac u poljoapoteci i komercijalni referent, četiri godine bila je direktor preduzeća koje se bavilo trgovinom poljoprivrednih proizvoda, a nakon toga jedanaest godina direktor kliping agencije sa 200 zaposlenih.

Interesovanja su folklor (aktivno osam godina), odnosi s javnošću, integrisane komunikacije, stari zanati, društvene mreže.

Član je Društva Srbije za odnose s javnošću, Srpske asocijacije menadžera, Udruženja poslovnih žena (trenutno neaktivno), Udruženja e-razvoj, NVO „Moja Inđija“ (od 2008. do 2010)

Od 2000. do 2010. bila je član DSS-a i kandidat za republičkog poslanika na listi DSS-a 2007. godine.


Angažovanje u Dverima

Član Srpskog pokreta Dveri od januara 2011. godine, član tadašnjeg Rukovodstva od osnivanja, a nakon registracije Srpskog pokreta Dveri, član Predsedništva i predsednik Saveta za socijalnu politiku.