Autorski tekstovi

Miloš Simović: Za Kosmet smo odgovorni svi - i vlast i opozicija i narod

Miloš Simović: Za Kosmet smo odgovorni svi - i vlast i opozicija i narod

Ako nam je Kosmet u srcu i duši, onda je bolje da ga jednom godišnje posetimo nego da ga 300 puta dnevno naglas pominjemo. Time ćemo pomoći i sebi i braći i sestrama koji tamo žive i koji nas svakog dana nestrpljivo čekaju i dočekuju. Posebno tog dana i posebno na tim mestima.

Bliži se još jedan Vidovdan. Ne verujem da postoji Srbin koji ne zna šta taj dan predstavlja za naš narod, a ako takav i postoji, onda se zasigurno ne može nazvati Srbinom.

Ako nam je Kosmet u srcu i duši, onda je bolje da ga jednom godišnje posetimo nego da ga 300 puta dnevno naglas pominjemo. Time ćemo pomoći i sebi i braći i sestrama koji tamo žive i koji nas svakog dana nestrpljivo čekaju i dočekuju. Posebno tog dana i posebno na tim mestima. Kad me neko pita koliko često treba ići na Kosmet, odgovorim mu - samo jednom, jer kada jednom odete, srce će vam tamo ostati zauvek. A telo ne može dugo bez srca, pa će vas i telo i srce terati da se vratite još jednom, pa još jednom, i tako iznova.

Za Kosmet smo odgovorni svi - i vlast i opozicija i narod. I svako od nas će odgovarati pred Bogom za učinjena dela. Kao što ne smemo sebi da dozvolimo da zaboravimo dan rođenja ili smrti drage osobe, godišnjicu braka ili krštenja deteta, tako ne smemo ni da pomislimo da zaboravimo dan zemaljskog stradanja kosovskih junaka. Ne samo da ne smemo da ga zaboravimo, nego imamo obavezu da ga slavimo. Ne slavimo mi njihovu zemaljsku smrt - već njihovo nebesko rođenje.

Oni su simbol ne smrti - već života u slobodi i borbe za slobodu. Sloboda - to je ono što nam danas toliko nedostaje, a preko nam je potrebno.

Oni su simbol ne vojske, već jedinstva, jer su tada ostavili svoje razmirice po strani, ujedinili se i zajedno sa narodom položili živote za večnost. Jedinstvo - to je ono što nam danas toliko nedostaje, a preko nam je potrebno. Oni su simbol ne poraza, već ponosa, jer tada ponosno postradaše za Krst časni i slobodu zlatnu i učiniše svoje potomstvo i čitavu tadašnju evropsku civilizaciju ponosnom. Ponos - to je ono što nam danas toliko nedostaje, a preko nam je potrebno.

Zbog svega toga tvrdim da ne postoji važnije mesto na planeti koje Srbi treba da posete. Posebno na Vidovdan.

Kao što već rekoh - samo jednom.


Autor je član Glavnog odbora Dveri i

predsednik OO Dveri Palilula (Beograd)


Podeli vest:

Napomena:

Коментари који у свом садржају буду имали говор мржње, вређање, непристојне речи, клевету, као и расну, националну или верску мржњу и нетрпељивост неће бити објављени на нашем сајту.
Уредник сајта има право избора коментара који ће бити објављени.

Ostavite komentar

Vaš komentar je uspešno poslat. Nakon pregleda administratora vaš komentar će biti odobren ukoliko je u skladu sa pravilnikom.

Biografija : Miloš Simović

Autor je član Glavnog odbora Dveri i predsednik OO Dveri Palilula (Beograd)