Novosti

Nogo: Vlast smenjuje Lipkovskog zato što ne želi da ćuti

Nogo: Vlast smenjuje Lipkovskog zato što ne želi da ćuti

Ključni problem zašto se smenjuje profesor Lipkovski, predsednik Nacionalnog prosvetnog saveta, i pored njegove kritike na stvaranje bosanskog jezika i to što ne postoji saradnja države i saveta, jeste zapravo kritika saveta na Zakon o obrazovanju i predlozi izmena koje praktično delegira celokupan savet – rekao je Srđan Nogo danas na sednici skupštinskog Odbora za obrazovanje.

„Moram da priznam da malo zavidim profesoru Lipkovskom danas, jer zahtev za njegovu smenu iznose predstavnici vladajuće većine, kao što je gospodin Orlić. Međutim, radi javnosti i radi onoga što je izrečeno na sednici, tj. konstatacija da profesor Lipkovski nikad nije trebao da bude na mestu predsednika Nacionalnog prosvetnog saveta, moram da objasnim zašto Dveri podržavaju profesora Lipkovskog i zašto vlast želi da ga smeni.

Profesor Lipkovski je vrhunski obrazovan stručnjak koji je bio dekan Matematičkog fakulteta i prorektor Univerziteta u Beogradu. Školovao se u Pragu i Moskvi, osnovno i srednje obrazovanje stekao je u Beogradu, dok se za postdoktorske studije usavršavao u Nemačkoj i Rusiji. Saradnik je Matematičkog instituta SANU i predsednik je Društva matematičara Srbije. Iz ove biografije se vidi da se radi o jednom besprekornom stručnjaku. Posebno je važno istaći da je matematika oblast u kojoj Srbija svakako ima i uspeha i reputaciju“  - rekao je Srđan Nogo.

On je dodao da je zato logično da se postavi pitanje, zašto smeta profesor Lipkovski.

„Verovatno zato što ne želi da prećuti ovo što se dešava u našem obrazovanju, koje se sistemski urušava od 2001.

Svaka nova vlast donosi nove reforme, koje su na žalost do sada bile na štetu kvaliteta obrazovanja. Nacionalni prosvetni savet ima dugu tradiciju. Zadatak saveta upravo jeste da pokuša da zaustavi negativne trendove da svaka vlada u sistemu obrazovanja radi šta hoće, što naravno smeta onima koji žele da unište našu prosvetu i obrazovanje“ – istakao je narodni polslanik Dveri, Nogo.

Srđan Nogo je još rekao da se fakultetske diplome štancuju na veoma sumnjiv način i upitao koliko samo narodnih poslanika i javnih funkcionera ima takvu diplomu?

„Nacionalni prosvetni savet smeta, jer ima integritet, kao i predsednik Lipkovski.

Ključni problem zašto se smenjuje profesor Lipkovski, i pored kritike na stvaranje bosanskog jezika i to što ne postoji saradnja države i saveta, jeste zapravo kritika saveta na Zakon o obrazovanju i predlozi izmena koje praktično delegira celokupan savet.

Profesora Lipkovskog podržalo je 25 lica Nacionalnog prosvetnog saveta, koji su ujedno i predstavnici najvažnijih prosvetno-naučnih institucija koje ova zemlja ima, a vi ga smenjujete“ – zaključio je Nogo i dodao da obrazovanje nije dnevno politička stvar i trebalo bi da možemo da izdignemo prosvetu i obrazovanje iznad dnevne politike.


Informativna služba Srpskog pokreta Dveri

Podeli vest: