Novosti

Novi Sad: Žrtve se ne smeju deliti po nacionalnoj osnovi

Novi Sad: Žrtve se ne smeju deliti po nacionalnoj osnovi

Savez vojvođanskih Mađara je inicirao predlog, a Savet za kulturu grada ga je podržao – da se na kraju Limana 4 podigne spomenik „nevinim žrtvama 1944-45“, a Dveri se pitaju zašto se na ovaj način jedne žrtve izdvajaju od drugih.

Na toj lokaciji u blizini „Mornarice“ nalazio se logor za Mađare koji su smatrani kolaboracionistima i zločincima u Raciji 1942. godine.


Samo nekoliko stotina metara odatle na plaži Štrand vršene su egzekucije preko 2.000 Novosađana, Srba, Jevreja i Roma (tačan broj nije utvrđen pa postoje podaci da se radi i oko 4.500 ubijenih).


Zahtevamo  da država i grad oforme komisiju kako bi se po imenu i prezimenu tačno utvrdile sve nevine žrtve komunističkih vlasti bez obzira na nacionalnost, posebno onih u Rajinoj šumi, gde se za sada od njih 250 zna samo za njih 14 po imenu i prezimenu, kao i  da se te žrtve eshumiraju i sahrane na dostojan način.


Predlažemo da se umesto ovog predloga SVM, nejasnog naziva, koji je isključivo nacionalno obojen,  sa nedovoljno argumentovanim podacima o tim žrtvama iz nerasvetljenih istorijskih činjenica, podigne spomenik na mestu „Rajine šume“ svim nevinim žrtvama komunističkih vlasti u Novom Sadu u periodu Drugog svetskog rata i nakon rata, bez obzira na nacionalnu i drugu pripadnost.


 

Gradska organizacija Dveri u Novom Sadu


Podeli vest:

Napomena:

Коментари који у свом садржају буду имали говор мржње, вређање, непристојне речи, клевету, као и расну, националну или верску мржњу и нетрпељивост неће бити објављени на нашем сајту.
Уредник сајта има право избора коментара који ће бити објављени.

Ostavite komentar

Vaš komentar je uspešno poslat. Nakon pregleda administratora vaš komentar će biti odobren ukoliko je u skladu sa pravilnikom.