Naslovna » ISTORIJAT

ISTORIJAT

istorijatdverisrpske

Dveri postoje punih 17 godina. Istorija Dveri počinje sa prvim brojem studentskog časopisa za nacionalnu kulturu i društvena pitanja DVERI, koji je izašao o Savindanu 1999. godine, kao glasilo studenata srbistike Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Nakon višegodišnjeg izdavanja časopisa i serije izuzetno posećenih tribina na Filološkom i Mašinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, 2003. godine Dveri prerastaju u prvu srpsku patriotsku nevladinu organizaciju – udruženje građana Srpski sabor Dveri.

Narednih godina NVO Dveri je štampala više desetina časopisa i knjiga i organizovala više stotina tribina širom Srbije, Srpskih zemalja na Balkanu i Rasejanja.

Samo na Univerzitetu u Beogradu održano je preko 100 tribina na razne duhovne, istorijske, kulturne, ekonomske i političke teme.

Predstavnici Dveri održali su predavanja u više od 60 srpskih zajednica širom srpske dijaspore na pet kontinenata.

Dveri su osnivači više značajnih srpskih asocijacija: Sabora srpske omladine (2001) i Srpske mreže (2007), kao savremenih načina povezivanja i saradnje srpskih organizacija širom sveta.
Dveri su osnivači i Pokreta za život, prve moderne kampanje promocije svetinje života i borbe protiv bele kuge u srpskom narodu.

Organizovali smo i više desetina humanitarnih akcija i kulturnih manifestacija svih vrsta.
Naša TV produkcija „Dveri srpskeˮ proizvela je preko 200 TV emisija.

Internet prezentacija www.dverisrpske.com bila je najposećeniji sajt jedne društveno-političke organizacije u Srbiji.

Srpski sabor Dveri je dobitnik plakete „Večernjih novostiˮ za najplemenitiji podvig 2007. godine – za humanitarnu akciju pomoći opstanku narodnih kuhinja na Kosovu i Metohiji.

U februaru 2008. organizovali smo prvi masovni protest protiv nasilnog pokušaja otcepljenja Kosova i Metohije.
Povodom 10 godina postojanja i rada Dveri su postale nosilac arhijerejske gramate Njegove Svetosti Blaženopočivšeg Patrijarha Srpskog G. Pavla 2009. godine.

Posebno smo se bavili temom odnosa između Matice i Dijaspore, i 2010. godine štampali „Vodič za povratnike iz Rasejanjaˮ, sa kompletnim informacijama za sve koji žele da se vrate u Srbiju. Dveri su danas praktično najaktivniji zastupnik i partner srpske dijaspore na društvenoj i političkoj sceni Srbije.

Dveri su 2010. organizovale Porodičnu šetnju u Beogradu na kojoj je učestvovalo više desetina hiljada građana. Porodične šetnje su postale svojevrsni brend Dveri.

Objavljivanjem svog političkog programa pod nazivom „Novi narodni dogovorˮ februara 2011. godine Dveri su prerasle u politički pokret koji je kao grupa građana učestvovao na svim nivoima izbora 2012. (predsedničkim, republičkim, pokrajinskim i lokalnim), kao i na vanrednim republičkim parlamentarnim izborima 2014. godine.

Dveri su u domaćoj i svetskoj javnosti postale prepoznatljive po porodičnoj politici – kao prvi politički pokret koji je stavio porodicu na glavno mesto u društvu i državi.

Dveri su politički zaštitnik domaćeg privrednika i poljoprivrednika.

Imamo svoje odbornike u 10 skupština opština i gradova Srbije (Zvezdara – Beograd, Medijana – Niš, Sremski Karlovci, Aranđelovac, Požega, Arilje, Ljig, Lučani, Kraljevo i Čačak).

O Vidovdanu 2015. godine u Čačku je održan Osnivački sabor Srpskog pokreta Dveri, na kome su Dveri iz grupe građana prerasle u modernu srpsku političku organizaciju i na kome je za prvog predsednika Dveri izabran Boško Obradović, jedan od osnivača Dveri.

Prvi redovni i izborni Sabor održan je 13. septembra 2015. u Kraljevu, na kome su izabrani Glavni odbor, Predsedništvo, Izvršni odbor, Direktor, Nadzorni odbor, direktor Informativne službe i Politički savet Srpskog pokreta Dveri.

Oktobra 2015. godine Srpski pokret Dveri zvanično je upisan u registar političkih organizacija Republike Srbije.

Dveri su član Svetskog kongresa porodica, najveće svetske organizacije za zaštitu porodičnih vrednosti.
Dveri su jedan od inicijatora i tvoraca Patriotskog bloka, šire političke platforme za saradnju svih patriotskih političkih opcija u Srbiji.

Dveri predvode mladi i obrazovani ljudi, koji se nikada nisu bavili politikom, nisu bili članovi drugih stranaka, i rešili su da ostanu u Srbiji, politički se organizuju i bore za bolji život svih naših porodica.

Podeli naShare on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+1