Насловна » Проф. др Јасмина Вујић

Проф. др Јасмина Вујић

dr-jasmina-vujic-politicki-savet-dveri

Проф. др Јасмина Вујић је редовни професор на Калифорнијском универзитету у Берклију, научник је и стручњак светског гласа у областима нуклеарне физике, анализе и дизајна нуклеарних реактора најновије генерације, примене зрачења у медицини (нуклеарна медицина и терапија рака) и индустрији, као и у области нуклеарне сигурности.

Била је прва жена декан на једном од факултета за нуклеарну технику у САД, од 2005. до 2009. године. У 2009. години је била председник удружења декана свих факултета за нуклеарну технику у САД.

Члан је низа саветодавних одбора на универзитетима и институтима у САД и Јапану, као и управних одбора неколико струковних удружења у САД. Оснивач је и први председник Удружења електроинжењера нашег порекла у САД, које броји неколико стотина чланова. Од 2012. члан је Академије инжењерских наука Србије, а од 2013. члан Академије наука и уметности Републике Српске.

Има своју одредницу у Српској енциклопедији у недавно објављеном трећем тому Азбучника В.

За свој научни и стручни рад примила је низ награда, а Влада Републике Србије јој је доделила Плакету ТЕСЛА 2006, поводом 150-те годишњице од рођења Николе Тесле, за заслуге у промовисању Теслиног имена и дела, као и промовисању осталих научника српског порекла у САД.

Председник Републике Српске Додик ју је 2013. године одликовао Орденом заставе Републике Српске са златним вијенцем.

Прошле године јој је додељена „Хиландарска споменица“ за несебичну помоћ у обнови Хиландара.

 

Ангажовање у Дверима

Преко 10 година сарађује са Дверима. У Покрету је била члан Прелазног већа, члан Председништва, координатор Савета за дијаспору и члан Савета за образовање и науку.

 

Ауторски текстови и јавни наступи Јасмине Вујић

Подели наShare on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0