Насловна » Проф. др Иван Дојчиновић

Проф. др Иван Дојчиновић

dr-ivan-dojcinovic-predsednistvo-dveri

Проф. др Иван Дојчиновић је рођен 1974. у Лесковцу, Стара Србија. Ожењен је Јеленом и отац је двоје деце, Љубице и Душана.

Гимназију у Лесковцу је завршио 1993. године као ђак генерације, а основне и магистарске студије на Физичком факултету Универзитета у Београду. Докторску дисертацију, под менторством професора Јагоша Пурића, одбранио је 2007. године.

Добитник је више награда, међу којима су: награда „Проф. др Ђорђе Живановић“, награда за најбољег студента генерације Физичког факултета, награда фонда „Проф. др Љубомир Ћирковић“. Први је лауреат награде Физичког факултета за научни рад, као и добитник златне медаље „Тесла – Пупин“.

Од 1999. године је запослен на Физичком факултету у Београду. За ванредног професора је изабран 2013. године. У периоду 2009-15. године био је продекан за наставу. Наставник је на предмету Физика атома, као и на предмету Примењена спектроскопија. Шеф је Лабораторије за физику атома.

За председника Друштва физичара Србије изабран је на Скупштини Друштва одржаној 25. јануара 2012. године.

Др Иван Дојчиновић је био координатор пројеката промоције и популаризације физике Министарства за науку од 2009. до 2013. године. Био је или је тренутно члан стручног тима за предмет „ФИЗИКА“ на пројекту „Развијање образовних стандарда за крај основног, општег средњег и средње стручног образовања“, члан радне групе за израду нацрта Правилника о врсти стручне спреме наставника и стручних сарадника у образовно-васпитним установама за општеобразовни предмет Физика, члан комисија за одобравање уџбеника итд.

 

Област научног рада

Др Иван Дојчиновић се бави истраживањима у областима физике атома (Штарково ширење спектралних линија) и физике плазме (квазистационарни млазеви плазме, интеракција плазме са површинама, физика фузионе плазме).

Др Дојчиновић је до сада постигао најзначајније резултате у истраживању квазистационарних плазма акцелератора и испитивању интеракције ових млазева плазме са површинама. Учествовао је у изградњи и истраживању неколико извора плазме у литератури познатих као магнетоплазмени компресори. Ови акцелератори плазме, у којима брзина кретања плазменог млаза прелази 100 km/s, су омогућили истраживање интеракције плазме са чврстим површинама различитих материјала као што су челик, алуминијумске легуре, силицијум, дијаманту слични слојеви итд.

Др Иван Дојчиновић је у току свог досадашњег истраживачког рада објавио преко 90 библиографских јединица, од којих су 13 радови у врхунским међународним часописима (индекс цитираности преко 1), 7 радови у међународним часописима, једно поглавље у књизи међународног значаја, 1 књига, 7 предавања по позиву на скуповима међународног значаја и 3 предавања по позиву на скуповима националног значаја. Такође, припремио је један уџбеник (Ј. Пурић, И. Дојчиновић, Физика атома, Завод за издавање уџбеника, Београд, 2013.). Учествовао је на два међународна и четири домаћа научна пројекта, као и на преко 30 међународних конференција.

 

Ангажовање у Дверима

Као потпредседник покрета, члан је Председништва и председник Савета за образовање и науку.

 

Чланци и активности проф. др Ивана Дојчиновића

Подели наShare on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0