Novosti

Obradović: Paralelni parlamenti na svim nivoima, bojkot i građanska neposlušnost do smene ove vlasti

RINA

Obradović: Paralelni parlamenti na svim nivoima, bojkot i građanska neposlušnost do smene ove vlasti

Čačak – Šef poslaničke grupe Dveri Boško Obradović podsetio je javnost da je kompletna opozicija osim SRS u Narodnoj skupštini Srbije juče napustila skupštinske klupe republičkog parlamenta i u holu održala „paralelni parlament” na kome su sve poslaničke grupe opozicije govorile o temama koje su na dnevnom redu ali i o drugim temama koje kako je rekao nikada ne mogu da dođu na dnevni red.

„Mi smo time želeli da pošaljemo jasnu poruku da smo svi mi, narodni poslanici opozicije 1 od 5 miliona, da se solidarišemo sa svim građanima koji protestvuju u Beogradu i više od 50 gradova i opština širom Srbije i da smo krenuli u nešto što bismo precizno nazvali aktivnim bojkotom rada parlamenata u Srbiji”, kazao je Obradović na današnjoj konferenciji za medije.


On je naglasio da to znači da oni neće učestvovati u „plenumskim zvaničnim sednicama Narodne skupštine i svih drugih skupština u Srbiji”, i da ne žele da daju legitimitet nedemokratskom sistemu, ali će u isto vreme održavati paralelne parlamente na kojima ćemo govoriti o svim tekućim temama koje su na dnevnom redu ali i koje nisu.


„Mi ostajemo poslanici, odbornici i aktivno učestvujemo u svim poslovima koje smo i do sada radili, postavljamo odbornička pitanja, primamo građane, iznosimo njihove probleme, obilazimo sve delove Srbije. Poslanici iz Dveri već ove nedelje kreću u obilazak čitave Srbije i svako od nas biće prisutan na nekom od protesta koji se odvijaju širom Srbije od srede do nedelje”, najavio je lider pokreta Dveri.


On je mišljenja da je u ovom trenutku pravi narodni parlament na protestima, kao i da je od izuzetne važnosti za pokret Dveri da su pokazali da su ozbiljni ljudi koji drže reč i poštuju ono što su potpisali u Predlogu sporazuma sa narodom.


„Juče su predstavnici opozicije napustili republički parlament, sutra će to uraditi u pokrajinskom parlamentu Vojvodine a kako idu zasedanja lokalnih parlamenata tako ćemo napuštati i sve sednice lokalnih skupština gradova i opština širom Srbije”, kazao je Obradović.


Lider pokreta Dveri je rekao da je prošle sedmice održan inicijativni sastanak slobodnih odbornika širom Srbije koji pripadaju opoziciji i najavio da će 23. februara u Beogradu biti formirana Asocijacija svih slobodnih odbornika opozicije.


„Očekujemo da će to biti veliki događaj na kome će se pojaviti svi ili velika većina tih odbornika i da ćemo se zajednički sa poslanicima iz republičkog i pokrajinskog parlamenta u protestnoj šetnji pridružiti protestu 1 od 5 miliona na platou ispred Filozofskog fakulteta”.


Obradović je kazao da sve ovo govori da u Srbiji više ništa nije isto i da su krenuli vaninstitucionim putem da se izbore protiv ove vlasti i da neće odustati.


„U institucijama nema pravde, nema demokratije i nema slobode. Ovde više ne funkcioniše ni Ustavni sud, ni Narodna skupština, ni policija i svi su instrumentalizovani od strane vlasti Aleksandra Vučića i Srpske napredne stranke. Ostala nam je ulica i vaninstitucionalne metode borbe, građanska neposlušnost, bojkot izbora ako budu raspisani vanredni parlamentarni izbori, blokada saobraćajnica, prekid nastave na fakultetima i sve drugo što nas vodi ka velikim svenarodnim demonstracijama u Beogradu protiv ove vlasti”, tvrdi Obradović.


On je poručio predsedniku republike Aleksandru Vučiću i aktuelnoj vlasti da je na njima izbor da li će omogućiti fer i poštene izbore u Srbiji na osnovu zajedničkih zahteva kompletne opozicije i obezbediti najmanje šest do devet meseci slobodnih medija gde bi mogla da se čuje i druga strana.


„Odmah kažem, ako Vučić kaže danas da će omogućiti fer izbore a raspiše ih za mesec dana nema tih izbora”.


Obradović je istakao da je pokrenut disciplinski postupak protiv narodnog poslanika Srđana Noga od strane nadležnih disciplinskih organa kao i da očekuje da će oni dati svoj sud o tome jer je to njihova obaveza po statutu Srpskog pokreta Dveri.


 

Šef odborničke grupe Dveri u Čačku Aleksandar Tanasković, foto: RINA


Tanasković: Paralelni parlament i u Čačku

Šef odborničke grupe Dveri u lokalnom parlamentu u Čačku Aleksandar Tanasković kazao je da je nakon potpisivanja Sporazuma sa narodom i intenzivnih razgovora sa svim predstavnicima parlamentarne i vanparlamentarne opozicije grada Čačka doneta odluka o napuštanju rada lokalnog parlamenta i svih institucija koje predstavljaju SNS.


„Na budućim sastancima sa opozicijom grada Čačka iniciraćemo održavanje paralelnog odnosno narodnog parlamenta, što znači da ćemo mi pratiti teme koje su na skupštini ali i sve druge teme. Dakle, mi ćemo u terminima sednica ali i mimo njih objašnjavati narodu kakvi su stavovi opozicije o bitnim temama koje se nalaze na dnevnom redu Skupštine i svemu onome što narod zanima”, zaključio je Tanasković.


 

Izvor: GZS / RINA


Podeli vest:

Napomena:

Коментари који у свом садржају буду имали говор мржње, вређање, непристојне речи, клевету, као и расну, националну или верску мржњу и нетрпељивост неће бити објављени на нашем сајту.
Уредник сајта има право избора коментара који ће бити објављени.

Ostavite komentar

Vaš komentar je uspešno poslat. Nakon pregleda administratora vaš komentar će biti odobren ukoliko je u skladu sa pravilnikom.