Autorski tekstovi

Obradović: Zašto me Vučić „zapratio“ na tviteru i šta je Crkveno-narodni sabor

Obradović: Zašto me Vučić „zapratio“ na tviteru i šta je Crkveno-narodni sabor

To što me je predsednik Srbije lično „zapratioˮ na Tviteru i u rekordnom roku iz Austrije reagovao na moj tvit za održavanje svesrpskog crkveno-narodnog sabora o KiM, motivisalo me da dodatno obrazložim ovaj predlog.

S obzirom da je Narodna skupština Republike Srbije dugo van funkcije i da vladajuća većina već dve godine izbegava da temu KiM stavi na dnevni red skupštinskog zasedanja – moramo ovo najvažnije državno i nacionalno pitanje postaviti na drugom mestu. Državno-pravna tradicija srpskog naroda pre savremenog parlamentarizma poznaje instituciju crkveno-narodnih sabora na kojima se razgovaralo i dogovaralo o svim najvažnijim nacionalnim pitanjima. Jedan takav sabor opisan je u Njegoševom „Gorskom vijencuˮ, a ove godine obeležavamo velike jubileje dva najznačajnija sabora u novijoj srpskoj istoriji: 170 godina od Majske skupštine i proglašenja Srpske Vojvodine i 100 godina od prisajedinjenja Srema, Banata, Bačke i Baranje Kraljevini Srbiji. 


Crkveno-narodni sabor je mesto sabiranja najznačajnih predstavnika srpskog naroda iz redova crkvene i svetovne elite. To nije samo sabor sveštenih lica, već i vodećih predstavnika političkog, vojnog i kulturnog života iz svih srpskih zemalja i rasejanja. To je mnogo šira nacionalna platforma od političke skupštine i jedan prirodan unutrašnji dijalog. To je i simbol srpske sloge i ujedinjenja celog srpskog naroda u jedinstvenom stavu povodom KiM.


Zato pozdravljam ideju održavanja vanrednog Sabora SPC na temu Kosova i Metohije u ovom prelomnom istorijskom trenutku i predlažem da se proširi u svesrpski crkveno-narodni sabor na koji bi bili pozvani svi vodeći predstavnici srpskog naroda iz Srbije, regiona i rasejanja. Ovo se odnosi na sve one istaknute srpske crkvene i narodne predstavnike koji su za poštovanje Ustava Srbije i Rezolucije 12 44 SB UN, očuvanje celog KiM u sastavu Srbije i protiv bilo kog akta koji bi za posledicu imao priznanje nezavisnosti Kosova, računajući i članstvo u UN ove nepostojeće države.


Srpska pravoslavna crkva i srpski narod su snaga koja može da zaustavi namere vladajućeg režima da se odrekne dela naše državne teritorije. To nikada niti jedan narod na svetu nije uradio u miru.


Pitanje KiM ne može i ne sme rešavati jedna politička partija ili jedan trenutni vlastodržac, i odgovornost za odbranu KiM u sastavu Srbije moramo da preuzmemo svi zajedno: od vodećih crkvenih preko intelektualnih do političkih  i vojnih ličnosti.


 

Autor je narodni poslanik i predsednik Srpskog pokreta Dveri


Podeli vest:

Napomena:

Коментари који у свом садржају буду имали говор мржње, вређање, непристојне речи, клевету, као и расну, националну или верску мржњу и нетрпељивост неће бити објављени на нашем сајту.
Уредник сајта има право избора коментара који ће бити објављени.

Ostavite komentar

Vaš komentar je uspešno poslat. Nakon pregleda administratora vaš komentar će biti odobren ukoliko je u skladu sa pravilnikom.

Biografija : Boško Obradović


Boško Obradović rođen je 23. avgusta 1976. godine u Vranićima kod Čačka. Posle završene Gimnazije u Čačku studirao je srbistiku na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, gde je diplomirao 2002. godine.


Autor je diplomske studije „Miloš Crnjanski i novi nacionalizam” (Hrišćanska misao, Beograd, 2005), za koju je dobio nagradu „Miloš Crnjanski” za najbolju knjigu eseja objavljenu na srpskom jeziku u periodu 2003-2005.


Sa još dvoje studenata Filološkog fakulteta 1999. pokrenuo je glasilo studenata srbistike Dveri srpske, koje je vremenom preraslo u jedan od vodećih srpskih časopisa za nacionalnu kulturu i društvena pitanja, iz čijeg kruga saradnika je 2003. formirano udruženje građana Srpski sabor Dveri.


Bio je jedan je od urednika internet prezentacije www.dverisrpske.com, glavni urednik TV produkcije DVERI SRPSKE, kao i pokretač i menadžer projekata Sabora srpske omladine, Srpske mreže i Svetosavske škole. Od 2011. član je Starešinstva GG Dveri – za život Srbije, na čijoj listi je je bio kandidat za poslanika na Republičkim izborima 2012, nosilac liste na lokalnim izborima u Čačku, gde se od 2012. godine nalazi kao šef odborničke grupe Dveri za život Čačaka, kao najveće opozicone odborničke grupe u Skupštini Grada Čačaka.


Na vanrednim republičkim izborima 2014. godine bio je nosilac liste za republički parlament. Na vanrednim republičkim izborima 2016. bio je jedan od nosilaca izborne liste Dveri – Demokratska stranka Srbije. Nakon izbora, pod njegovim vođstvom, Dveri prvi put u istoriji ulaze u Narodnu skupštinu i formiraju poslaničku grupu sa sedam narodnih poslanika.


Bavi se publicistikom i napisao je više stotina autorskih  tekstova, a u ime Dveri imao je više stotina nastupa na tribinama i medijima širom sveta.


Njegova zbirka izabranih tekstova pod naslovom „Srpski zavet – srpsko nacionalno pitanje danas” doživela je tri izdanja (Srpski sabor Dveri, 2007, 2008, 2010), a knjiga ”Srpska unija” dva izdanja (Catena mundi 2012, 2014). Treća knjiga ”Srpska desnica – pozicija srpske književne desnice 30-tih godina 20.veka” objavljena je 2015. godine, takođe u izdanju Catene mundi.


Oženjen je i otac je četvoro dece. Živi u Čačku. Do stupanja na dužnost predsednika poslaničke grupe Dveri u Narodnoj skupštini Republike Srbije, radio je u izdavačkoj kući Catena mundi d.o.o. na mestu glavnog urednika izdanja.


Na Osnivačkoj skupštini, održanoj 27.juna 2015. u Čačku, Boško Obradović je izabran za prvog Predsednika Srpskog pokreta Dveri konsenzusom glasova delegata iz cele Srbije.