Autorski tekstovi

Obradović: Zašto me Vučić „zapratio“ na tviteru i šta je Crkveno-narodni sabor

Obradović: Zašto me Vučić „zapratio“ na tviteru i šta je Crkveno-narodni sabor

To što me je predsednik Srbije lično „zapratioˮ na Tviteru i u rekordnom roku iz Austrije reagovao na moj tvit za održavanje svesrpskog crkveno-narodnog sabora o KiM, motivisalo me da dodatno obrazložim ovaj predlog.

S obzirom da je Narodna skupština Republike Srbije dugo van funkcije i da vladajuća većina već dve godine izbegava da temu KiM stavi na dnevni red skupštinskog zasedanja – moramo ovo najvažnije državno i nacionalno pitanje postaviti na drugom mestu. Državno-pravna tradicija srpskog naroda pre savremenog parlamentarizma poznaje instituciju crkveno-narodnih sabora na kojima se razgovaralo i dogovaralo o svim najvažnijim nacionalnim pitanjima. Jedan takav sabor opisan je u Njegoševom „Gorskom vijencuˮ, a ove godine obeležavamo velike jubileje dva najznačajnija sabora u novijoj srpskoj istoriji: 170 godina od Majske skupštine i proglašenja Srpske Vojvodine i 100 godina od prisajedinjenja Srema, Banata, Bačke i Baranje Kraljevini Srbiji. 


Crkveno-narodni sabor je mesto sabiranja najznačajnih predstavnika srpskog naroda iz redova crkvene i svetovne elite. To nije samo sabor sveštenih lica, već i vodećih predstavnika političkog, vojnog i kulturnog života iz svih srpskih zemalja i rasejanja. To je mnogo šira nacionalna platforma od političke skupštine i jedan prirodan unutrašnji dijalog. To je i simbol srpske sloge i ujedinjenja celog srpskog naroda u jedinstvenom stavu povodom KiM.


Zato pozdravljam ideju održavanja vanrednog Sabora SPC na temu Kosova i Metohije u ovom prelomnom istorijskom trenutku i predlažem da se proširi u svesrpski crkveno-narodni sabor na koji bi bili pozvani svi vodeći predstavnici srpskog naroda iz Srbije, regiona i rasejanja. Ovo se odnosi na sve one istaknute srpske crkvene i narodne predstavnike koji su za poštovanje Ustava Srbije i Rezolucije 12 44 SB UN, očuvanje celog KiM u sastavu Srbije i protiv bilo kog akta koji bi za posledicu imao priznanje nezavisnosti Kosova, računajući i članstvo u UN ove nepostojeće države.


Srpska pravoslavna crkva i srpski narod su snaga koja može da zaustavi namere vladajućeg režima da se odrekne dela naše državne teritorije. To nikada niti jedan narod na svetu nije uradio u miru.


Pitanje KiM ne može i ne sme rešavati jedna politička partija ili jedan trenutni vlastodržac, i odgovornost za odbranu KiM u sastavu Srbije moramo da preuzmemo svi zajedno: od vodećih crkvenih preko intelektualnih do političkih  i vojnih ličnosti.


 

Autor je narodni poslanik i predsednik Srpskog pokreta Dveri


Podeli vest:

Biografija : Boško Obradović


Boško Obradović rođen je 23. avgusta 1976. godine u Vranićima kod Čačka. Posle završene Gimnazije u Čačku studirao je srbistiku na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, gde je diplomirao 2002. godine.


Autor je diplomske studije „Miloš Crnjanski i novi nacionalizam” (Hrišćanska misao, Beograd, 2005), za koju je dobio nagradu „Miloš Crnjanski” za najbolju knjigu eseja objavljenu na srpskom jeziku u periodu 2003-2005.


Sa još dvoje studenata Filološkog fakulteta 1999. pokrenuo je glasilo studenata srbistike Dveri srpske, koje je vremenom preraslo u jedan od vodećih srpskih časopisa za nacionalnu kulturu i društvena pitanja, iz čijeg kruga saradnika je 2003. formirano udruženje građana Srpski sabor Dveri.


Bio je jedan je od urednika internet prezentacije www.dverisrpske.com, glavni urednik TV produkcije DVERI SRPSKE, kao i pokretač i menadžer projekata Sabora srpske omladine, Srpske mreže i Svetosavske škole. Od 2011. član je Starešinstva GG Dveri – za život Srbije, na čijoj listi je je bio kandidat za poslanika na Republičkim izborima 2012, nosilac liste na lokalnim izborima u Čačku, gde se od 2012. godine nalazi kao šef odborničke grupe Dveri za život Čačaka, kao najveće opozicone odborničke grupe u Skupštini Grada Čačaka.


Na vanrednim republičkim izborima 2014. godine bio je nosilac liste za republički parlament. Na vanrednim republičkim izborima 2016. bio je jedan od nosilaca izborne liste Dveri – Demokratska stranka Srbije. Nakon izbora, pod njegovim vođstvom, Dveri prvi put u istoriji ulaze u Narodnu skupštinu i formiraju poslaničku grupu sa sedam narodnih poslanika.


Bavi se publicistikom i napisao je više stotina autorskih  tekstova, a u ime Dveri imao je više stotina nastupa na tribinama i medijima širom sveta.


Njegova zbirka izabranih tekstova pod naslovom „Srpski zavet – srpsko nacionalno pitanje danas” doživela je tri izdanja (Srpski sabor Dveri, 2007, 2008, 2010), a knjiga ”Srpska unija” dva izdanja (Catena mundi 2012, 2014). Treća knjiga ”Srpska desnica – pozicija srpske književne desnice 30-tih godina 20.veka” objavljena je 2015. godine, takođe u izdanju Catene mundi.


Oženjen je i otac je četvoro dece. Živi u Čačku. Do stupanja na dužnost predsednika poslaničke grupe Dveri u Narodnoj skupštini Republike Srbije, radio je u izdavačkoj kući Catena mundi d.o.o. na mestu glavnog urednika izdanja.


Na Osnivačkoj skupštini, održanoj 27.juna 2015. u Čačku, Boško Obradović je izabran za prvog Predsednika Srpskog pokreta Dveri konsenzusom glasova delegata iz cele Srbije.