Novosti

Opštinska i Republička vlast - napredno u propast

Opštinska i Republička vlast - napredno u propast

Predlog izmena Zakona o finansiranju lokalne samouprave koji će se naći na dnevnom redu Republičkog parlamenta donosi smanjenje procenta raspodele naplaćenog poreza na zarade, za 6 % budžetima lokalnih samouprava (sa dosadašnjih 80% na 74%, a gradovima na 77%).

Ovo praktično znači da će u slučaju opštine Lučani, od 160 miliona dinara koji su do sad bili prihod budžeta opštine Lučani, po osnovu poreza na zarade, doći do smanjenja ovih prihoda budžeta za oko 10 miliona. Smanjenje za 10 miliona dinara učestvuje sa 2 % u punjenju budžeta opštine Lučani, koji iznosi do 500 miliona dinara. Ako je godišnji budžet za poljoprivredu u našoj opštini 9 miliona dinara (i još toliko za atarske puteve tj. pranje para - a da još nije ni donet Pravilnik o subvencijama za 2016. godinu !?), ili ako se za naknade za novorođenčad godišnje izdvoji manje od 4 miliona dinara, ili za Centar za socijalni rad svega 11 do 12 miliona dinara godišnje, onda se lako može videti koliko su značajna sredstva koja će na ovaj način, po svoj prilici, Država uzeti lokalnim samoupravama, pa tako i našoj.

Sa druge strane brojne obaveze koje smo do sad imali ostaju na teretu lokalne samouprave, dok će Država verovatno preporučiti povećanja stopa poreza na imovinu lokalnim samoupravama kako bi nadomestile izgubljena sredstva po osnovu manjih poreza na zarade. To znači da lokalna samouprava mora dalje da priteže i cedi "suvu drenovinu" iz stanovništva , koje se u glavnom nalazi u jako teškom materijalnom položaju, koje preživljava još samo od solidne cene maline. Predložene zakonske izmene samo guraju male i siromašne lokalne samouprave, poput Lučana, u još veću dubiozu i probleme, bez mogućnosti bilo kakve investicione aktivnosti i razvoja. To znači dalje odumiranje najvećeg broja lokalnih samouprava u unutrašnjosti Srbije, dalje demografsko pražnjenje i slom kako srpskog sela, tako i malih varoši, što uz sve manji broj radnih mesta stvara vrzino kolo iz kog je gotovo nemoguće izaći. U međuvremenu, održan je 56. Dragačevski sabor Trubača u Guči, koji je na žalost doživeo još jedan debakl, daleko ispod realnih očekivanja i mogućnosti koje ova manifestacija ima. Sabor je danas samo bleda senka onog što je bio i zbog toga je poslednji čas da se sprovedu ozbiljne promene u organizaciji i koncepciji kompletne manifestacije.

Najveći krivac pada Sabora na niske grane, pored opšte ekonomske krize, je i Načelnik Moravičkog okruga Slobodan „Mr“ Jolović, koji se kao margarin meša u sve, i koji je postavljanjem samog sebe na čelo Saborskog odbora potpuno politizovao i privatizovao Sabor, uz pomoć svojih poslušnika. Da bi se Sabor oporavio i ponovo krenuo putem uspeha, tražimo da se raskinu ugovori sa generalnim sponzorom Sabora Apatinskom pivarom (jer je današnji Sabor postao pivarski festival), ali i sa produkcijom Sunce iz Aranđelovca i Agencijom „Profajl“ iz Beograda, jer nisu dorasli da podignu Sabor na nivo koji zaslužuje i koji svi očekuju.

Potpuno podržavamo opravdane zahteve Udruženja ugostitelja Guče, jer su drastične promene u organizaciji i pristupu neophodne da bi se Sabor spasao. Ovo nije budućnost u koju treba da verujem, a koju nam je na prethodnim opštinskim i republičkim izborima obećala naprednjačka vlast. Vreme je da se napokon nešto menja.  

Informativna služba Srpskog pokreta Dveri Dragačevo   dragacevo-lucani-dveri-logo-FB

Podeli vest:

Napomena:

Коментари који у свом садржају буду имали говор мржње, вређање, непристојне речи, клевету, као и расну, националну или верску мржњу и нетрпељивост неће бити објављени на нашем сајту.
Уредник сајта има право избора коментара који ће бити објављени.

Ostavite komentar

Vaš komentar je uspešno poslat. Nakon pregleda administratora vaš komentar će biti odobren ukoliko je u skladu sa pravilnikom.