Novosti

Pismo Saveza za Srbiju patrijarhu Irineju: SPC nije u vlasništvu SNS, a Vi ste poglavar čitave naše Crkve

TV Hram

Pismo Saveza za Srbiju patrijarhu Irineju: SPC nije u vlasništvu SNS, a Vi ste poglavar čitave naše Crkve

U nastavku prenosimo pismo Saveza za Srbiju upućeno patrijarhu Irineju, povodom njegovog jučerašnjeg obraćanja u Nišu na obeležavanju 20. godišnjice od početka NATO bombardovanja.

Veoma smo začuđeni Vašim jučerašnjim govorom u Nišu na obeležavanju 20. godišnjice od početka NATO bombardovanja SRJ. Nismo uopšte razumeli zašto su tim tragičnim povodom tema Vašeg obraćanja bili građanski protesti koji traju već četiri meseca širom Srbije.


Patrijarh Pavle je u složenim i kriznim istorijskim situacijama uvek pozivao na dijalog i mirio zavađene strane u našem društvu i nije se mešao u dnevnu politiku. Setimo se njegove ogromne uloge u smirivanju društvenih tenzija i 1991, i 1997, i 2000. godine. Očekivali smo od Vas da ćete nastaviti tim putem i pozvati predstavnike vlasti da otvore dijalog sa opozicijom i organizatorima protesta, jer je to jedini način da se teške društveno-političke krize rešavaju mirnim putem.


Ako je ukinuta parlamentarna debata, ako nema slobode medija, ako je partija na vlasti uzurpirala sve državne institucije, ako jedan čovek tajno pregovara o predaji Kosova i Metohije, ako nam sva deca odoše u inostranstvo zbog katastrofalne ekonomske situacije – onda nemamo izbora i moramo na ulice, moramo na proteste. Vaša javna negativna ocena o protestima je direktno mešanje u dnevno-politička pitanja i otvoreno stajanje na stranu vlasti, što neko na Vašem položaju nikako ne bi trebalo da čini, jer SPC nije u vlasništvu SNS, a Vi ste Poglavar čitave naše Crkve koju čine vernici različitih političkih opredeljenja, pa i opozicionih prema ovoj vlasti. Mnogi građani, a posebno vernici, koji učestvuju na protestima povređeni su Vašom reakcijom i nerazumevanjem naše mirne i nenasilne borbe za osnovne demokratske vrednosti koje su dovedene u pitanje. Vaše reči se tumače kao davanje podrške jednoj diktatorskoj i kriminalnoj vlasti, a to je neprimereno i sa mnogo nižeg položaja nego što je tron Svetog Save na kome se Vi nalazite.


Duboko uvereni da ćete nakon upoznavanja sa drugom stranom i svim činjenicama ispraviti ovu svoju ocenu o stanju u kome se nalaze naše društvo i država pod ovom vlašću, stojimo Vam na raspolaganju za svaku vrstu razgovora i upoznavanja sa stavovima svih građana koji opravdano protestuju protiv aktuelne vlasti u više od 100 gradova i opština u Srbiji.


 

Izvor: Savez za Srbiju


Podeli vest:

Komentari (3)

 1. Dejan Jankovic

  Velika sramota je to sto je irinej govorio. Namerno sam napisao malo i !

  Odgovori
 2. мр Предраг М.Вулетић

  Мало подсећање:У току демонстрација од 9 до 14 марта 1991 на Теразијску чесму је дошао Патријарх Павле и ми смо га попели на бетонску ограду и дали му микрофон да се обрати окупљеним демонстрантима.Био сам и ја на тој огради.Патријарх је све нас позвао да се разиђемо. Ја сам заплакао рекавши-шта то прича мој Патријарх. Неки од присутних су звиждали. Патријарх је отишао али се убрзо вратио и благословио скуп.Доживео је овације.Разлог зашто је тражио да се разиђемо је био скуп социјалиста на Ушћу,и постојала је опасност да дође до сукоба. Уверен сам да Патријарх Иринеј 2019 године има исту бојазан као и Патријарх Павле 1991 , да не дође до сукоба у српском народу, Не би нам било први пут,а исходи су нам познати.

  Odgovori
 3. СРБИН 1993

  Јаки сте ми ви Срби који злочиначку НАТО агресију не смијете назвати правим именом које заслужује него је крстите као "НАТО бомбардовање" и "трагична догађања". Ово говорим као Србин, а не као присталица АВ.

  Odgovori

Napomena:

Коментари који у свом садржају буду имали говор мржње, вређање, непристојне речи, клевету, као и расну, националну или верску мржњу и нетрпељивост неће бити објављени на нашем сајту.
Уредник сајта има право избора коментара који ће бити објављени.

Ostavite komentar

Vaš komentar je uspešno poslat. Nakon pregleda administratora vaš komentar će biti odobren ukoliko je u skladu sa pravilnikom.