Novosti

Dveri podržavaju protest Osoba sa invaliditetom

Dveri podržavaju protest Osoba sa invaliditetom

Srpski pokret Dveri poziva svoje članove, simpatizere i sve građane Srbije, da svojim prisustvom podrže protest Osoba sa invaliditetom, koji će se održati u ponedeljak 3. oktobra u 13 časova, ispred zgrade Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Nemanjina 22.

U Srbiji ima 800.000 osoba sa invaliditetom, a potpuni invaliditet ima 20.000 osoba, uključujući i ratne vojne invalide. Smatramo da njihovi zahtevi da se poveća iznos tuđe nege, koja sada iznosi oko 26.000 dinara i manje, da se olakša ulazak u javna prevozna sredstva, jer ne postoje adekvatni prilazi, dok samo par autobusa imaju platformu, da se poveća broj semafora sa zvučnom signalizacijom, kao i zahtevi u vezi sa lakšom i besplatnom nabavkom potrebnih pomagala i korišćenja usluga banjskog lečenja, javnog prevoza i ostalog, su i više nego realni, skromni i neophodni.   ratni-invalidi-foto-andrej-isakovic-alo-rs

(foto: Andrej Isaković, Alo.rs)

  Nadležno ministarstvo, koje bi trebalo da brine o ovako osetljivoj grupaciji, po svemu sudeći pokazuje svoj nemar i nebrigu o 10% ukupnog stanovništva Srbije, što je veliki broj populacije. Pozivamo ministra Vulina, da ozbiljnije krene sa rešavanjem problema osoba sa invaliditetom. Ministar Vulin bi trebao da pokaže ozbiljnost i spremnost i odgovornost u rešavanju problema ovako osetljive populacije, kakve su osobe sa invaliditetom, ali i narastajućeg nezadovoljstva ratnih vojnih invalida i veterana rata, roditelja dece sa smetnjama u razvoju, kao i celokupne populacije sa malom decom, koja ima sve lošije uslove za ostvarivanje socijalne podrške za ostvarivanje roditeljskih i dečijih dodataka. Dveri će uvek biti podrška i glasnogovornik svih obespravljenih o kojima se institucije države ne staraju na način dostojan čoveka.  

Informativna služba Srpskog pokreta Dveri   dveri-poziv-vulinu-da-resava-probleme-osoba-sa-invaliditetom-fb-2

Podeli vest: