Novosti

Porodične firme kao pokretač ekonomskog razvoja

Šaterstok

Porodične firme kao pokretač ekonomskog razvoja

Fabrika "Jura" otvorena je u Leskovcu 2012.godine i dobili su subvencije od države od oko 7000 evra za svakog zaposlenog radnika, uz garanciju da neće biti otpuštanja u narednih pet godina. Ovih dana "Jura" deo svoje proizvodnje seli u Albaniju i bez posla će ostati preko 350 radnika. Znači, isteklo je pet godina i radnici su ostali na ulici.

S druge strane, Nacionalna služba za zapošljavanje za otvaranje novih radnih mesta za poslodavce sa područja Grada Zrenjanina daje 150.000 dinara. Stranoj firmi 7.000 evra, a domaćem poslodavcu 150.000 dinara za svako novootvoreno radno mesto. Da li domaći poslodavac može biti konkurentan stranom s obzirom na iznose subvencija? Naravno da ne može.


Pravi primer kako lokalna samouprava može da podstakne razvoj preduzetništva je opština Čajetina. Posebna pažnja u ovoj opštini poklanja se razvoju porodičnih firmi. Prednosti porodičnih firmi su porodično vlasništvo, upravljanje preduzećem se delegira od strane porodice i aktivno uključivanje svih članova porodice u poslovanje preduzeća. U opštini Čajetina porodičnih preduzeća ima oko 80 odsto.


Srpski pokret Dveri se zalaže da država što više sredstava ulaže u domaću privredu i poljoprivredu i u mala porodična preduzeća i da novac ne poklanja stranim firmama.


Da ne bi došli u situaciju da strani investitori, tražeći jeftiniju radnu snagu i sve veće povlastice u svom poslovanju, počnu da zatvaraju radna mesta nadamo se da će i republička i lokalna vlast ulagati više u porodična preduzeća, gde se jednom otvoreno radno mesto prenosi sa generacije na generaciju.


 

Obrad Stanović,

Predsednik GrO Dveri Zrenjanin


Podeli vest:

Napomena:

Коментари који у свом садржају буду имали говор мржње, вређање, непристојне речи, клевету, као и расну, националну или верску мржњу и нетрпељивост неће бити објављени на нашем сајту.
Уредник сајта има право избора коментара који ће бити објављени.

Ostavite komentar

Vaš komentar je uspešno poslat. Nakon pregleda administratora vaš komentar će biti odobren ukoliko je u skladu sa pravilnikom.