Novosti

Poslaničke grupe osnivača SZS nastavljaju samostalno delovanje, ali sarađuju po zajedničkim temama

Poslaničke grupe osnivača SZS nastavljaju samostalno delovanje, ali sarađuju po zajedničkim temama

Poslaničke grupe članica Saveza za Srbiju održale su prvu zajedničku konferenciju za novinare u Narodnoj skupštini Republike Srbije.

Boško Obradović, predsednik PG Dveri, istakao je da će sve poslaničke stranaka osnivača saveza nastaviti delovanje samostalno ali će intenzivirati saradnju i koordinaciju oko tema koje su im zajedničke, pre svega oko tema koje su deo platforme od 30 tačaka.


„Jedna od tih tačaka, tačka 16 tiče se i današnje teme zasedanja Narodne skupštine i odnosi se na zaštitu stečenih prava građana i vraćanje otetih penzija i nadoknada. To će biti prva tema po kojoj ćemo u Skupštini nastupiti zajednički. Penzionerima se mora nadoknaditi oduzeto“ – rekao je Obradović.
Goran Ćirić, predsednik PG Demokratske stranke je, govoreći o Zakonu o izmenama i dopunama zakona o penzionom i invalidskom osiguranju, istakao da je ključni problem što predlogom zakona nije definisan način vraćanja sredstava koja su penzionerima oduzeta u prethodne 4 godine, a to je oko 200 miliona evra na godišnjem nivou. „Naši poslanički klubovi neće glasati za ovakav predlog zakona“ – rekao je on.


Sanda Rašković Ivić, istakla je da će Savez za Srbiju staviti pitanje penzija visoko na listu prioriteta i da će po tom pitanju i poslanici stranaka iz Saveza delovati zajednički. „Mi pozdravljamo povraćaj penzija ali ne na ovakav način, ovo je jedna velika prevara i imaginarijum“ rekla je ona i dodala da je potrebno uvesti institut minimalne penzije i sistem usklađivanja visine penzija sa troškovima života dva puta godišnje.


Miroslav Aleksić, potpredsednik Narodne stranke rekao je da vlast u Srbiji i građani Srbije žive u nekim različitim svetovima. „Vlast živi u vremenu letećih automobila, a građani u mraku i obespravljeni.“ – rekao je on i dodao da se to vidi i na primeru štrajka glađu radnika Gumoplastike koji su primali plate manje od minimalca, a i one su im bile neredovne, u jednoj državnoj firmi što pokazuje da država krši sopstvene zakone.

 


Pres-služba Saveza za SrbijuPodeli vest: