Novosti

Predsednik Odbora za dijasporu Skupštine Srbije posetio Mađarsku

Predsednik Odbora za dijasporu Skupštine Srbije posetio Mađarsku

Ivan Kostić, predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Narodne skupštine Srbije, posetio je više srpskih institucija u Budimpešti i Sentandreji i razgovarao sa njihovim rukovodiocima.


Prilikom susreta sa predstavnicima srpske nacionalne zajednice, koje su predvodili srpski poslanik u Parlamentu Mađarske Ljubomir Aleksov i predsednica Samouprave Srba u Mađarskoj Vera Pejić Sutor, bilo je reči o aktuelnom položaju srpske zajednice i načinima na koje Srbija kao matična zemlja može da utiče na unapređenje tog položaja.
Kostić je u Budimpešti, pored ostalog, posetio i Srpsku školu "Nikola Tesla" i razgovarao sa rukovodstvom te ustanove, kao i palatu Tekelijnum, u centru mađarske prestonice. U popodnevnim časovima, upriličen je prošireni, zajednički susret gosta iz Beograda i čelnika spomenutih institucija, kojima su se pridružile i njihove ostale kolege.

Sastanku su, pored gospodina Aleksova i gospođe Pejić, prisustvovali i ambasador Srbije u Budimpešti Rade Drobac, konzul Jelena Cvijanović, potpredsednik SSM-a Igor Rus, direktorka Srpske škole u Budimpešti dr Jovanka Lastić, v. d. direktora Srpskog kulturnog centra Milan Đurić, direktorka Srpskog pedagoškog i metodološkog centra Julijana Kotorčević, direktor Srpskog instituta Petar Lastić i glavni i odgovorni urednik Srpskih nedeljnih novina Dragan Jakovljević.


Ivan Kostić se, u okviru posete Budimpešti, sastao i sa predstavnicima Eparhije budimske, dok će sutra voditi zvanične razgovore sa čelnicima resornih tela Parlamenta Mađarske.


Izvor: SNN, Budimpešta

Podeli vest:

Napomena:

Коментари који у свом садржају буду имали говор мржње, вређање, непристојне речи, клевету, као и расну, националну или верску мржњу и нетрпељивост неће бити објављени на нашем сајту.
Уредник сајта има право избора коментара који ће бити објављени.

Ostavite komentar

Vaš komentar je uspešno poslat. Nakon pregleda administratora vaš komentar će biti odobren ukoliko je u skladu sa pravilnikom.