Novosti

Predsednik Odbora za dijasporu Skupštine Srbije posetio Mađarsku

Predsednik Odbora za dijasporu Skupštine Srbije posetio Mađarsku

Ivan Kostić, predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Narodne skupštine Srbije, posetio je više srpskih institucija u Budimpešti i Sentandreji i razgovarao sa njihovim rukovodiocima.


Prilikom susreta sa predstavnicima srpske nacionalne zajednice, koje su predvodili srpski poslanik u Parlamentu Mađarske Ljubomir Aleksov i predsednica Samouprave Srba u Mađarskoj Vera Pejić Sutor, bilo je reči o aktuelnom položaju srpske zajednice i načinima na koje Srbija kao matična zemlja može da utiče na unapređenje tog položaja.
Kostić je u Budimpešti, pored ostalog, posetio i Srpsku školu "Nikola Tesla" i razgovarao sa rukovodstvom te ustanove, kao i palatu Tekelijnum, u centru mađarske prestonice. U popodnevnim časovima, upriličen je prošireni, zajednički susret gosta iz Beograda i čelnika spomenutih institucija, kojima su se pridružile i njihove ostale kolege.

Sastanku su, pored gospodina Aleksova i gospođe Pejić, prisustvovali i ambasador Srbije u Budimpešti Rade Drobac, konzul Jelena Cvijanović, potpredsednik SSM-a Igor Rus, direktorka Srpske škole u Budimpešti dr Jovanka Lastić, v. d. direktora Srpskog kulturnog centra Milan Đurić, direktorka Srpskog pedagoškog i metodološkog centra Julijana Kotorčević, direktor Srpskog instituta Petar Lastić i glavni i odgovorni urednik Srpskih nedeljnih novina Dragan Jakovljević.


Ivan Kostić se, u okviru posete Budimpešti, sastao i sa predstavnicima Eparhije budimske, dok će sutra voditi zvanične razgovore sa čelnicima resornih tela Parlamenta Mađarske.


Izvor: SNN, Budimpešta

Podeli vest: