Двери: Срби су жртве рата, а не геноцидан народ

Двери: Срби су жртве рата, а не геноцидан народ

Делегација Двери коју је предводила народни посланик Марија Јањушевић је са грађанима Новог сада, представницима политичке и црквене власти, учествовала у помену жртвама фашистичког терора током Новосадске рације 1942. године.

”Обавеза политичара у Србији је да се спречи да слободарски и мирољубив српски народ буде проглашен геноцидним народом. Двери ће у том смислу без уступака водити бескомпромисну борбу, и чувати достојанство српског народа и српске државе.” – истакла је Јањушевић.

 

 

Новосадска рација у којој су зверски убијане читаве породице и чија су тела бачена под лед у Дунав није нажалост било једино недело мађарских фашиста под командом Миклоша Хортија. Током јануара те 1942. године у Јужној Бачкој  убијено је 5.400 недужних људи, претежно Срба и Јевреја и велики број Рома. Чак је и само мађарско јавно мњење уздрмано. Група мађарских опозиционих посланика  Одбора за спољну политику на челу са Ендреом Бајчи – Жилинским већ 29. јануара 1942. тражи строгу истрагу о овим злочинима.

Нажалост, каснији ратни догађаји су учинили да одговорни за ово страдање недужних у Јужној Бачкој никада не доживе заслужене казне, а жртве достојан помен. Наиме, читавих 26 година након рата се у Новом Саду ћутало о злочину, а помен су вршили кришом, једино најближи рођаци страдалих.

 

 

Двери поздрављају чињеницу да се у овом веку помен недужним жртвама врши редовно, сваке године и на достојанствен начин. Тим поводом народни посланик Марија Јањушевић је изјавила:“ Овако језиви јубилеји обавезују све нас двоструко. Прво да се сећамо жртава, да их помињемо у молитвама, а друго да по сваку цену чувамо мир. Сви грађани Србије треба да учествују у овом сећању и болу, не само Новосађани.Срби су народ који у 21. веку  трпи велику неправду и покушаје да се од жртве прогласи џелатом.

Ако ми сами не сачувамо своју историју и своје достојанство, нико други то неће учинити уместо нас. Ми смо дужни да са свим народима живимо у миру, у узајамном уважавању и слози . Али смо и у обавези да се истовремено и неодступно сећамо недела фашистичких војника Хитлерове Немачке и њихових сарадника, да памтимо зверства Миклоша Хортија и његових жандара, како се такво зло не би више никад никоме поновило.

 

Информативна служба Српског покрета Двери

Подели наShare on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0