Председник Одбора за дијаспору Скупштине Србије посетио Мађарску

Председник Одбора за дијаспору Скупштине Србије посетио Мађарску

Иван Костић, председник Одбора за дијаспору и Србе у региону Народне скупштине Србије, посетио је више српских институција у Будимпешти и Сентандреји и разговарао са њиховим руководиоцима.

Приликом сусрета са представницима српске националне заједнице, које су предводили српски посланик у Парламенту Мађарске Љубомир Алексов и председница Самоуправе Срба у Мађарској Вера Пејић Сутор, било је речи о актуелном положају српске заједнице и начинима на које Србија као матична земља може да утиче на унапређење тог положаја.

 

 

Костић је у Будимпешти, поред осталог, посетио и Српску школу „Никола Тесла“ и разговарао са руководством те установе, као и палату Текелијнум, у центру мађарске престонице. У поподневним часовима, уприличен је проширени, заједнички сусрет госта из Београда и челника споменутих институција, којима су се придружиле и њихове остале колеге.

 

 

Састанку су, поред господина Алексова и госпође Пејић, присуствовали и амбасадор Србије у Будимпешти Раде Дробац, конзул Јелена Цвијановић, потпредседник ССМ-а Игор Рус, директорка Српске школе у Будимпешти др Јованка Ластић, в. д. директора Српског културног центра Милан Ђурић, директорка Српског педагошког и методолошког центра Јулијана Которчевић, директор Српског института Петар Ластић и главни и одговорни уредник Српских недељних новина Драган Јаковљевић.

Иван Костић се, у оквиру посете Будимпешти, састао и са представницима Епархије будимске, док ће сутра водити званичне разговоре са челницима ресорних тела Парламента Мађарске.

 

Извор: СНН, Будимпешта

 

Подели наShare on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0