Стална делегација Народне скупштине на заседању Парламентарне скупштине ОДКБ

Стална делегација Народне скупштине на заседању Парламентарне скупштине ОДКБ

Делегација Народне скупштине Републике Србије учествовала је на заседању Парламентарне скупштине Организације договора о колективној безбедности (ПС ОДКБ), одржаном 23-24. новембра 2016. године у Санкт Петербургу, Руска Федерација. Члан делегације био је и народни посланик Двери, Зоран Радојичић.

У саставу делегације, у својству посматрача, били су Милован Дрецун, шеф сталне делегације Народне скупштине Републике Србије у ПС ОДКБ, Јован Палалић, Душан Бајатовић и Зоран Радојичић, чланови сталне делегације Народне скупштине Републике Србије у ПС ОДКБ.

На седници Сталне комисије за политичка питања и међународну сарадњу ПС ОДКБ, која је одржана у Парламентарном центру, размотрен је низ организационих питања и изабран је нови председник и заменик председника Комисије.

Седници Сталне комисије за социјално-економска и правна питања ПС ОДКБ, која је одржана у Парламентарном центру, присуствовао је Зоран Радојичић, члан Комисије за социјално-економска и правна питања ПС ОДКБ. Чланови Комисије су изабрали новог председника и заменика председника Комисије. Парламентарци су се упознали са радом на неколико нацрта закона, споразума, препорука. На седници је размотрено питање о финансирању активности ПС ОДКБ, као и Нацрт плана рада ПС ОДКБ за 2017. годину.

 
image-01-12-16-05-08

Народни посланик Зоран Радојичић (Двери) и
Проф. др Игор Панарин, координатор аналитичког одељења ОДКБ

Чланови сталне делегације Народне скупштине РС у ПС ОДКБ учествовали су на Деветој пленарној седници ПС ОДКБ, која је одржана у Таврическом дворцу. На Дневном реду седнице налазила су се питања организационог, законодавног и нормативног карактера. Председник Државне Думе Федералне скупштине Руске Федерације Вјачеслав Викторович Володин, на предлог Савета ПС ОДКБ, једногласно је изабран за председника Парламентарне скупштине ОДКБ.

„Данас пред Парламентарном скупштином налазе се нови изазови. Безбедност у данашњем свету захтева доношење одлука. Морамо да урадимо све што је потребно како би безбедност у нашим земљама била ефикасно организована“, навео је Володин. Он је указао на посебан значај развоја савезничких односа између земаља чланица ОДКБ, као и на јачање свеобухватних веза ОДКБ са УН, ОЕБС, ШОС, ЗНД и другим међународним организацијама.

Заменик председника Одбора за безбедност и борбу против корупције Државне думе Руске Федерације, председник Сталне комисије за одбрану и безбедност ПС ОДКБ Анатолиј Борисович Виборни, обративши се учесницима пленарне седнице, оценио је да ће хармонизација националног законодавства држава чланица ОДКБ омогућити ефикасно супротстављање савременим изазовима и претњама колективној безбедности.

На заседању Парламентарне скупштине ОДКБ учешће су узеле делегације парламената шест земаља чланица ОДКБ: Републике Белорусије, Републике Јерменије, Републике Казахстан, Киргиске Републике, Руске Федерације и Републике Таџикистан. У својству посматрача учествовале су делегације Парламентарне скупштине Савеза Русије и Белорусије, Народне скупштине Републике Србије и Доњег дома Народне скупштине Исламске Републике Авганистан. Делегације Народне Републике Кине, Исламске Републике Иран, Исламске Републике Пакистан и Републике Кубе су биле гости, а у том својству по први пут су учествовали парламентарци Републике Индије.

 

Информативна служба Народне скупштине Републике Србије / Инфослужба Двери

Подели наShare on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0