Novosti

Predstavnici opozicije usvojili tekst Sporazuma sa narodom

Fonet / Savez za Srbiju

Predstavnici opozicije usvojili tekst Sporazuma sa narodom

Predstavnici opozicije, odgovarajući na poziv organizatora protesta "1 od 5 miliona", usvojili su tekst Sporazuma sa narodom od sedam tačaka, kao predlog skupa mera za obezbeđivanje poštenih izbora i vraćanje demokratskih načela i vladavine prava nakon pobede nad Vučićevim režimom.

Svoj potpis na ovaj dokument stavili su osnivači Saveza za Srbiju (Dragan Đilas, Boško Obradović - Dveri, Zoran Lutovac - Demokratska stranka, Nebojša Zelenović - Zajedno za Srbiju, Milan Stamatović - Zdrava Srbija, Borko Stefanović - Levica Srbije, Vuk Jeremić - Narodna stranka, Slaviša Ristić - Narodni pokret Srba sa Kosova i Metohije „Otadžbina“, Janko Veselinović - Pokret za preokret, Željko Veselinović - USS Sloga), Jovan Jovanović – Građanska platforma, Zoran Živković – Nova stranka, Sergej Trifunović – Pokret slobodnih građana, Boris Tadić - Socijaldemokratska stranka, Tatjana Macura – Stranka moderne Srbije, samostalne poslanice Ana Stevanović i Marinika Tepić.


Ovim Sporazumom opozicija se obavezuje da će se zajednički boriti za slobodne medije i poštene izbore, ali i da, ukoliko se ne ispune uslovi za fer izborni proces, na izborima neće učestvovati. Takođe se obavezuje i da će se „suprotstavljati nasilju“ i zaštititi sve ugrožene građane „koji se nađu na udaru pesnice vlasti zbog drugačijeg mišljenja“.


Potpisnici Sporazuma prihvatili su i obavezu da će „obelodaniti i preispitati sve akte koji su do sada usvojeni i koje bi sadašnji nedemokratski režim usvojio, a koji ugrožavaju državne i nacionalne interese“, kao i da će napustiti rad svih skupština u kojima su ukinuta demokratska načela.


Predstavnici opozicije obavezali su se i da će, kada se uspostave uslovi za slobodne izbore, raditi na formiranju jedne zajedničke liste, na kojoj bi pored stranačkih kandidata bili i predstavnici sindikata, strukovnih i građanskih udruženja, studenata, profesora, akademika i javnih ličnosti. Nakon izbora, biće formirana Vlada stručnjaka koja ima period od godinu dana da uvede definisane sistemske mere, nakon čega će biti raspisani slobodni izbori.


Sporazum sa narodom čine i dva priloga – ranije potpisani Zajednički uslovi opozicije za sprovođenje slobodnih i poštenih izbora i Definisane obaveze Vlade stručnjaka. Kako se navodi, Vlada stručnjaka imaće dvanaest ključnih zadataka. To su uspostavljanje nezavisnog sudstva i samostalnog tužilaštva, nezavisnosti Ustavnog suda, uvođenje specijalnog tužioca za korupciju, organizovani kriminal i trgovinu uticajem. Zatim, osnaživanje uloge Državne revizorske institucije u kontroli trošenja budžetskih sredstava, utvrđivanje kriterijuma za izbor javnih funkcionera, zaštita nezavisnih i regulatornih tela i institucija od stranačkih uticaja. Kao zadaci Vlade stručnjaka navode se i lustracija, ispitivanje porekla imovine, uspostavljanje socijalnog dijaloga i obeštećenje državnim merama oštećenih građana, izmena izbornog zakonodavstva i poštovanje prava na lokalnu samoupravu.


Sporazum sa narodom potpisnici će ponuditi predstavnicima protesta „1 od 5 miliona“, ali i ostalim građanima Srbije, i spremni su da prihvate svaki sud javnosti – politički i moralni. Dogovoreno je i da ovaj dokument ostane otvoren za pristupanje drugih potpisnika, te da će se nastaviti zajednički protesti širom Srbije do ispunjenja svih zahteva.


 

Izvor: Savez za Srbiju


Podeli vest:

Komentari (5)

 1. Oliver

  Najpostenije

  Odgovori
 2. Ненад

  Занима ме шта је са питањем Косова и Метохије, какве су мере одређене и како ће се поступати? Од овог тренутка, преко, даће Бог, скоре промене система и владе стручњака? Верујем да занима многе па очекујем одговор. Хвала!

  Odgovori
 3. Matic

  A ko pise sporazum? Ko se naziva predstavnikom naroda da podpise to?? Gde su https://www.dostojnisrbije.com/ Mi nismo narod..mi se nista ne pitamo?????????

  Odgovori
 4. Српски покрет Двери

  Споразум са народом су добродошли да потпишу сви. https://dveri.rs/clanci/predlog-sporazuma-sa-narodom#cyr ''Овај споразум, са нашим обавезама, нудимо представницима протеста „1 од 5 милиона“, свим истински опозиционим политичким организацијама, синдикатима, удружењима, најширој јавности и грађанима Србије. ''

  Odgovori
 5. Српски покрет Двери

  Споразум са народом (линк) https://dveri.rs/clanci/predlog-sporazuma-sa-narodom#cyr није Устав па да обради повединачно теме. Све штетне акте ћемо поништити, а тачка 4. се односи највише на Косово и Метохију: ''4. Обавезујемо се да ћемо обелоданити и преиспитати све акте који су до сада усвојени и које би садашњи недемократски режим усвојио, а који угрожавају државне, националне и економске интересе.'' Славиша Ристић и Марко Јакшић из покрета Отаџбина са КиМ су потписали Споразум. Они су најбољи пример.

  Odgovori

Napomena:

Коментари који у свом садржају буду имали говор мржње, вређање, непристојне речи, клевету, као и расну, националну или верску мржњу и нетрпељивост неће бити објављени на нашем сајту.
Уредник сајта има право избора коментара који ће бити објављени.

Ostavite komentar

Vaš komentar je uspešno poslat. Nakon pregleda administratora vaš komentar će biti odobren ukoliko je u skladu sa pravilnikom.