Novosti

Profesor  Ševarlić o Svetskom danu hrane

Parlament Jutub

Profesor Ševarlić o Svetskom danu hrane

Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO) obeležava svake godine 16. oktobar – Svetski dan hrane, dan kada je ova organizacija i osnovana 1945. godine.

U Srbiji se 16. oktobar – Svetski dan hrane obeležava od 2001. godine uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije. Ove godine Svetski dan hrane, 16. oktobar obeležava se pod sloganom: „Pravilna ishrana – ulaganje u budućnost“ sa fokusom na smanjenje broja gladnih u svetu.


Posle perioda pada, učestalost gladi u svetu ponovo raste. Prema najnovijem izveštaju FAO, danas više od 815 miliona ljudi pati od hronične pothranjenosti, a od toga 60% čine žene.


Ključne činjenice:

-          Oko 80% ekstremno siromašnih živi u ruralnim područjima. Većina njih živi izavisi od poljoprivrede;

-          Svake godine, glad ubija više ljudi od malarije, tuberkuloze i AIDS-a zajedno;

-          45% smrtnosti odojčadi se odnosi na pothranjenost. Zastoj u razvoju i dalje utiče na 155 miliona dece mlađe od pet godina;

-          1,9 milijardi ljudi pati od prekomerne težine. Od ovog broja, 600 miliona je gojazno, a gojaznost odraslih su svetu ubrzano raste;

-          3,4 miliona ljudi umre svake godine zbog prevelike težine i gojaznosti;

-          FAO procenjuje da poljoprivredna proizvodnja mora porasti za oko 60% do 2050 godine, kako bi se obezbedila dovoljna količina hrane;


Trećina hrane koja se proizvede širom sveta se izgubi ili uzaludno potroši. Troškovi bačene hrane su oko 2,6 triliona dolara godišnje, uključujući 700 milijardi evra troškova za životnu sredinu i 900 milijardi dolara socijalnih troškova.


Cilj Svetskog dana hrane je svet bez gladnih do 2030. godine.



Info služba Dveri



Podeli vest:

Napomena:

Коментари који у свом садржају буду имали говор мржње, вређање, непристојне речи, клевету, као и расну, националну или верску мржњу и нетрпељивост неће бити објављени на нашем сајту.
Уредник сајта има право избора коментара који ће бити објављени.

Ostavite komentar

Vaš komentar je uspešno poslat. Nakon pregleda administratora vaš komentar će biti odobren ukoliko je u skladu sa pravilnikom.