Naslovna » Obrazovanje i nauka za 21. vek

Obrazovanje i nauka za 21. vek

obrazovanje1

Nastavni planovi i programi su u fazi stalnih reformi i izmena, sa nedefinisanim ciljevima kojima se teži. Sistem obrazovanja je preglomazan i nefunkcionalan. Kao posledica haotičnosti u obrazovanju, nastaje potpuno urušavanje kvaliteta nastave. Ugled profesora i nastavnika je potpuno urušen. Ne postoji jasna strategija naučno-istraživačkog razvoja u Srbiji, niti definisana uloga nauke u društvu. Način finansiranje nauke je vrlo problematičan i nedovoljan.

Šta će Dveri uraditi

Popravićemo materijalni i društveni položaj profesora, nastavnika i obrazovnih ustanova.
Promovisaćemo pozitivne primere iz školskog života kroz medije i isticaćemo ne samo prava već i dužnosti učenika i studenata, uključujući disciplinu, radne navike, moralne i etičke vrednosti. Uvešćemo nagrađivanje najuspešnijih nastavnika i učenika po jasnim, unapred definisanim, kriterijumima. Insistiraćemo na smislenom stručnom usavršavanju nastavnika, omogućićemo napredovanje nastavnika u struci.
Unapredićemo nastavu pogotovu iz predmeta koji su značajni za razvoj privrede, jačanje društva i razvoj patriotske svesti. Podsticaćemo razvoj onih zanimanja za kojima postoji realna potreba u privredi i društvu.
Ukinućemo sve suvišne agencije (zavode, savete, centre i sl.) u oblasti obrazovanja i nauke, uskladićemo sve zakone i pravilnike iz ovih oblasti, uvešćemo strogu kontrolu rada direktora škola, uspostavićemo predmetni nadzor.
Posebno ćemo razvijati one oblasti nauke koje doprinose razvoju industrije, poljoprivrede, energetike, telekomunikacija, unapređivanju medicinskih nauka, zaštite životne sredine, podizanju nivoa bezbednosti zemlje i razvoju vojne industrije.
Konkursi za naučne i tehnološke projekte će biti raspisivani svake godine, sa naglaskom na projektima od strategijskog značaja za privredu i društvo, kao što je razvoj analitičkih metoda, uspostavljanje sistema nadzora u oblasti zagađenja hrane, vode, vazduha, razvoj novih, ekonomski isplativih, tehnologija.
Imaćemo isti tretman prema naučnim radnicima na fakultetima i u naučnim institutima. Naučni radnici iz instituta će moći da učestvuju u nastavi na poslediplomskom nivou.
Posvetićemo posebnu pažnju obrazovanju kadrova za rad na razvoju energetskog sistema i obezbeđivanju energetske bezbednosti zemlje. Ulagaćemo u razvoj energetske efikasnosti i veću upotrebu obnovljivih izvora energije, uz strateško povezivanje sa državama koje su bogate energentima.
Razvijaćemo telekomunikacije i informatičko društvo kroz unapređivanje infrastrukture, fiksne i mobilne telefonije, interneta, uz istovremenu kontrolu intenziteta zračenja mobilne mreže.

Podeli naShare on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0