Naslovna » Povratak srpskom selu i poljoprivredi

Povratak srpskom selu i poljoprivredi

selo-i-poljoprivreda1

U proteklih 25 godina pogrešna državna poljoprivredna politika i katastrofalne privatizacijedovele su do toga da su danas svi subjekti u agroindustriji doživeli pad produktivnosti, a domaći poljoprivrednici izgubili računicu da se bave poljoprivredom. Država mora postati pokretač razvoja celokupnog agrarnog ambijenta, jer poljoprivreda može postati jedna od najperspektivnijih, najkonkurentnijih i najprofitabilnijih grana srpske privrede.

Šta će Dveri uraditi

Donećemo Zakon o novoj agrarnoj reformi i nacionalnu strategiju razvoja poljoprivrede.
Zalažemo se da sve raspoložive državne finansijske resurse uložimo u razvoj domaće poljoprivredno-prehrambene industrije.
Povećaćemo budžet za poljoprivredu na minimum 5%.
Ulagaćemo u razvoj porodičnih gazdinstva i malih i srednjih porodičnih preduzeća.
Obnovićemo poljoprivredno-industrijske kombinate, zadruge i fabrike poljoprivredne mehanizacije.
Donećemo Zakon o preispitavanju privatizacija poljoprivrednih preduzeća.
Svaki milimetar obradivog poljoprivrednog zemljišta mora biti obrađen.
Ukinućemo SSP i time onemogućiti da stranci mogu postati vlasnici srpskih oranica od 1.septembra 2017. godine.
Zabranićemo uvoz, gajenje i promet GMO semena i hrane, jer smatramo da Srbija mora postati najveći prozvođač organske hrane u celoj Evropi.
Davaćemo državne podsticaje i poreske olakšice za porodice koje žele da se vrate na selo i bave poljoprivredom, jer selo mora biti pod posebnom pažnjom i brigom države.
Formiraćemo Agrarnu banke Srbije, koja bi po povoljnim kamatnim stopama ulagala isključivo u domaću poljoprivrednu proizvodnju i prehrambenu industriju.
Potpisaćemo strateški međudržavni ugovor sa Ruskom Federacijom i Evroazijskim ekonomskim savezom o dugoročnom izvozu naših poljoprivredno-prehrambenih proizvoda i osnovati državne otkupne stanice.

Podeli naShare on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0