Насловна » Срби – сви и свуда

Срби – сви и свуда

srbi1

Више од 20 година гледамо комадање и дробљење српске територије било унутрашњим деловањем, тзв. регионализацијом, било спољашњим притисцима а под изговорима „угрожених мањинских права“. Врши се велики притисак на гашење и утапање Републике Српске у вештачки наметнуту централизовану Босну и Хереговину; бројни су притисци на српске националне заједнице у региону, посебно у Црној Гори и Хрватској.
У региону, као и у самој Србији, сви имају већа права од Срба!
Процењује се да у расејању живи више милиона Срба. До почетка 70-их година, у иностранство је претежно одлазила мање квалификована радна снага, док од средине 80-тих, а нарочито током 90-их и данас драстично се повећао број високообразованих и високостручних људи који одлазе. Министарство за дијаспорује укинуто, а сада не функцинише ни Скупштина Срба у региону и расејању ниКанцеларија за односе са Србима који живе ван граница Србије.

Шта ће Двери урадити?

Србија ће поново постати Матица за све Србе света. Радићемо на свим облицима економског, информационог и културног умрежавања српског народа на Балкану и у свету. Посебно ћемо проширити специјалне везе између Србије и Републике Српске.Свим Србима у региону и расејању морамо обезбедити лакше добијање држављанства Србије и остваривање бирачког права.
Српску дипломатију ставићемо у функцију промоције економских интереса државе и заштите српских заједница у региону.Пружићемо материјалну и правну подршку Србима оптуженим или осуђеним пред Хашким трибуналом.
Радићемо на далеко чвршћој повезаности са српским расејањем, на бази одбране заједничких виталних националних и државних интереса, и очувања националног и културног идентитета; на проширивању и унапређивању информативних, научно-образовних и привредних веза; на давању подршке и помоћи за допунске школе српског језика и историје, као и за културне, хуманитарне, информативне и спортске активности у српском расејању.
Олакшаћемо остваривањебирачког права српског расејања.
Подстицаћемо повратак и улагање Срба из расејања у Матицу, преко поновног оснивања Министарства за Србе ван Србије; као и Фондa дијаспоре за одржив развој Србије, којим ће управљати људи из расејања и улагати у оно што је најпотребније за развој Србије.
У сарадњи са српским расејањем разрадићемо програм повратка квалификованих и високостручних људи, као и свих породица које желе да се врате у Србију. Изградићемо село и градску четврт за повратнике.

Подели наShare on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0