Novosti

Radna grupa za KiM: SPC da iznese svoj stav o potpisivanju pravno-obavezujućeg sporazuma

Info služba Dveri

Radna grupa za KiM: SPC da iznese svoj stav o potpisivanju pravno-obavezujućeg sporazuma

Radna grupa za KiM je, kako je ranije i najavljeno, uputila pismo Patrijarhu srpskom g. Irineju da se u ovom dramatičnom trenutku za pitanje KiM, Srpska pravoslavna crkva u Vaskršnjoj poslanici izjasni o pravno-obavezujućem sporazmu sa lažnom državom Kosovo.

Boško Obradović je pročitao delove pisma u kojem se ističe da međunarodna pozicija Republike Srbije u odbrani  teritorijalnog integriteta i suvereniteta države nije previše snažna, ali da je daleko bolja nego tokom agresije NATO pakta 1999. godine i da su današnje pozicije naših međunarodnih saveznika, pre svega Ruske Federacije i Narodne Republike Kine, znatno bolje i sa većim uticajem na međunarodne tokove, te da je u ovim okolnostima nedopustivo da država Srbija pristaje na pritiske, naročito nakon dešavanja u Kosovskoj Mitrovici od pre neki dan. Upravo zbog toga je potrebno da i institucija u koju građani imaju najviše poverenja, a to je Crkva, iznese svoj stav.


„Jasna i nedvosmislena poruka narodu, državnicima i čitavoj domaćoj i međunarodnoj javnosti najznačanije duhovne institucije u Srba, Srpske pravoslavne crkve, o nedopustivosti prekrajanja granica i potpisivanju pravno obavezujućeg sporazuma o otuđenju celog ili ma kog dela AP Kosovo i Metohija, je istorijsko-zavetna, pastirska, svetosavska i svetolazarevska dužnost majke Crkve“ – preneo je Obradović stav iz pisma koje su potpisali i prof. dr Kosta Čavoški, prof. dr Slobodan Samardžić, Dragan Todorović, Slaviša Ristić, Milan Stamatović i Dragana Trifković.


On je istakao da je pored ovog pisma Srpskoj pravoslavnoj crkvi, upućen i zahtev predsednku Narodne skupštine za održavanje posebne sednice na temu Kosova i Metohije i poslata molba svim poslaničkim grupama da ovaj zahtev podrže jer su i najnoviji događaji u Kosovskoj Mitrovici pokazali da je razgovor u Narodnoj skupštini na ovu temu više nego neophodan i da je bilo kakav dijalog besmislen ako ga nema u Domu Narodne skupštine.Informativna služba Dveri


Prilog: Pismo Radne grupe za KiM patrijarhu SPC
Podeli vest:

Napomena:

Коментари који у свом садржају буду имали говор мржње, вређање, непристојне речи, клевету, као и расну, националну или верску мржњу и нетрпељивост неће бити објављени на нашем сајту.
Уредник сајта има право избора коментара који ће бити објављени.

Ostavite komentar

Vaš komentar je uspešno poslat. Nakon pregleda administratora vaš komentar će biti odobren ukoliko je u skladu sa pravilnikom.