Novosti

REM –  produžena ruka svih režima

REM – produžena ruka svih režima

Pokret Dveri neće podržati izbor kandidata za Savet Regulatornog tela za elektronske medije (REM) - saopštio je Boško Obradović, predsednik poslaničke grupe Dveri. REM je imao veliku ulogu u izbornoj krađi pre izbora kroz tolerisanje medijske neravnopravnosti izbornih učesnika.

REM je odigrao istu ulogu u izbornoj krađi 2012, 2014. kao i 2016, kada iznova nije formiran ni Skupštinski nadzorni odbor, koji bi uz pomoć REM-a, trebalo da kontroliše sprovođenje fer i poštenih izbornih uslova. U toku predizborne kampanje Dveri su podnele tri predstavke REM-u, koje su sve odbijene. Zabrinjavajuće je to što su opomene REM-a – i kada ih retko ima - velikim emiterima bez finansijske posledice po emitera. Pitamo kakva je korist izbornim listama da prigovore REM-u podnose nakon izbora, kada je kampanja završena, emiteri nisu opomenuti blagovremeno, a izborni rezultati proglašeni? Dveri smatraju da uloga REM-a treba da bude tema za anketni odbor o izbornoj krađi, koji je, podsećamo, SNS inicirao, a potom nije glasao za sopstveni predlog. Zanimljivo je da je poslednji put Završni izveštaj RRA (PEM) o nadzoru programa emitera tokom predizborne kampanje urađen 2012. i 2014. godine u roku do 4 meseca, a da 2016. nije završen ni posle punih 5 meseci, što je nedopustivo i za svaku opomenu.   zastupljenost-izbornih-lista-01

(link na sliku 1 u većoj rezoluciji)

  zastupljenost-izbornih-lista-02

(link na sliku 2 u većoj rezoluciji)

  zastupljenost-izbornih-lista-03

(link na sliku 3 u većoj rezoluciji)

  Podsećamo javnost da se najdrastičnije kršenje ravnopravne zastupljenosti i diskriminacija liste Dveri desilo 2014, kada nismo učestvovali u panel-diskusijama na RTS1 u emisiji ”Reč na reč” i u većini specijalizovanih informativnih emisija na RTS1-u. Iako je tada RRA u svom izveštaju skrenula pažnju rukovodstvu RTS-a na ovu povredu Opšteobavezujućeg uputstva za emitere i Zakona o izboru narodnih poslanika, nije usledila korekcija programa i Dveri su ostale uskraćene za javne debate na JMU RTS1, što je ravno cenzuri u izbornom procesu imajući u vidu značaj i gledanost tih predizbornih debatnih emisija u takozvanom „Prajm-tajm“ terminu. Nemamo podatak da je bilo koji emiter, osim konstatacije povrede od RRA, pretrpeo bilo kakvu sankciju zbog kršenja Zakona.   zastupljenost-izbornih-lista-04

(link na sliku 4 u većoj rezoluciji)

 

Rijaliti šou REM-a

Pokret Dveri tražio je od Republičke radio-difuzne agencije hitno postupanje i zabranu 5 rijaliti šoua zbog vređanja javnog morala, skarednosti, promocije pedofilije i medijske prostitucije, kao i ruženja svih tradicionalnih vrednosti u Srbiji. U pitanju su u emisije VELIKI BRAT, FARMA, PRELjUBNICI, LUDA KUĆA i TRENUTAK ISTINE. Pokret Dveri je još u predizbornoj kampanji predlagao dodatno oporezivanje ovakvih programa, kako bi se ta sredstva preko konkursa dodelila svim medijima koji su spremni da proizvode dečje, kulturno-obrazovne, istorijske i porodične programe, kojih je nedovoljno na programima svih elektronskih medija. Bilo kakve sankcije za ove emitere su naravno - izostale.   03-bosko-obradovic-kzn-pg-dveri-2016-10-11  

Monopol stranih kanala i gašenje domaćih emitera, poput SOS kanala, uz prećutnu podršku REM-a

Prekogranični kanali (Foks, Foks muviz, Kičn, Animal planet, Diskaveri, Histori, Univerzal, TV1000...) - televizije su čija su sedišta u inostranstvu. Oni se u Srbiji nalaze van pravnog i poreskog sistema i Srbija, kao potpisnik Konvencije o prekograničnoj televiziji garantuje da se ti kanali mogu reemitovati u kablovskim mrežama u Srbiji. Reemitovati znači emitovati izvorni program, bez menjanja i prekrajanja. Iako je zakon o oglašavanju stupio na snagu, on se ne poštuje. Hiljade TV spotova domaćih kompanija i dalje se svakodnevno, naknadno, ubacuju u programe koji se reemituju u mrežama srpskih operatora.

Pitamo: Kada će početi da se primenjuje Zakon o oglašavanju? Zašto za kanale čija sedišta su u zemljama EU ili SAD, a reemituju se u Srbiji, ne važe srpski zakoni, a važe, recimo, za kineski CC TV, TV Rusija 24 ili Raša tudej, koji se nalaze u mrežama nekih domaćih operatora? Da li Investiciona grupa KKR, koji personifikuje bivši šef CIA Dejvid Petreus, kao i EBRD kao suinvestitor, su gospodari medijske scene u Srbiji, da li je KKR zaista zainteresovan da otkupi dugove propalih srpskih tajkuna ili je na sastanku kod premijera Petreus tražio da za njegove TV kanale u Srbiji i dalje ne važe naši zakoni? Dok se domaći emiteri grče iz dana u dan da opsluže brojne domaće poreske obaveze, propise i regulative za čije i najmanje prekoračenje dobijaju drakonske kazne i zabrane emitovanja, dotle prekogranični kanali ubiraju ekstraprofit naplaćujući emitovanje domaćih reklama i spotova bez bilo kakvih poreskih obaveza prema Republici Srbiji? Domaće televizije, koje su značajne za informisanje građana i punjenje budžeta nemaju ravnopravne uslove privređivanja jer kršenjem ovog Zakona prekogranični kanali su u dominantnoj, monopolskoj, poziciji.

Dakle, ponovo su interesi stranaca u prvom planu, a REM ne reaguje. Ako se nastavi sa kršenjem ovih zakona, biti ozbiljno ugrožen opstanak ogromnog broja domaćih emitera, čijim gašenjem će hiljade ljudi ostati bez posla... Da li pored Montgomerija i Blera, KKR i bivši šef CIA Petreus je još jedan veliki prijatelj SNS-a, za kojeg ne važe zakoni Republike Srbije? Gde je tu zaštita interesa države Srbije da stimuliše i razvija sport i sportske aktivnosti i zdrave stilove života pre svega kod mladih? Jedan domaći kanal - SOS KANAL, 20 godina vodi kampanje protiv droge, pušenja...i za fizičko i mentalno zdravlje nacije. Da li je to razlog da ga SBB isključi iz mreže? Očigledno je prisustvo sukoba interesa i postojanje nelojalne konkurencije ako na mreži u čijem vlasništvu je 6 kanala Sport kluba eliminišete direktne konkurente ARENU I SOS KANAL.

Zašto REM ne ispunjava svoje Zakonske obaveze? Što se tiče samih kandidata, očigledno je da SNS nastavlja sa postavljanjem kadrova sa referencama uperenih protiv državnih interesa Srbije kadrovima iz DS-a, SDS-a, LSV-a i URS-a, jer oni, osim Aleksandra Vučića, svoje i nemaju. Posebno je zabrinjavajuće što je jedan od kandidata Milan Antonijević, direktor YUCOM-a, organizacije koja je poznata po obilju subverzivnog pravnog delovanja protiv interesa srpskog naroda, kao i zagovornik pogubnog izvrtanja tzv. dečijih prava.  

Informativna služba Srpskog pokreta Dveri    

Podeli vest: