Заједничко писмо које је еколошки активиста проф. др Душко Кузовић прочитао на јучерашњој конференцији за медије испред РТС-а

Неприхватљиво је да се на јавном сервису грађана Србије пропагира идеја која високо угрожава здравље, природу, економију и државу Србију, без обзира да ли и колико плаћају за то.

Посебно је неприхватљиво да се овај злочин дешава у тренутку када је исти тај сервис грађана затворио врата за било које друго мишљење осим оног које намеће минорни број људи који су узурпирали власт. РТС је прерастао у Сервис „Ваше право да не знате ништа али и то ништа морате да нам платите”!

Где је простор на јавном сервису за другу страну, која је против рудника литијума у Јадру? Где је простор за оне који су против рудника литијума било где у Србији? Немају пара да плате време и људе који воде јавни сервис? Па то су порески обвезници који плаћају и РТС и државни апарат? И шта тај РТС и државни апарат раде: ради против воље потрошача који их плаћају!

Народ је против рудника, народ је против рударења као концепта развоја економије и друштва – као народ ми можемо много више и заслужујемо много више него окове рудника које нам намеће срамотна власт и страни окупатор!

Будућност у којој нашу децу гурате у руднике 300 метара испод земље, а своју на најпрестижнија места која ми плаћамо кроз порез – не прихватамо! Ми то не желимо не само нашој деци, ми то не желимо никоме.

Срамотно је да власт узима порески новац од грађана, и да тај исти новац даје страним компанијама као субвенције: да би те компаније пропагирале себе кроз јавни сервис или градиле ужасна радна места за децу тих пореских обвезника.

Претерали сте! Толико сте претерали да договора више нема: или ви и ваш рудник, или ми, наше породице и наша огњишта! То сте прекјуче видели у Горњој Добрињи и Левчу, а гледаћете сутра у Мионици, Ваљеву, Косјерићу, Рековцу: било где у Србији где покушате да од њива и воћњака направите јаловиште!

Зар не видите јединствен фронт – остали сте сами! Продали сте Србију, оставили грађане на милост и немилост странцима, издали сте и претке и децу! За шта?

Тражимо хитну обуставу реклама „Рио Тинто” на јавном сервису Србије. Овај новац нисте смели да прихватите, стога тражимо од Тужилаштва процесуирање одговорних у Министарству културе, РЕМ-у и РТС. Можда можете избећи одговорност данас, али ничија није горела до зоре.

Тражимо да појединци и организације које се боре против „Рио Тинто” и рударских компанија добију простор на РТС-у да изнесу своје аргументе – престаните да служите странце и моћнике. То је на овим просторима одувек било срамота.

Посебно, тражимо хитну промену државне политике према рударењу: да државни апарат почне да заступа интересе грађана Србије а не страних компанија. Ми вас плаћамо, седите у зградама које смо ми саградили, користите ауторитет државе коју смо ми и наши преци створили!

То значи: обуставу пројекта „Јадар”, поништење свих истражних дозвола које су издате за геолошка истраживања у Србији, поништење свих планских докумената којима се предвиђа изградња рудника у Србији, процесирање одговорних у министарствима, окрузима, градовима, општинама и јавним предузећима.

Тражимо процену штете и санацију штете од геолошких истраживања. Тражимо измену законске регулативе како би се повећала заштита природе и грађана од геолошких истраживања. Зар је потребно да страдају хиљаде хектара плодне земље и да доведете у опасност водоснабдевање милиона грађана Србије, како бисте уочили да нешто није добро урађено?! Грађани за такве пропусте губе посао, плаћају штету и иду у затвор!

Тражимо мораторијум на сва истраживања и експлоатацију литијума у Србији за наредних 30 година.

Тражимо да држава подржи привредни развој држављана Србије а не странаца, да подржи домаћу производњу а не увоз, да подржи образовање а не да уништава школство јер су некоме потребни радници за руднике, да обнови здравство а не да чува и подржава неморалне послушнике који прикривају страшне последице тровања ваздуха и воде, нездраве исхране, стреса, страха и других облика политичког иживљавања над народом које спроводите.

Чини добро, па се добру надај!

У Београду, 27. октобра 2021.

Др Душко Кузовић, еколошки активиста
Бошко Обрадовић,