Српски Покрет Двери - Лого

Миленковић Керковић: Уместо „Експо 2027“, тражимо подршку за грађане да преживе 2023. годину

Вучићу, не расипајте новац који Србија нема!

Уместо да прихвати понуђену оставку премијера Ане Брнабић, председник Републике Србије Александар Вучић је заједно са њом представио најсиромашнијим грађанима у Европи планове за нови пројекат „Србија 2027“ и, у оквиру њега, изградњу изложбеног центра „Експо 2027“, који ће, како су најавили, преобразити Београд, „огромно увећати квантни скок економије и допринети расту и повећању плата и пензија“.

Након Весићевог образложења антиуставних измена Закона о планирању и изградњи, којима ће држава тајкунима поклонити највредније земљиште, након задужења од 1,3 милијарде евра, само законима са последње седнице парламента, ова Вучићева најава изградње изложбеног центра, за који планирају да задуже државу за још милијарду евра, можда је још веће слуђивање сиромашних грађана Србије. Ове пројекције и бајке о привредном и економском расту треба да натерају грађане да забораве да живе у земљи у којој су највећи индекс корупције у Европи, индекс потрошачких цена, стопа инфлације, сиромаштво, насиље и криминал. Чак и Европска унија, која је у рату са Русијом, има нижу инфлацију и нижи индекс потрошачких цена (Consumer Price Index) од Србије.

Грађани нека само отворе фрижидере и одмах ће се Вучићеве лажи о привредном расту и добром животу растурити, као ПКБ након продаје Ал Дахри. Сиромаштво грађана, поскупљење хране и трошкова живота, а посебно економска беда у којој живе грађани најсиромашнијег њеног дела, југа Србије, достигли су неподношљиве размере.

Размере бестидности планова Вучића и власти СНС, да најбогатијима поклоне милијарде евра вредно земљиште, а да позајме милијарду евра за изложбени центар у Београду, довољно илуструје чињеница да у апсолутном сиромаштву у Србији живи готово пола милиона људи, као и да је буквално гладно 125.000 деце, која тешко да имају и за један оброк, у породицама са примањима од 12.500 динара. У ризику од сиромаштва живи милион и по људи , или 21,2 одсто грађана Србије.

Уколико Александру Вучићу и премијеру у оставци Ани Брнабић ни то што деца у Србији гладују не значи ништа, нека се подсете не тако давног економског колапса Грчке, који је обзнањен тек након избора, октобра 2009. године, када су грађани сазнали да у јавном дугу Грчке свако од њих учествује са преко 30.000 евра per capita. Након најаве банкрота државе због огромног јавног дуга, у Грчкој су повериоци преузели највреднију државну имовину – луке, аеродроме, железницу и друге најуносније некретнине, а ММФ, ЕЦБ и Европска комисија, тзв. Тројка, увели су драконске мере штедње. Смањење су за преко 50 одсто плате и пензије, а трошкови живота повећани више пута, што је банкротиране Грке довело до националног колапса и свакодневних самоубистава.

Један од узрока огромног грчког дуга био је потез сличан овој планираној изградњи прескупог Експо центра и Националног стадиона. Олимпијске игре, које је Грчка организовала 2004. године, а чији су трошкови били већи од 13 милијарди евра, имали су главну улогу у порасту јавног дуга, који је Грчку 2010. године умало довео до банкрота, а становништво до националне трагедије.

Разлика је у томе што Србију, због оволике пљачке, повећања јавног дуга, сулудих инвестиција које омогућавају јавну пљачку, због уништења пољопривреде и домаће индустрије и привреде, а са најсиромашнијим становништвом у Европи, чека много гори банкрот сценарио и од Грчке.

Сиромах не прави раскошну свадбу, Вучићу! То је пут у сигуран банкрот. А најгоре је што Ви, Вучићу то знате јако добро.

Посланичка група Двери – Патриотски блок уместо овог новог задужења и сипања позајмљеног новца у стадионе и експо центре, захтева хитно обнављање свих породилишта у Србији, достојанствен третман трудница и породиља, тражимо хитне одлуке о бесплатним уџбеницима, превозу и ужини за све ђаке у Србији, као и помоћ од 20.000 динара породици сваког ђака, како би преживели септембарски ценовни удар.

проф. др Тамара Миленковић Керковић

народни посланик

потпредседник Двери

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: