Закључци са народног скупа „За одбрану Косова и Метохије”

Његовој Светости Патријарху Српском

Председнику Републике Србије

Председнику Владе Србије

Председнику Народне скупштине Републике Србије

Председницима свих посланичких група у НС РС

Председнику САНУ

Као српски родољуби, интелектуалци и народни посланици, организатори и учесници народног скупа „За одбрану Косова и Метохије” у Београду, позивамо на национално јединство око реинтеграције Косова и Метохије у уставно-правни поредак државе Србије. У времену најновијих уцена и притисака са Запада потребно нам је уједињење свих патриотских снага у један фронт за одбрану Косова и Метохије.

Позивамо све државне институције и целокупну јавност у Србији да, пре свега, покажемо максималну солидарност са Србима на Косову и Метохији и пружимо им највећу могућу подршку, како онима који живе северно тако и онима јужно од Ибра.

Одбацујемо француско-немачки предлог за решавање статуса Косова и Метохије који несумњиво води уласку лажне државе Косово у УН и друге међународне организације, и позивамо председника Народне скупштине да хитно закаже скупштинску седницу на којој ће бити усвојена нова политичка платформа о Косову и Метохији која ће, између осталог, покренути процедуру за повратак даљих преговора о КиМ у УН.

Захтевамо хитно поништавање Бриселског и Вашингтонског споразума и обнову институција државе Србије на Косову и Метохији које су угашене овим противуставним споразумима.

Позивамо председника Републике да испуни обећање и пошаље писма председницима Русије и Кине у којима ће званично затражити њихову подршку да се спречи улазак лажне државе Косово у УН. Иста писма треба послати свим државама које нису признале тзв. косовску независност. Такође, упутити писма свим државама света са јасним ставом да се Србија противи чланству тзв. Косова у свим међународним организацијама, укључујући УНЕСКО и Интерпол.

С обзиром на то да је Косово и Метохија најважније национално, државно и безбедносно питање данас, позивамо на формирање Националног савета састављеног од најважнијих друштвених и политичких чинилаца ради постизања националног јединства и заједничког деловања у циљу очувања Косова и Метохије у саставу Србије.

У Београду, 16. децембра 2022.

Милица Ђурђевић Стаменковски

Бошко Обрадовић