Српски Покрет Двери - Лого

Савет Двери за образовање: Уклонити ненаучне и скандалозне лекције из уџбеника биологије

Поједине лекције из уџбеника из биологије, а посебно уџбеник за осми разред, представља скандал због кога су многи родитељи изразили своје незадовољство. Реч је о лекцијама из уџбеника које се односе на полност, што је најизраженије у лекцији „Полни и родни идентитет“ у уџбенику за осми разред.

     Постављамо јасно питање: да ли је било ко из Завода за унапређење образовања и васпитање (ЗУОВ) или из Министарства просвете прегледао уџбенике пре одобрења пре њиховог пуштања у штампу и уласка у образовни програм? Ако није, зашто није? Ако јесте, ко је одговоран за пропаганду хомосексуализма и трансродности малолетним лицима, односно ученицима?

Навешћемо само два најекстремнија примера – један који се директно коси са Уставом Србије и други који наводи лажне податке. Први се тиче уџбеника за осми разред из биологије (издавач „Клет“), у ком се наводи следеће: „Право на родни идентитет и сексуалну оријентацију је законом загарантовано право свакога од нас“. Подсећамо јавност да Устав Републике Србије не познаје категорију рода и родног идентитета, док се у Закону о забрани дискриминације наводи „сексуално опредељење“, а не оријентација. То нам јасно говори да се активно ради на пропаганди хомосексуализма и трансродности малолетним лицима, заобилазећи Устав и законе Србије. Други пример тиче се трансродности и међупола (Биологија 131-135 страна, осми разред, издавач „Вулкан“), где се наводи да су „трансродне особе“, рођене „у погрешном телу“: „Оне често имају потребу да се облаче и изгледају као особе супротног пола, а понекад се подвргавају одређеним видовима терапије (хормонска или хируршка терапија) како би промениле пол“. Дата је и сличица такве особе, са све њеним знаком. Онда се прелази на особе које су биолошки међуполне, да би се указало на постојање „родно неутралних“, које не припадају “искључиво једном или другом роду“. А онда, КАО УЏБЕНИЧКА ЧИЊЕНИЦА, тврди се да међуполних има више него риђокосих, а ђацима се препоручује да на Интернету сазнају „What It’s To Be Intersex”. То је апсолутно лажна тврдња, јер према подацима Удружења међуполности Северне Америке (Intersex Society of North America), особе са карактеристикама оба пола се рађају једна у 1.500 или 2.000 особа (вероватноћа за поједине синдроме иде и до 1 : 13.000, 1 : 83.000, па чак и 1 : 150.000). С друге стране, вероватноћа да се роди риђокосо дете износи 1 : 200, што је податак Катедре за генетику на Медицинском факултету Универзитета Стенфорд.

Желимо да напоменемо да нису спорни само уџбеници из биологије, већ се пропагандом хомосексуализма и транссексуализма малолетним лицима бави и уџбеник из историје (осми разред, издавачка кућа „Клет“, 172. страна), где се наводи: „ЛГБТ друштвени покрети су они друштвени покрети чији се активисти и активисткиње залажу за побољшање положаја лезбијки, геј особа, бисексуалаца и трнансродних особа (отуда скраћеница ЛГБТ), које су често друштвено изложене веома широко распрострањеној дискриминацији“.

Из свих ових наведених разлога, захтевамо да се се спорне лекције из биологије и историје одмах уклоне из уџбеника, јер са једне стране представљају скандалозну пропаганду хомосексуализма и трансродности малолетним лицима, а са друге стране крше Устав и законе Србије и користе лажне податке у сврху ове пропаганде.

Савет Двери за образовање у науку

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: