Српски Покрет Двери - Лого

Српско национално питање данас – Објављен Зборник радова са Конференције интелектуалаца у Народној скупштини

У организацији посланичке групе Српски покрет Двери – Патриотски блок, у Народној скупштини Републике Србије, 18. фебруара 2023. године, одржана је Конференција српских интелектуалаца под називом „Српско национално питање данас“. Ових дана је из штампе изашао Зборник радова, у коме су сабрана излагања учесника конференције, али и оних који нису могли да присуствују и који су свој рад послали накнадно.

Српски покрет Двери је окупио 36 личности које су препознатљиве у јавности по јасном патриотском опредељењу и доследном заступању националних ставова. Овакав скуп није одавно забележен, а у Народној скупштини вероватно никада. Међу учесницима су били професори Универзитета Дарко Танасковић, Чедомир Антић, Ратко Ристић, Александар Липковски, Љиљана Чолић, Зоран Чворовић и Милорад Маринковић, затим истакнути борци за препознавање ситуације у којој се налази српски народ свештеник Ненад Илић, Владимир Димитријевић и Никола Маловић, али и познати аналитичари друштвеног живота Ђорђе Вукадиновић, Драгомир Анђелковић и Бобан Стојановић. Уз њих, учешће су узели: Маринко Вучинић, Андреј Митић, Саво Штрбац, Ђорђе Чантрак, Слободан Јанковић, Горан Ђорђевић, Драган Добрашиновић, Зорица Кубуровић, Борис Малагурски, Игор Ивановић, Валентина Арсић Арсенијевић, Алек Рачић, Милослав Самарџић, Драган Крсмановић, Синиша Љепојевић, Милан Петровић, Драган Петровић, Никола Живковић, Снежана Кирин, Борислав Антонијевић и Милош Недељковић.

Народни посланик Иван Костић, уводничар и водитељ скупа, у свом излагању је истакао да је у времену у ком се налазимо изузетно важно да „интелектуалци попут вас имају свој јасан став из ког може и да се донесе нека заједничка одлука у ком правцу треба да иде наш народ и наша држава, у ком правцу треба да се формулише српско национално питање данас, јер очигледно већ 20 година постоји тежња да се мења свест српског народа“.

Суштинску поруку овог српског националног сабрања изнео је народни посланик Бошко Обрадовић, један од организатора. Он је истакао да је потребан стратешки документ „који треба да подрже све најзначајније духовне, интелектуалне и политичке снаге у Србији, региону и расејању. Српски покрет Двери жели да иницира такву стратегију, као свесрпски програм националног спаса пред тренутним и надолазећим глобалним и регионалним изазовима. То не треба да буде ни политички, нити идеолошки документ, већ Национална стратегија за Србију за наредних најмање 20 година, у којој ће бити понуђена визија за Србију, са конкретним политикама које морају да нас уједине зарад опстанка српске државе и народа.“ Обрадовић је позвао на дебату у нашем друштву све „политичке субјекте, академску заједницу, СПЦ, привредне субјекте, невладин сектор и целокупан српски народ и све грађане који у Србији живе да се укључе у ову дебату, и израду нове Националне стратегије као основе новог српског базичног консензуса.“

Учесници скупа су настојали да одговоре на питања у каквој се позицији данас налази српски народ, са којим тешкоћама се суочава и у ком правцу треба да иде. Сагласили су се да овакви скупови треба да постану традиција, са још ширим кругом учесника, како би се саборно дошло до најбољих решења и тако пружила помоћ онима који учествују у политичком животу.

 

Зоран Павловић

Виши саветник посланичке групе Српски покрет Двери – Патриотски блок

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: