SZS u Medveđi: Bojkot lokalnih izbora je otpor nasilju i pritiscima

Lideri Saveza za Srbiju obišli su danas Medveđu i dali podršku ljudima koji su odlučili da bojkotom ovih izbora pruže otpor nasilju i nenormalnoj, nedemokratskoj situaciji u kojoj se izbori u Medveđi održavaju.

Boško Obradović, predsednik Dveri i predsedavajući SZS rekao je da su oni danas u Medveđi da bi potvrdili odluku SZS da ne izađe na lokalne izbore u Medveđi koji su lažni i unapred neregularni. „Izbori koji se ovde održavaju su nastavak svega onoga što smo mogli da vidimo na izborima u opštini Lučani. Izbori u Srbiji više nisu izbori već prisilno glasanje ucenjenih i uplašenih.“ – rekao je on.


Obradović je govorio i o teškom stanju u kom se Medveđa nalazi pomenuvši i „rudnik Lece koji se pljačka godinama unazad, Sijerinsku banju koja je zaboravljena, kriminalnog predsednika opštine koji je za 4 godine jedino uradio proširenje svojih kancelarija“.


Obradović je istakao da su oni danas u Medveđi da podrže sve koji su se opredelili za bojkot. Po njegovim rečima, Dveri su do sada imale dva odbornika u Medveđi, ali ni to nije sprečavalo predstavnike vlasti da izbace Dveri iz kancelarija, da prete članovima i simpatizerima i ucenjuju ljude. „To nije demokratija i bojkot nije samo bojkot izbora nego bojkot političkog ludila“ – rekao je predsednik Dveri. On je dodao da mu deluje da je predsednik Srbije u zdravstvenom problemu jer „kako drugačije da se objasni izjava da nešto neće da dozvoli dok je živ nego kao umišljaj da će on biti doživotni predsednik, a to govori o ozbiljnom zdravstvenom problemu“.


Saša Paunović, zamenik predsednika Demokratske stranke ponovio je stav da u Srbiji nema uslova za održavanje fer i slobodnih izbora. „Nema uslova za politički rad ni tamo gde SNS nije na vlasti.“ – rekao je on i dao primer da se u Paraćinu postavlja ozbiljno pitanje na sednici skupštine o tome da li su načelnik policijske uprave i poverenik SNS pozivali privrednike iz Paraćina, preteći im uništavanjem njihovog poslovanja ukoliko sarađuju sa javnim preduzećima u Paraćinu.


„Dok se takva pitanja budu postavljala u bilo kom gradu u Srbiji, Srbija se ne može smatrati slobodnom zemljom. Izbore organizuju kriminalno tajkunske grupe i ne vidimo ozbiljnu nameru da se nešto u tom pogledu menja. Mi se moramo izboriti za slobodu i to ćemo i učiniti“ – istakao je Paunović.


Miroslav Aleksić, potpredsednik Narodne stranke istakao je da je Narodna stranka već donela odluku o bojkotu. „Ono što se dešava ovih dana u Medveđi je još jedan pokazatelj da nema uslova za slobodne izbore.“ – rekao je on i istakao da se u takvom ambijentu ne možemo boriti redovnim političkim sredstvima, već moramo vanrednim


„To kako oni misle da poprave uslove za izbore najbolje oslikavaju činjenice da su još neki medijski radnici ostali bez posla.“ – istakao je Aleksić pominjući Tatjanu Vojtehovski i Suzanu Trninić i dodavši da je svako ko se usudi da ima svoje mišljenje progonjen.


Borko Stefanović, zamenik predsednika Stranke slobode i pravde napomenuo je da je SSP prvog septembra doneo odluku da bojkotuje izbore na proleće sledeće godine i da očekuje da se sve stranke iz SZS izjasne do 15. septembra.


„Ovo što se sada dešava u Medveđi tako će izgledati lažni izbori na proleće. Batinaši, prisila, ucena…to nisu izbori.“ – rekao je Stefanović. On se zapitao kako je moguće da Vučić dođe ovde sa 100 autobusa a ne kaže ljudima u Medveđi „kada će minimalna plata biti 350 evra, ne kaže im šta pregovara o KiM i koliko Medveđe će dati nezavisnom Kosovu, ne kaže im kome prodaje banje. Niti im kaže kada će živeti bolje i kada će živeti normalno“.

Stefanović je rekao da su iz SZS danas došli da daju podršku ljudima da znaju da nisu sami.


Izvor: Savez za Srbiju