Novosti

Savet za kulturu: Katedrala

EFE

Savet za kulturu: Katedrala

U prethodnim nedeljama nas je sve ostavila bez reči nesreća koja je zadesila parisku katedralu Notr Dam. Mnoge je ostavila bez reči, a nekima su reči letele bez imalo srama. Likovanje nad nečijom nesrećom je najniža lestvica na koju čovek može da padne, čak je podmuklije i pokvarenije od činjenja zločina bilo koje vrste. Ali, kako kaže narodna poslovica, „Ne pada sneg da pokrije breg, već da svaka zverka pokaže trag“, tako su i na našem medijskom nebu mnoge zverke pokazale svoje pravo lice.

Imena im nećemo spominjati jer nisu vredni toga, ali treba reći da su zvona sa te katedrale zvonila u slavu pobede srpske vojske u boju na Kosovu. Zvonila su za neke druge Srbe, neke koji su znali da vole svoje, i da cene tuđe. Zvonili su Francuzi, neki drugi, bolji od ovih današnjih, koji su nas bombardovali. Prema tome, iz poštovanja prema onim Srbima i onim Francuzima, mi danas moramo biti tužni zbog gubitka značajnog spomenika evropske hrišćanske kulture i baštine.


Ubrzo zatim, podigla se i velika polemika među građanima, posebno na društvenim mrežama, oko pomoći koju je aktuelna vlast u Srbiji uputila za obnovu Notr Dama. Da je naša zemlja bar malo bogatija, i da mi nismo okruženi sopstvenom nacionalnom i društvenom tragedijom na svakodnevnom nivou, nikome ne bi bilo žao tog novca, i verovatno bi se najveći deo građana osetio ponosnim što pomažemo obnovu pariske svetinje. Ali u zemlji u kojoj vlada velika korupcija podstaknuta sa vrha države, u kojoj se novac ne troši na prioritete i u kojoj ne postoji pravilna raspodela budžeta, ovakav potez može da izazove revolt velikog broja građana. A narod svakodnevno postavlja pitanje, ali ne dobija odgovor: zašto se stotine miliona rasipaju na partijske projekte ili završavaju u nečijim džepovima, dok decu lečimo SMS porukama, iako znamo da za to ima dovoljno sredstava u budžetu? 


I tek što se stišala polemika oko Notr Dama, razbuktala se nova polemika oko pekare u Borči, sa drugim akterima, ali sa sličnom slikom rasprava, burnih reagovanja i mnogo još čega tako svojstvenog sveopštem medijskom i političkom rijalitiju kojem prisustvujemo svakoga dana u Srbiji. Zar nije više nego jasno da uz pomoć svih ovakvih tema vlast u Srbiji pokušava očajnički da nas uvuče u vrzino kolo svojih tema, dok sa Tačijem mirno sprema predaju Kosova i Metohije?


Preporuka Srpskog pokreta Dveri građanima i svojim simpatizerima je sledeća: nemojmo padati u vatru oko tema koje mediji svojim spinovanjem veštački nameću kao najvažnije. Režimski mediji i mnogobrojni botovi svakodnevno potenciraju takve teme i rasprave građana u vezi sa njima, sve dok one ne dobiju status najvažnije vesti. Ovakve vesti treba da zasene i potisnu u drugi plan naše svakodnevne napore da protestima primoramo režim Aleksandra Vučića da prihvati i realizuje zahteve opozicije! Tek kada uvedemo istinsku demokratiju u Srbiju i iskorenimo izdaju nacionalnih i državnih interesa, lako ćemo se posvećivati i drugim temama koje će se tada naći u javnoj debati, ali bez medijskih spinovanja i naduvavanja.


Da se vratimo katedrali za kraj: pre tri godine, u razornom požaru sličnom ovome iz Pariza, izgorela je neogotska katedrala u Njujorku, vlasništvo Srpske pravoslavne crkve, posvećena Svetom Savi, prvom arhiepiskopu srpske autokefalne Crkve. U godini u kojoj Srpska pravoslavna crkva obeležava svoj 800-ti rođendan pozivamo sve istinske rodoljube i dobroželatelje da ulože svoj iskreni napor da pomognu da se hram Svetog Save u Njujorku obnovi. I pozivamo srpsku državu da donira bar milion evra za tu obnovu, da bi se dobri običaji darivanja nastavili svugde gde su potrebni. 


 

Savet za kulturu Srpskog pokreta Dveri


 


Podeli vest:

Napomena:

Коментари који у свом садржају буду имали говор мржње, вређање, непристојне речи, клевету, као и расну, националну или верску мржњу и нетрпељивост неће бити објављени на нашем сајту.
Уредник сајта има право избора коментара који ће бити објављени.

Ostavite komentar

Vaš komentar je uspešno poslat. Nakon pregleda administratora vaš komentar će biti odobren ukoliko je u skladu sa pravilnikom.