Autorski tekstovi

Siniša Jagodić: Pogrešno lečenje

Siniša Jagodić: Pogrešno lečenje

Obojica su loše procenili odbrambene moći ovog sistema, odnosno bolesnika i napravili hirurški zahvat u vidu solidarnih poreza i drugih nebuloza koje su urušile i onako krhku srednju klasu ove zemlje kojoj pripadaju i lekari.

Prateći česte medijske nastupe srpskog ministra zdravlja koji često ističe da ulaganja našeg novca u srpsko (znači naše) zdravstvo nikada nisu bila veća, čovek ne može, a da se ne zahvali Predsedniku (Srbije) na razboritoj odluci da naš novac, stvarni ili onaj koji ćemo mi i naša deca vraćati preusmeri ka nama. Mogao je taj naš novac (ne usuđujem se reći zajednički) preusmeriti i u neku drugu oblast ili neki imaginarni prostor, ali nije i na tome svaka čast.


Gde je onda problem? Predsednik je, koliko znam pravnik, ali on ima svoju Predsednicu Vlade, a ona ima svog ministra zdravlja koji je, srećom ili ne, hirurg, dakle aktivni participant zdravstvenog sistema ove zemlje. A taj sistem je težak hronični bolesnik, iscrpljen višedecenijskim zanemarivanjem, nebrigom i javašlukom svake vrste.


Ne tako retki svetli trenuci nisu bili rezultat plana, nego ničim izazvanog ličnog entuzijazma. I nije, ruku na srce, sadašnji ministar kriv za to. Nasledio je bolesnika u preterminalnom stanju najteže bolesti kome je praktično bilo zabranjeno da se leči počevši od raznih idiotskih zabrana zapošljavanja i slično do sistemtskog urušavanja dostojanstva profesije koje je i on velikim delom dozvolio i nastavio zajedno sa svojim Predsednikom. Obojica su loše procenili odbrambene moći ovog sistema, odnosno bolesnika i napravili hirurški zahvat u vidu solidarnih poreza i drugih nebuloza koje su urušile i onako krhku srednju klasu ove zemlje kojoj pripadaju i lekari, i izazvali njegovu potpunu agoniju. Zahvat je kažu uspeo, ekonomski sistem je stabilizovan, mada se ne zna zašto i dalje zavisi od „teških odluka“ i eventualnih teritorijalnih pomeranja u skoroj budućnosti.


Cena je agonalno stanje zdravsvenog sistema i egzodus lekara i medicinskih sestara i tehničara ka zapadnoj Evropi koja je spustila sve barijere za naše medicinske radnike. Dešava se to i na drugim mestima i znam da nemački lekari idu u Emirate i Skandinaviju, a skandinavski u Ameriku, ali razloge odlaska ne da ne možemo porediti nego je to degutantno i pominjati. Da ne govorim da odavde odlaze najbolji, a ne „mamini i tatini“ i oni sa partijskim pristupnicama. Njima nigde nije bolje nego ovde i sada.


Poštovani ministre, lečite bolesnika, a ne bolest. Pomozite bolesniku da savlada bolest. Davanje najskupljih antibiotika i lekova, pa bili i poklonjeni, poput nekih laboratorija čije ćemo potrošne materijale godinama skupo plaćati, neće dati rezultate. Vrhunska oprema i prostor ne leče ljude. Ojačajte imuni sistem, odnosno hitno i bitno popravite materijalni položaj zaposlenih u zdravstvu. I to ne tako što ćete povećati plate recimo za 20%, a troškove života za 19%. To je već viđeno. Zapošljavanje mladih je odličan potez, ali oni od nekoga treba da nauče posao. Generacijski jaz je već možda nepremostiv. Ili će u državnim ustanovama vežbati za privatne klinike. Pritisnite Vaše drugare iz Vlade da nađu novac jer su lekari, za razliku od prosvetara našli izlaz (mada čujem da i oni polažu za B kategoriju i idu). Objasnite drugarima i to da nije lako otići u inostranstvo na lečenje, pogotovu ako je ishod neizvestan. Oni sigurno znaju gde je novac, kao što i mi znamo gde je lek. Snaći će se oni. Tu su „strane“ banke, privatne televizije, razne zabavne produkcije i ostali imaginarijumi.


 

Dr Siniša Jagodić

Član Predsedništva Dveri


Podeli vest:

Napomena:

Коментари који у свом садржају буду имали говор мржње, вређање, непристојне речи, клевету, као и расну, националну или верску мржњу и нетрпељивост неће бити објављени на нашем сајту.
Уредник сајта има право избора коментара који ће бити објављени.

Ostavite komentar

Vaš komentar je uspešno poslat. Nakon pregleda administratora vaš komentar će biti odobren ukoliko je u skladu sa pravilnikom.

Biografija : Siniša Jagodić