Autorski tekstovi

Goran Igić: Srbija da podrži celovitost Španije, jer je za nju Kosovo u Srbiji

Goran Igić: Srbija da podrži celovitost Španije, jer je za nju Kosovo u Srbiji

Srpski pokret Dveri sa pažnjom je pratio nedavno završeni referendum u Kataloniji, koji je izazvao dosta reakcija, kako u zemljama Evropske Unije, tako i u našoj zemlji. Naš spoljnopolitički stav se izvodi iz onog što je davno definisano kao srpsko stanovište, tojest kako stvari stoje iz ugla odbrane srpske državotvornosti, pre svega na Kosovu i Metohiji.

Postavljena su pitanja da li se mogu izvoditi analogije između slučaja Kosova i Katalonije i odgovor evropskih zvaničnika je da su to neuporedivi slučajevi. Što je svakako tačno.

U tom smislu Srpski pokret Dveri nedvosmisleno podržava teritorijalnu celovitost Kraljevine Španije, jedne od retkih zemalja u EU, koja nije priznala kvazi-državu Kosova. Svakako želja nam je da se očuva mir na Pirinejskom poluostrvu i da se nađe rešenje u okvirima zakonskih i ustavnih okvira koje će biti najbolje za sve.Jedini suvisli argument koji se čuo iz Barselone je da Katalonci nemaju svoju nacionalnu državu. Međutim, evo i to je primer da nije isto, jer Albanci je imaju - Albanija je matična država Albanaca, pa pošto ne postoji nacija “Kosovara”, nema potrebe da postoje dve albanske države, dakle Kosovo i Metohija su okupirane teritorije naše zemlje, a po Ustavu mi nemamo pravo da prihvatimo secesiju naše teritorije.

Po uzoru na Španiju i Srbija treba da brani svoj teritorijalni integritet. Španski ustavni sud je proglasio referendum nelegalnim, tako isto bi i naš Ustavni sud mogao da proglasi Briselske sporazume ništavnim. Srpski pokret Dveri ima ustavobraniteljsku poziciju i zato smo i podneli Predlog Rezolucije o AP Kosovo i Metohija.

Najave nekih domaćih političara, tipa Čanka, koji bi da stvaraju Kataloniju tamo gde je nema, tojest u Vojvodini, smatramo ispoljavanjem separatizma i molimo španske državne organe da prilikom sledeće Čankove posete Barseloni obrate pažnju na lako uočljivog političara iz Novog Sada, te da mu ne dozvole mešanje u unutrašnje poslove.Masovno ispisani katalonski rasistički grafiti: Španci su podljudi.

Izjave političara iz Preševa, koji bi da po uzoru na katalonski slučaj, otvaraju nepostojeću temu priključenja nepostojeće Preševske doline nepostojećoj državi Kosovo smatramo istovremeno i smešnim i žalosnim. Smešnim zato što je predlog besmislen, a žalosnim zato što se i posle takvih izjava ne primenjuje slovo zakona na takve pojave.

Treba reći da postoje indicije da su finansije za katalonski separatizam došle iz globalističkih krugova bliskih Sorošu, jer ne postoji transparentan odgovor ko je finansirao materijal za referendum, niti je bilo odgovarajućih međunarodnih posmatrača. (vidi sliku)
Kako god bilo, zadnji je čas da se Vučićeva vlast umesto kalimerovskog kukanja o različitim aršinima i mazohističkom popuštanju pred Šiptarima, okrene poštovanju Ustava i zakona i da, po ugledu na Španiju, brani teritoriju države Srbije, svim sredstvima, jer svaki kamen sa Kosova, je deo države Srbije.

Ako bude bilo potrebe izaći ćemo i sa detaljnijim informacijama u vezi ove teme, ali svakako nećemo se mešati u unutrašnje poslove jedne suverene države, koja, ponovićemo, priznaje Srbiju u njenim ustavnim granicama.

 

Goran Igić

Podeli vest:

Napomena:

Коментари који у свом садржају буду имали говор мржње, вређање, непристојне речи, клевету, као и расну, националну или верску мржњу и нетрпељивост неће бити објављени на нашем сајту.
Уредник сајта има право избора коментара који ће бити објављени.

Ostavite komentar

Vaš komentar je uspešno poslat. Nakon pregleda administratora vaš komentar će biti odobren ukoliko je u skladu sa pravilnikom.

Biografija : Goran Igić

Rođen u Caribrodu (Dimitrovgrad)  02.07.1978. Oženjen, živi u Kikindi, otac dvoje dece. Srbin, pravoslavne vere.


Diplomirao na Filozofskom fakultetu u Nišu na odseku Srpski jezik i književnost, odbranio diplomski rad pod nazivom “Prefiksalno-sufiksalna tvorba u  delima Jakova Ignjatovića” i stekao zvanje  za srpski jezik i književnost. Govori ruski, bugarski, grčki, mađarski i engleski jezik.


Poseduje sertifikate Novosadske novinarske škole o završenim četvorosemestralnim studijama tv novinarstva i završenim dvosemestralnim studijama novinarstva; kao i više sertiikata iz oblasti odnosa s javnošću.


Tokom radnog iskustva radio kao radnik u prosveti u Dimitrovgradu, i Iđošu. U sferi novinarstva angažovao se kao radio-reporter i tv-reporter u Novom Sadu (2003.), a nakon toga uređivao je informativni program Kanala 9 u Novom Sadu (2004.). Autor je i voditelj emisija “Zašto?” i “Konstrukcija budućnosti” na TV Global u Nišu (2005-2006). Autor je i voditelj emisije “Pretraživanje” koja se emitovala svakog četvrtka na TV Belle Amie iz  Niša (2007-2010) i na TV Rubin iz Kikinde (2010-2012).


U štampanim medijima objavljuje članke i intervjue na teme geopolitike, manjinskih prava i identiteta, odnosa medija i politike, konzervativizma, agrarizma i desnih ideologija. Objavljivao je u listovima:„ Geopolitika“, „Danas“, „Pečat“, „Politika“, „Žrnov“; internet portalu „Vidovdan“; „Literaturni Balkani" (Sofiя),  "Most" (Niš), "Pro&Anti" (Sofiя) i dr.


Piše poeziju: (videti: liternet.bg)


Tokom 2016. g. prevodi na hrvatski jezik knjigu  Save Vasileva „Nepokorni Luka“, objavljeno u gradu Rijeci. Krajem 2016. izašao je iz štampe prevod knjige Teodore Toleve „Uticaj  Austrougarske na stvaranje albanske nacije 1896–1908“.


Gostovao kao javna ličnost na mnogim tv u Srbiji i inostranstvu.


Od januara 2007. do juna 2010.-e član Starešinstva u Gradu Nišu.


Postaje član Glavnog Odbora Srpskog pokreta Dveri na predlog Predsednika Pokreta i predsednik Gradskog odbora Srpskog pokreta Dveri u Kikindi (2015.) Dobija zaduženje Izvršnog odbora da bude Okružni rukovodilac Srpskog pokreta Dveri za Severnobanatski okrug (krajem 2016.-e). Tokom 2017. g. postaje koordinator nacionalnog Saveta za manjinska pitanja  Dveri i učestvuje u izradi i diskusijama na državnom nivou u sferi zakona o nacionalnim manjinama.


Juna 2017.-e kao predstavnik Dveri iz Srbije, na Međunarodnoj konferenciji o medijskoj bezbednosti Balkana na Sofijskom univerzitetu, drži lekciju pod nazivom “Kontrola nad novinarima u eri partokratskih modela tranzicije” .


Aktivni je član Saveta za spoljne poslove Srpskog pokreta Dveri, kao i Saveta za Srbe u regionu.

  • Ima zvanje regionalnog šahovskog sudije.      
  • Posebna sfera interesovanja: sektor bezbednosti; resursni suverenitet;  specijalne i hibridne operacije; srpsko, bugarsko i rusko nasleđe.
  • Omiljena knjiga: “Oblomov” Ivana Gončarova.
  • Omiljeni pisac: Nikolaj V. Gogolj.
  • Navija za FK “Spartak” iz Subotice.