Autorski tekstovi

Goran Igić: Srbija da podrži celovitost Španije, jer je za nju Kosovo u Srbiji

Goran Igić: Srbija da podrži celovitost Španije, jer je za nju Kosovo u Srbiji

Srpski pokret Dveri sa pažnjom je pratio nedavno završeni referendum u Kataloniji, koji je izazvao dosta reakcija, kako u zemljama Evropske Unije, tako i u našoj zemlji. Naš spoljnopolitički stav se izvodi iz onog što je davno definisano kao srpsko stanovište, tojest kako stvari stoje iz ugla odbrane srpske državotvornosti, pre svega na Kosovu i Metohiji.

Postavljena su pitanja da li se mogu izvoditi analogije između slučaja Kosova i Katalonije i odgovor evropskih zvaničnika je da su to neuporedivi slučajevi. Što je svakako tačno.

U tom smislu Srpski pokret Dveri nedvosmisleno podržava teritorijalnu celovitost Kraljevine Španije, jedne od retkih zemalja u EU, koja nije priznala kvazi-državu Kosova. Svakako želja nam je da se očuva mir na Pirinejskom poluostrvu i da se nađe rešenje u okvirima zakonskih i ustavnih okvira koje će biti najbolje za sve.Jedini suvisli argument koji se čuo iz Barselone je da Katalonci nemaju svoju nacionalnu državu. Međutim, evo i to je primer da nije isto, jer Albanci je imaju - Albanija je matična država Albanaca, pa pošto ne postoji nacija “Kosovara”, nema potrebe da postoje dve albanske države, dakle Kosovo i Metohija su okupirane teritorije naše zemlje, a po Ustavu mi nemamo pravo da prihvatimo secesiju naše teritorije.

Po uzoru na Španiju i Srbija treba da brani svoj teritorijalni integritet. Španski ustavni sud je proglasio referendum nelegalnim, tako isto bi i naš Ustavni sud mogao da proglasi Briselske sporazume ništavnim. Srpski pokret Dveri ima ustavobraniteljsku poziciju i zato smo i podneli Predlog Rezolucije o AP Kosovo i Metohija.

Najave nekih domaćih političara, tipa Čanka, koji bi da stvaraju Kataloniju tamo gde je nema, tojest u Vojvodini, smatramo ispoljavanjem separatizma i molimo španske državne organe da prilikom sledeće Čankove posete Barseloni obrate pažnju na lako uočljivog političara iz Novog Sada, te da mu ne dozvole mešanje u unutrašnje poslove.Masovno ispisani katalonski rasistički grafiti: Španci su podljudi.

Izjave političara iz Preševa, koji bi da po uzoru na katalonski slučaj, otvaraju nepostojeću temu priključenja nepostojeće Preševske doline nepostojećoj državi Kosovo smatramo istovremeno i smešnim i žalosnim. Smešnim zato što je predlog besmislen, a žalosnim zato što se i posle takvih izjava ne primenjuje slovo zakona na takve pojave.

Treba reći da postoje indicije da su finansije za katalonski separatizam došle iz globalističkih krugova bliskih Sorošu, jer ne postoji transparentan odgovor ko je finansirao materijal za referendum, niti je bilo odgovarajućih međunarodnih posmatrača. (vidi sliku)
Kako god bilo, zadnji je čas da se Vučićeva vlast umesto kalimerovskog kukanja o različitim aršinima i mazohističkom popuštanju pred Šiptarima, okrene poštovanju Ustava i zakona i da, po ugledu na Španiju, brani teritoriju države Srbije, svim sredstvima, jer svaki kamen sa Kosova, je deo države Srbije.

Ako bude bilo potrebe izaći ćemo i sa detaljnijim informacijama u vezi ove teme, ali svakako nećemo se mešati u unutrašnje poslove jedne suverene države, koja, ponovićemo, priznaje Srbiju u njenim ustavnim granicama.

 

Goran Igić

Podeli vest:

Biografija : Goran Igić