Novosti

Srpska zajednica u Rumuniji među najbolje organizovanim u dijaspori

Parlament.gov.rs

Srpska zajednica u Rumuniji među najbolje organizovanim u dijaspori

Na poziv Saveza Srba u Rumuniji predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu mr Ivan Kostić i član Odbora Aleksandar Čotrić od 17. do 19. avgusta 2016. godine bili u poseti srpskoj zajednici u Temišvaru.

Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu mr Ivan Kostić i član Odbora Aleksandar Čotrić su u periodu od 17. do 19. avgusta boravili u Temišvaru i razgovarali sa predstavnicima Srba u Rumuniji. Delegacija Odbora, se po dolasku u Temišvar, najpre sastala sa Lazarom Manojlovićem, generalnim konzulom Republike Srbije u Temišvaru i upoznala sa aktivnostima naše zajednice u Rumuniji.

Predsednik Odbora mr Ivan Kostić i generalni konzul Lazar Manojlović su na konferenciji za štampu zajednički konstantovali da Republika Rumunija ispunjava obaveze prema srpskoj zajednici koja živi u Rumuniji u skladu sa njihovim Ustavom i Zakonom, posebno u oblasti kulture, obrazovanja, medija i političkog života. Takođe su zaključili da je srpska zajednica u Rumuniji među najbolje organizovanim zajednicama u dijaspori. Delegacija Odbora se sastala sa Slavomirom Gvozdenovićem, srpskim poslanikom u rumunskom Parlamentu, koji je u razgovoru istakao da srpska zajednica već 25 godina neumorno radi na očuvanju nacionalnog identiteta. U cilju unapređenja i poboljšanja položaja našeg naroda u Rumuniji, Gvozdenović je naglasio da očekuje podršku Odbora za dijasporu i Srbe u regionu i Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu.

U okviru posete, predsednik Odbora mr Ivan Kostić i član Odbora Aleksandar Čotrić su 19. avgusta - na Preobraženje prisustvovali manastirskoj slavi manastira Bazjaš, u istoimenom selu na obali Dunava, koga je podigao Sveti Sava 1225. godine. Delegacija Odbora je imala priliku da razgovoara sa Episkopom Temišvarskim, gospodinom Lukijanom o položaju Srpske pravoslavne crkve u Rumuniji. U okviru dvadeset treće kulturne manifestacije, koju organizuje Savez Srba u Rumuniji, u porti manastira, srpskom pesniku Adamu Puslojiću, uručena je književna nagrada „Velika bazjaška povelja“.  

Izvor: Parlament.gov.rs   srbi-u-rumuniji-ivan-kostic-dveri-FB

Podeli vest:

Napomena:

Коментари који у свом садржају буду имали говор мржње, вређање, непристојне речи, клевету, као и расну, националну или верску мржњу и нетрпељивост неће бити објављени на нашем сајту.
Уредник сајта има право избора коментара који ће бити објављени.

Ostavite komentar

Vaš komentar je uspešno poslat. Nakon pregleda administratora vaš komentar će biti odobren ukoliko je u skladu sa pravilnikom.