Autorski tekstovi

Srpsko državljanstvo ili državljanstvo Republike Srbije

Srpsko državljanstvo ili državljanstvo Republike Srbije

Svedoci smo nedavne odluke Ustavnog suda Srbije koji je prihvatio inicijativu g. Fevzije Murića iz Novog Pazara da se u putnoj ispravi umesto „srpsko državljansto“ upisuje „državljanstvo Republike Srbije“. Stručnjaci na tu temu, kako pravnici, tako i lingvisti su se usprotivili toj odluci jer je lingvistički ispravno pisati „srpsko državljanstvo“, a i pravno nije protivno sistemskom tumačenju.

Svoje je rekao Ustavni sud Srbije, svoje je rekla i nauka, ali je ostalo nepoznato to šta pojedincima u starom Rasu-Novom Pazaru smeta u reči „srpsko“. Smatramo da se radi o prikrivanju jednog većeg problema, a to je tiho „etničko čišćenje“ od Srba ove oblasti.


Ako pogledamo turske popise do 1912.godine, pravoslavci čine skoro dve trećine stanovništva u Sjeničkoj kazi (kakva je bila tadašnja turska okupaciona podela). Početak organizovanog etničkog čišćenja Srba u ovoj oblasti imamo 1916. godine kada je Austrougarska okupirala Serbiju i dala vlast određenim ekstremnim delovima muslimanskog stanovništva. Tada je počela histerična kampanja otimanja srpske imovine i slanja viđenih Srba u logore u Ugarsku, a Austrijanci su mobilisali tzv. „đurumlije“ u svoju vojsku za borbu prema Italiji gde je to „topovsko meso“ pretrpelo i gubitke. Namerno podvlačim ekstremnim delovima, jer imamo i delove istog stanovništva koji u tome nisu hteli da učestvuju, niti su to odobravali. Nakon oslobođenja 1918. godine najveći deo tih saradnika okupatora je, bojeći se sankcija pobegao za Tursku. Određeni krugovi su se pritajili, koristeći srpsku velikodušnost i čekali novu priliku.


Izbijanjem 2. svetskog rata 1941. i dolaskom novog okupatora, ponavlja se situacija iz 1916. kreće nov pogrom Srba, kao i Jevreja (kojih više nema u Novom Pazaru) i za to etničko čišćenje izvesni Aćif Hadžiahmetović od Hitlera dobija „gvozdeni krst“.


Znači, da ta antisrpska nit koja traje više decenija povremeno provri i pokaže da joj je „mrsko sve što je srpsko“ i u tome treba tražiti pozadinu ovog zahteva G. Murića. To je i uzrok zviždanja srpskoj himni na utakmicama, divljačkog navijanja pojedinaca sa pretnjama Srbima i tako dalje.


Sve ovo utiče na nesigurnost Srba, pojačano iseljavanje jer za Srbe u Novom Pazaru nema posla. Ako se raspiše konkurs „neko iz Beograda“ na mesta u policiji, BIA, školstvu, zdravstvu, pravosuđu i drugim organima naređuje da se primaju Srbi iz Raške jer s njima imaju lakši posao, a da se ne zapošljavaju Srbi iz Novog Pazara jer oni imaju samo jedno pravo - da se isele.


Ukoliko se od strane državnog aparata nešto hitno ne preduzme za kratko vreme ovde Srba neće biti i imaćemo nov državni problem kojem će biti ravan problem koji imamo na KiM.


 

advokat Zoran Janićijević

predsednik GrO Dveri u Novom Pazaru-Starom Rasu


Podeli vest:

Napomena:

Коментари који у свом садржају буду имали говор мржње, вређање, непристојне речи, клевету, као и расну, националну или верску мржњу и нетрпељивост неће бити објављени на нашем сајту.
Уредник сајта има право избора коментара који ће бити објављени.

Ostavite komentar

Vaš komentar je uspešno poslat. Nakon pregleda administratora vaš komentar će biti odobren ukoliko je u skladu sa pravilnikom.

Biografija : Zoran Janićijević