Novosti

Šta građani treba da znaju o januarskom „suficitu“ budžeta

Šta građani treba da znaju o januarskom „suficitu“ budžeta

Ključno pitanje je koliko na dan 31. januara 2016. godine iznose dospele a neplaćene državne obaveze?  Upravo za taj iznos treba korigovati ovaj „suficit“ pa tek onda pričati da li je državna kasa u plusu ili minusu.

Nedavno nas je Premijer Aleksandar Vučić „obradovao“ vešću da je Srbija ušla u period dinamičnog rasta i da ne zna kakvo čudo može da se desi u regionu ili svetu da bi se to zaustavilo. Posebno je istakao i da je suficit u budžetu u januaru ove godine 33 milijarde dinara (250 miliona eura).  „Suficit niko nije očekivao niti je smatrao da je moguće da imamo suficit u januaru, jer suficit u januaru i februaru generalno nemate, nego je uvek značajno veliki deficit“ rekao je tom prilikom Vučić. [1]   vucic-suficit-budzeta   Sa druge strane,  u svom saopštenju Ministarstvo finansija tumačeći ostvareni suficit kroz strukturu prihoda i rashoda navodi da je uobičajeno da su u januaru i februaru ukupni rashodi niži od mesečnog proseka s obzirom na manji broj radnih dana i tek započete procedure javnih nabavki??? [2] Dakle, Vučić se hvali izuzetnim rezultatom u posebno teškim okolnostima kada je sezonski uobičajen veliki definit budžeta, dok Ministarstvo finansija potpuno suprotno,  dobar rezultat opravdava sezonski nižim rashodima koji podrazumevaju manji deficit, ili čak i suficit kako se tvrdi. Kome onda građani treba Srbije da veruju? Aleksandru Vučiću ili Ministarstvu finansija?   sipak  

U pitanju je lažna dilema. A evo i zašto:

  1. Građani treba da znaju da budžetsko knjigovodstvo podrazmeva da se prihodi priznaju samo kada su naplaćeni a rashodi samo kada su plaćeni. Kakav je to suficit budžeta kada škole i bolnice mesecima ne dobijaju sredstva za materijalne troškove, kada kasne naknade porodiljama i nezaposlenima ili kada mnoga preduzeća moraju da se zadužuju  jer država, kao najgori neplatiša prema njima hronično ne ispunjava svoje obaveze. Treba proveriti i da li je ovom„suficitu“ i u kojoj meri doprinela činjenica da u januaru nisu isplaćivane decembarske plate u javnom sektoru već da su one uplaćivane pre novogodišnjih praznika.

Ključno pitanje je koliko na dan 31.januara 2016.godine iznose dospele a neplaćene državne obaveze?  Upravo za taj iznos treba korigovati ovaj „suficit“ pa tek onda pričati da li je državna kasa u plusu ili minusu.

  1. Sve i da  poverujemo da je u januaru ostvaren suficit kako se tvrdi to ne znači da će tako biti i na kraju ove godine. Dok čekamo cifre za 2015. godinu da podsetimo građane da je deficit budžeta u 2014. godini bio 314,663,754 hiljada dinara (preko 2,6 milijarde eura). U kombinaciji sa visinom javnog duga od preko 75% BDP-a to znači da se Srbija praktično nalazi u dužničkom ropstvu jer se budžetski deficit pokriva novim zaduživanjima i to uglavnom u inostanstvu.
  1. Kako uopšte da se pouzdamo u bilo koju cifru koju iznose Ministarstvo finansija ili Aleksandar Vučić kada  Državna revizorska institucija (DRI) ima mišljenje sa rezervom na završni račun budžeta Republike Srbije za 2013. i 2014. godinu [3] .  Zašto se za promenu ne pohvale time?  Pitamo se samo kakvi bi bili efekti eventualnih korekcija  po ključnim nalazima i nepravilnostima koje je uočene tokom revizije? Građani zaslužuju da znaju punu istinu o tome kakvo je stanje državne kase.  Zato u ime građana pitamo Aleksandra Vučića i Ministarstvo finansija  šta su uradili po pitanju pomenutih ispravki u završnom računu koje je zahtevala DRI .
  1. Važno je da građani znaju da pitanje definita ili suficita budžeta nije suštinski najvažnije pitanje. Najveći problem Srbije nije rashodna, već prihodna strana budžeta. U Srbiji zbog pogubne ekonomske politike već duže vremena svakoga dana propadaju preduzeća, građani ostaju bez posla, smanjuje se obim poslovanja i nivo potrošnje pa samim tim i nivo budžetskih prihoda. Kako ova država namerava da opstane ako nema  rasta ekonomije i nema poreskih obveznika koji će napuniti budžet.
Kakav  li će tek biti period pada ukoliko nas, što reče Aleksandar Vučić, neko čudo u svetu ili regionu bude zaustavilo ovaj  period  nepodnošljivog „dinamičkog rasta“ koji gle čuda, neposredno pred izbore započinje najblaže rečeno sumnjivim januarskim suficitom.   Informativna služba Srpskog pokreta Dveri    

Uputnice:

Podeli vest:

Napomena:

Коментари који у свом садржају буду имали говор мржње, вређање, непристојне речи, клевету, као и расну, националну или верску мржњу и нетрпељивост неће бити објављени на нашем сајту.
Уредник сајта има право избора коментара који ће бити објављени.

Ostavite komentar

Vaš komentar je uspešno poslat. Nakon pregleda administratora vaš komentar će biti odobren ukoliko je u skladu sa pravilnikom.